tisdag, december 02, 2008

Pain de Martins julkalender, lucka 2

Varje gång jag träffar min svärfar Björn, så säger han: Martin, du måste ta tag i det här med det färdigskivade brödet. Det är ju praktiskt taget omöjligt att köpa en oskivad limpa i butikerna. Det är skandal! Nu köper ju jag som regel inte bröd överhuvudtaget, så jag slipper så att säga konfronteras med saken, men jag delar hans ogillande av det färdigskivade brödet. Det blir torrt, och så fråntas man friheten att välja sin egen tjocklek på skivorna.

I dag pratade jag med Pågen om saken. De hänvisade till ett otal kundundersökningar som enhälligt pekade mot att vi konsumenter vill ha brödet skivat. Ett lika tippat som tråkigt svar. För tillfället har de ett enda bröd som är oskivat, brödet julefröjd (ett av kundtjänst-damens favoritbröd faktiskt).

Ursprunget till det skivade brödet går att spåra till en man vid namn Otto Frederick Rohwedder. Så tidigt som 1917 hade han prototypen färdig för vad som skulle bli världens första brödskivningsmaskin. Maskinen förstördes dock i en brand och det skulle dröja till 1928 innan den första apparaten var i drift på the Chillicothe Baking Company i Chillicothe, Missouri. Deras banbrytande produkt Kleen Maid Sliced Bread blev en omedelbar succé.

Under kriget stötte det färdigskivade brödet tillfälligt på patrull när amerikanska myndigheter den 18 januari 1943 förbjöd färdigskivat bröd. Anledningen till förbudet sades bland annat vara att det skivade brödet krävde en alltför omfattande paketering för att inte torka för fort.

Men missnöjet bland befolkningen var stort. Följande insändare från en uppretad hemmafru publicerades i New York Times den 26 januari:

I should like to let you know how important sliced bread is to the morale and saneness of a household. My husband and four children are all in a rush during and after breakfast. Without ready-sliced bread I must do the slicing for toast—two pieces for each one—that's ten. For their lunches I must cut by hand at least twenty slices, for two sandwiches apiece. Afterward I make my own toast. Twenty-two slices of bread to be cut in a hurry!

Förbudet mot färdigskivat bröd hävdes den 8 mars samma år.


Så här kan en brödskivningsmaskin se ut. Den här modellen, en Berkel MB38, kan skiva en limpa på mindre än åtta sekunder! Den som tycker att maskinskivat trots allt låter attraktivt får en begagnad brödskivare sisådär 600 dollar på eBay. Själv tänker jag fortsätta skiva för hand.