söndag, december 07, 2008

Pain de Martins julkalender, lucka 7


Valnöten, Juglans regia, är ingen nöt, utan en frukt. Stenfrukt. Den innehåller 60 procent nyttigt fleromättat fett, en hel del protein och mycket järn.

Valnötsträdet, som kan bli upp till 35 meter högt, växer naturligt i Balkan och österut till Turkiet och Libanon. Den största valnötsskogen finns i Kirgizistan. I Sverige finns odlade träd, men frukterna på de träden mognar sällan och träden kan ta skada av den kalla vintern.

Det är inte bara själva nöten som är åtråvärd på valnötsträdet. Blad och fruktköttet har genom tiderna använts i olika medicinska syften, fröna blir till valnötsolja, och barken kan användas som färgningsmedel. Träet är också väldigt fint och blir ofta fanér till möbler. Som stolarna runt vårt matbord. De är väldigt fina, ändrar färg med tiden.


Om man vill ha riktigt mycket valnötter i sina valnötsbröd gör man bäst i att hitta ett storpack till bra pris. Annars kan det bli några riktigt dyra limpor. På vår lokala Ica finns valnötter för allt mellan 168 och 290 kronor kilot. Jag köpte några olika sorter som Lisa och jag provsmakade.

Godast var Icas egna (förpackningar om 100 g, pris 180 kr/kg) och de allra dyraste, Dr Oetker (50 g, från Ukraina, pris 290 kr/kg).

Nästan lika goda var Biofoods ekologiska (250 g i en förpackning, från Moldavien, pris 220 kr/kg.)

Billigast men också sämst var Exotic Snacks (500 g, från Indien, pris 168 kr/kg). De här var också lite trasiga och smuliga, vilket i och för sig inte gör så mycket om man har dem i bröd.

Jag tycker ekologiskt är bra, så jag kommer nog köpa Biofoods i den mån jag kommer över dem.

9 kommentarer:

Kurt sa...

Om man bara vill njuta av trädet så finns det ju flera andra arter av valnöt som man kan odla långt norrut i Sverige, och Juglans regia klarar i alla fall växtzon 2 utan problem.

Proforma sa...

Vi har haft ett valnötsträd i trädgården. Vissa år gav det rikligt med frukter och de gick faktiskt att äta. Tyvärr dog det efter många år. Jag har också växtfärgat med bladen och det blir en gulbrun färg på garnet.

Anonym sa...

För ett par år sedan bodde jag och Lilla Essingens pappa på hotell i Visby och de hade stora skålar med valnötter stående här och där, i matsalen och på rummen. På gården stod ett stort träd och jag blev förvånad, jag hade ingen aning om att ... Men så är det. Där i Visby växer både Valnötsträd, Mullbärsträd och Plataner. Fantastiskt...

/E

Anonym sa...

Jag äter ansenliga mängde valnötter dagligen, och vill dela med mig av två saker:

1.Hos Willy's (de stora butikerna, inte innerstadsvarianten) hittar man valnötter för under 100kr/kg, och Lidl kommer inte långt därefter. Väldigt goda och väldigt färska, speciellt så här års såklart.

2. Har man den osannolika turen att komma över grekiska valnötter så blir man glad. Liksom mycket av det landets övriga råvaror så är det av någon märklig anledning väldigt svårt att slå när kommer till smakupplevelse.

Martin sa...

Får verkligen säga att jag gillar din julkalender, och din blog.

Härligt med så mycket inspiration!

Jag har tyvärr inte gjort lika djupgående kvalitetsstudier som dig, men på jobbet (jag jobbar i ett litet bageri) kommer valnötterna alltid vakuumförpackade i silvriga påsar (sådana som inte släpper igenom någon alls), så jag antar att om bagarna kräver det, finns det någon poäng med det.

Har tyvärr inte hittat vakuumförpackade valnötter i någon butik ännu.

Mvh Martin

Anonym sa...

Vakuumförpackade valnötter finns i Hötorgshallen, i butiken längst in till höger (minns inte vad den heter). Isobel tipsade om dem i någon På Stan-artikel. Smakskillnaden mot halvhärskna nötter (som det ofta är annars) är väldigt stor...

Unknown sa...

Yess!
Nu har även jag bakat surdegsbröd.
Det blev suveränt med valnötter, jag hade dock nog lite för lite salt. Fast det kändes som man slängde ner ett halvt paket med salt, men detta bröd verkar kräva det.

Jag var lite misstänksam på degen som såg så kladdig och skumt seg ut. Men det blev kanon.

Jag älskar ju alla Finska surdegsbröd och detta kan definitivt stå upp i jämförelse.

-Åke

sara sa...

Hej.
Bor i turkiet, vilket betyder att här äter man mycket vit bröd.
Nästan bara. Så svårt att hitta mörkare variant. Så jag får göra eget. Tar med mig mjöl från sverige var ggn jag åker o hälsar på familjen. Men måste säga att din blogg är helt fantastisk. På riktigt. Jag kommer definitivt att göra egen surdeg from now on.
Jäst i turkiet är otroligt starkt. Ex: säger en recept att man ska ha 50 g jäst. Räcker det att jag änvänder 15-20 gram.
Problemet är att jag fortfarande kan känna starkajäst smaken. Finns det nåt jag kan göra åt detta. (nybörjare me bakning)
Det jag ville skriva egentligen var att om du lägger valnötterna i vatten och in i kylskåpet över natten, och tvättar dom innan du äter dom dan efter,, så smakar dom precis som att dom vore nyplockade.
Så gör dom i turkiet:) fantastiskt gott.
Oj det blev väldigt långt detta. Good luck me bloggen och tack för att du inspirerat mig.

Martin Johansson sa...

zohreh: Hej! Kul att du gillar bloggen! Du kan alltid minska jästmängden och låta degen jäsa en längre tid i kylskåp. Det ger bättre smak och kanske kan du bli av med jästsmaken då.

Om man tar 10 gram vanlig svensk jäst (borde väl bli ungefär 3 gram turkisk jäst) till en deg med ungefär 500 gram mjöl och låter den jäsa i kylskåpet i 10 timmar så blir det lagom.

Bra tips med valnötterna!