tisdag, december 16, 2008

Pain de Martins julkalender, lucka 16


Årets julklappstips från Pain de Martin: Surdegen!

Surdegen har allt. Den är billig, miljövänlig, spännande att se på, luktar roligt, räcker länge och kan, om den nyttjas på bästa sätt, leda till ett rikare liv med godare bröd. Ge bort surdegen tillsammans med ditt bästa recept, en bruksanvisning och en påse mjöl.

Senast årets julklapp var något som har med bröd att göra var förresten 1988 då bakmaskinen firade sin stora triumf. I år sägs julklappen framför andra vara en upplevelse. En surdeg är en upplevelse!

5 kommentarer:

Samtal från min trädgård sa...

Håller helt med dig! Eller som Martin Timell sa i dag: en bra skruvdragare! Ska fundera på att börja på en surdeg till helgen, då blir det jo lagom till julafton att man får smaka.

CrimsonAnna sa...

Har givit bort surdeg enligt ditt recept som inflyttningspresent-hoppas få veta på söndag om det går bra.

Anonym sa...

min första surdeg blev inte alls så fin som din..eller surdegen blev nog bra, men bröden blev plattare än plattast..får försöka igen..skam den som ger sig! ha en bra morgondag!

Magdalena sa...

Mina vänner är inte så baksugna så de får surdegsbröd istället!
Martin: jag har ett problem: vid runddrivning så "bakar" jag in mjöl i brödet så det blir mjölsträngar efter utbakningen. HAr bara hänt på sistone, jag ahr nog för mkt mjöl på bakbodet när jag stjälper upp degen. Har det hänt dig med? Smaken är OK emn ser inte så snyggt ut...
Sen en annan fråga: när jag matar mina surdegar numera så "höftar" jag till lite med mängden mjöl + vatten. Vad kan det blir för skillnad?

Anonym sa...

kan du ge ditt recept på surdegen?