torsdag, december 11, 2008

Pain de Martins julkalender, lucka 11

Den 23 mars 1703 föddes Anna Christina "Cajsa" Warg. Hon växte upp i Örebro men flyttade såsmåningom till Stockholm. Där hon fick arbete som köksa hos greve Wolter Reinhold von Stackelberg, som hade varit arbetskamrat med hennes pappa. Cajsa lagade fantastiskt god mat och fick snart ett mycket gott anseende.

På 1740-talet fick hon jobb som husmamsell hos sin mors kusin Catharina Klinckowström och dennes tjocke och matglade man Leonard. Leonard älskade Cajsas mat. Paret Klinckowström dog i slutet av 1750-talet men hade bestämt i sitt testamente att Cajsa skulle få bo kvar i huset så länge hon levde, och det gjorde hon.

Under tiden hos Klinckowströms skev hon kokboken Hjelpreda I Hushållningen För Unga Fruentimber, som hon gav ut på egen bekostnad. Den 800-sidiga boken blev en storsäljare som gavs ut i totalt 14 reviderade upplagor. (Hon skriver aldrig "Man tager vad man haver" i boken, däremot lär det på flera ställen stå "Man tager om man så hafva kan …".)

Den 5 februari dog Cajsa Warg och begravdes i det Klinckowströmska gravvalvet på Klara kyrkogård i Stockholm.

På Renstiernas gata i Stockholm ligger butiken Cajsa Warg. Idag skulle jag köpa Saltå kvarns specialvete av dem, men det var slut. Butiksbiträdet föreslog istället skrädmjöl. Eh, jag är alltså ute efter vetemjöl special, att baka med, och det är vetemjöl special jag vill ha, sa jag, Jaha, men skrädmjöl är mycket godare … men gör som du vill, svarade biträdet förnärmat.

Det funkar inte mellan mig och Cajsa Warg. Det blir alltid dålig stämning när jag är där, eller så känner jag mig dum efteråt för att jag betalat dubbla priset på någonting bara för att butiken har inredning av massiv ek och kundkorgar av rotting. Nä, jag ska nog hålla mig borta från Cajsa Warg.

... och jo; jag pratade ju om priset på valnötter häromdagen, att det på Ica finns sorter för mellan 180 och 290 kronor kilot. Hos Cajsa Warg kostar valnötterna mellan 325 och 395 kr/kg.


9 kommentarer:

Samtal från min trädgård sa...

Vilken underbar blogg du har! Jag har länkat till den ifrån min eftersom jag älskar bröd, fast inte bakar lika ofta som du. Jag ser framemot att din bok kommer ut, skulle passa bra i mitt kök.

Anonym sa...

Det känns inte direkt som man kan lita på butiksbiträdens kompetens om de föreslår skrädmjöl istället för vetemjöl special... Nej, jag ska nog inte heller handa där.

Kstina sa...

Vad kul att hon framhöll skrädmjöl... eller inte... :)
Jag tar också om jag har... letar i frysen och ser vad som finns.
Din blogg är jättebra! MVH Anna Kristna

Anonym sa...

Jag bara blundar och räcker fram kortet när jag handlar där, för de har faktiskt en del saker som
är lite trixiga att hitta i vanliga affärer. Typ lakritsrot eller valhronachoklad på tacka.

Anonym sa...

Idag köpte jag färska (?) franska valnötter på CW för 119 kr/kg... Men de priser du anger kanske är skalade? Dessa för 119 var oknäckta...

Anonym sa...

ÄNTLIGEN att någon sågar CW - tackar tackar!!

Anonym sa...

Har någon ett tips på var man hittar ekologisk maltsirap så när som på hos CW? Butiken är fin, men det är lite trist att bli rånad...

Goda skalade valnötter finns för övrigt på citygross för cirka 109.-/kg, dock bara på 1kg påse.

Anonym sa...

Betala??!? Jag skulle aldrig få för mig att betala på CW, det är ju rena bedrägeriet. Jag plockar det jag vill ha från hyllorna och går förbi kassan, hahaha.

Anonym sa...

Det finns annars, eller har i alla fall funnits, ett väldigt gott bröd på CW från slåttergubbens bageri. Det kostar också lite men det är det värt. Särskilt det fruktiga.