lördag, december 06, 2008

Pain de Martins julkalender, lucka 6


Förr i tiden, då man kärnade sitt eget smör hemma i stugorna, hände det att små klumpar flöt upp till ytan under själva kärnandet. De små klumparna, som likt gäss flöt omkring på mjölkens yta, passade utomordentligt att lägga på en skiva bröd. Och vips, så hade man uppfunnit smörgåsen.

Ordet macka, från tyskans machen (göra), har en något slängigare klang över sig. När jag hälsade på i Rute Stenugnsbageri i somras, sa bagaren Tina att hon hade läst och uppskattat min blogg, men att hon inte var helt nöjd med mitt påstående att de serverar mackor i bageriet. Här säljer vi smörgåsar, inget annat, påpekade Tina.

Några som är väldigt förtjusta i smörgåsar är norrmännen. De äter smörgås till lunch. Alltid. När vi går på Rendez-Vous och äter halstrad råbiff med pommes och kryddsmör, plockar norrmännen fram sitt makke-pakk ur portföljen. Besynnerligt.

Svaret på gårdagens gåta är naturligtvis Bagar Bengtsson. Fadern är Lennart Hellsing, den kända släktingen Krakel Spektakel. Livskamraten med initialerna BB är Bullertina Bergis. Jag har tänkt att han dog av den förkylning han ådrog sig då han blev sittande på en kokostopp, men någon annan har läst det som att han dog av brännskador. Vad tror ni?

Klättra ner du bagarfar
det är sent och kallt och drar
du kan bli förkyld i alla tio tårna.

När han äntligen kom ner
var han inte lik sig mer

och av medicinen blev han bara värre.

Nu är Bagar Bengtsson död
han har bränt sig på ett bröd
och här ligger han begraven i en limpa.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vi nordmenn er stolt av vår smørgås/brødskive/kakskiv. Har prøvd å spise annet til frokost (grøt for eksempel), men det fungerer ikke. Etter å ha flyttet til Sverige forstår jeg dog hvorfor 'fil' er så populært her. Det går jo ikke an å kjøpe noe halvgodt brød på en vanlig butikk her.

Bellis sa...

Hej Martin!
Riktigt kul adventskalender för en nybliven brödnörd! :)
Jag har skrivit en fråga på inlägget om att mata en surdeg. Skulle bli ytterst tacksam för ett svar.
mvh /Anna

Anonym sa...

För mej (och för mina barn som älskade boken som den här versen finns i) är det självklart att han dog av brännskadan. Ingenstans i versen står att han _blev_ förkyld, bara att han kunde bli det.

Anonym sa...

Men på bilden som hör till versen ligger han ju i sjuksängen, med förkylda tår och illröd näsa! Så nog ser han förkyld ut alltid.

Magnus sa...

Efter att ha analyserat texten noggrannare (http://ungdomar.se/forum.php?thread_id=207638&page=1) framstår det som att Hr Bengtsson drabbades av någon form av mental sjukdom som komplikation efter den allvarliga förkylningen han ådrog sig på kokostoppen.

Om denna sjukdom senare ledde till det fatala brännskadefallet kan man bara gissa sig till av texten, men det förefaller ju troligt.

Det kan ju till exempel inträffat efter ett desperat försök att värma sig genom att stoppa nygräddade bullar innanför kalsongerna (vad vet jag?)

Den version jag minns från när jag var liten var ingen av denna. Den var kort, men jag minns egentligen mest bilden i boken. Det slutatde med att han låg död bland skorpor och smulor på något sätt.

Ulla PE sa...

Och danskarna måste du ju lämna om du skriver om smörgåsar! I Danmark äter man ju inte heller lunch som vi gör och skolbarnen har madpakke med sig. Sen är ju de danske smørrebrød en sak för sig!

Anonym sa...

Vi nordmenn spiser jo matpakke fordi vi alltid har vært så fattige(oljen er jo rett ny)...Men nå skal snart barna få skolbespisning også i vårt land. Men man undrar ju..hva er mest nyttigt - korv, potatis og ferdigmat, eller rågbrød med ost ? ;)

PS. norsk oversettning av boken, takk!

Matilda sa...

Här hemma hos oss äter vi alltid fika till lunch, men så är vi ju bönder, ett annat lustigt släkte. Pappa som är den mest nitiske av oss, äter alltid två mackor, en med skinka och en med ost, och absolut en kaka och kanske en bulle efteråt. Kaffe till, och mammas hembakta bröd.
Vår dag blir frukost med gröt, stekt ägg och macka, fika vid ett, middag vid fyra, kvällsmat som kan vara lagad mat eller flingor och macka.