onsdag, december 10, 2008

Pain de Martins julkalender, lucka 10


Riktigt, riktigt gammalt är det här brödet. Det grävdes upp bland Pompejis ruiner, så det är minst 2087 år sedan någon rörde ihop degen till detta trevliga brytbröd.

Flera tusen år före Kristi födelse smakade någon på det första brödet som lär ha varit en form av rostad gröt. Vid 2500 f Kr började man baka i bakugnar och kunde då åstadkomma ett syrat mjukt bröd.

Det bröd vi fick till lunchen på Pressklubbens restaurang i dag var kanske inte från Pompeji, men det var definitivt gammalt. Jag är inte förvånad dock. De är mästare på öl, och maten är det inget större fel på, men bröd, det vet de ingenting om. Lufthansa har bättre bröd än Pressklubben. En gång när vi var där och åt middag frågade jag servitrisen vad det var för bröd i brödkorgen. Hon svarade: Vanligt … och knäcke.

9 kommentarer:

FamiljenFriluft sa...

Oj vad coolt. Riktigt ballt. Förresten - du är nominerad till en liten bloggutmärkelse på Krubb... Bara för att du skriver världens bästa blogg om bröd, liksom... Check it out...

Anonym sa...

hehe...vanligt

Niklas Hansson sa...

Först och främst: Tack för din suveräna blogg! Jag använder dina tips flitigt i mitt surdegsbakande, även om det kan vara svårt att hitta schysst ekologiskt mjöl här i Madrid.

Vad gäller gammalt bröd på restaurang så har Indexed en bra förklaring i diagram-form:
Why 5-star restaurants serve 2-star bread

Anonym sa...

Hur kontaktar man dig? Mail?

Anonym sa...

Hur kontaktar man dig? Mail?

Martin Johansson sa...

Jesper: Tackar, tackar, så flott!

Niklas: Den var väldigt rolig!

Man kontaktar mig enklast via mail.

Magdalena sa...

Martin: PRessklubben har kasst bröd och du har brödöverskott... får du ihop det? Kanske kränga bröd till dem? ;o)

Anonym sa...

Jag håller i en tävling på min blogg just nu med en riktigt fin julklapp som pris! Kika in för mer info om hur du tävlar! ;-)

Hälsningar,
Jennie
www.kalasgott.blogg.se

Anonym sa...

Din länk fungerar tyvärr inte. Kontakta mig på temp.project@formapg.se för erbjudande om recensionsexemplar av matböcker.
/Sophie