måndag, december 22, 2008

Pain de Martins julkalender, lucka 22

Julbakslogistik: I morgon, dan före dopparedan, bakar jag vörtbröd. Jag tänker prova ett nytt sätt, med en skållning på rågmjöl och rågsikt som jag gör i kväll. Det senaste vörtbrödet var gott, men jag skulle vilja ha ett bröd som håller sig saftigt ytterligare någon dag, och då tror jag skållningnen kan göra susen.

I morgon bitti sätter jag fart på en vetesurdeg också, och till kvällen blandar jag en riktigt stor deg som får jäsa över natten. På julaftons förmiddag, efter gröten, före lunch, bakar jag ut den. Jag tänkte mig stora ljusa bröd och några baguetter. Jag ska prova att göra som Bakery & Spice-bagarna, att bara kapa degen, snurra bitarna ett kvarts varv och lägga dem i baguetteplåtar.

Jag har dammat av mina gamla baguetteplåtar. En period tyckte jag att de var larviga och onödiga, men nu har jag svängt tillbaka. Baguetteplåtar är toppen!


Jag har två stycken baguetteplåtar, så här ser de ut. Jag köpte dem på Cordon Bleu på Vasagatan för några år sedan, men jag har sett att det går att köpa liknande på hus-modern.se också.

4 kommentarer:

ola sa...

Hej Martin, tack för telefonsamtal i förra veckan, när jag hade problem med jäsningen av "kanske det allra godaste".Nu tog jag det lugnare med värmen på både vattnet och jäsatmosfären,och fick 4 OTROLIGT GODA BRÖD. Nästa bakning med vildjäst på aprikos ska jag prova att folklevain/stureby. ola

You will eat it and you will like it sa...

Jag bekantade mig med baguetteplåtar på hamnbageriet i Stavsnäs när jag sommarjobbade där för hundra år sedan. De var standard. Trots att vi bara gräddade bake-offbaguetter. Sen dess har de legat där och skvalpat i mitt husmorshuvud och det är många gånger de toppat min önskelista. Särskilt när färdigjästa baguetter fastnat bakhandduken och fallit ihop. Som nybörjare är baguetteplåten för mig svaret på oändligt mycket mer lyckade baguetter. Men den ideala plåten, enligt mig, bör ju få plats både i kyl och ugn... Butiker dedikerade åt "kitchen appliances" i London, där jag för tillfället bor, får Cordon Bleu att blekna. Den dagen jag har bakat upp självförtroendet, ska jag leta efter en baguetteplåt och slå till!

Unknown sa...

Har för första gången använt en baguetteplåt men tyvärr så fastnade bröden i plåten trots att det är non stick. Något tips? Ska man kanske olja den

undrar baktokig husmor i Lund

Martin Johansson sa...

Baktokiga husmodern (ulf?): Att mjöla plåten (och baguetterna) lite kan hjälpa. Ibland använder jag vetemjöl och lite rågmjöl för att degen inte ska fastna.