söndag, december 21, 2008

Pain de Martins julkalender, lucka 21

Dagens lucka är andra och sista delen i serien Stenugnen i Stureby. (Resumé här.)


Marmor är hårt, hårt, men jag var idog med min vinkelkap. Till slut hade marmorskivan (som jag fick av K – tack!) precis rätt form för att passa vår öppna spis.

Eldning påbörjad, på och under stenen.


Och så skjuts in med brödet! Som ni ser på bilen har marmorskivan spruckit. Det var kanske lite bryskt att elda rakt på den. Attans.

En stund senare. Nu får det vara klart. Undertill, väldigt klart.


Ser ganska trevligt ut ovanpå.

Men inte alls något vidare på undersidan.

Det såg bra ut inuti, men tyvärr hade inkromet tagit smak av den brända skorpan. Det var inte alls så gott faktiskt.

Jaha, och hur ska man summera det här då? Trots en viss besvikelse är jag nöjd. Nu vet jag. Tills jag kommer på en bättre idé ska jag baka i vår elektriska ugn. Med en baksten i är den ju faktiskt förträfflig!

14 kommentarer:

Proforma sa...

Ja, men visst var det värt ett försök!

Anonym sa...

i en "gammaldags" bakugn ligger vedträna vid sidan av brödet (in mot kanterna av hålrummet) och avger värmen ner i bruket/stenen. jag skulle testa att lägga stenen direkt på "golvet" i öppna spisen och elda runt om.

K sa...

Hrm. Dåliga resultat är också resultat. Som man kan lära sig av. Kanske inte hade behövts eldas direkt på stenen. Om jag vore du skulle jag pröva igen med eldning bara under vid sidan om stenen.

Unknown sa...

Jag skulle också vänta ett slag, tills det mest överenergiska glöden har lagt sig. Då har du nog en mer behaglig temperatur.

Anonym sa...

Är det någon som testat baka liknande bröd i vedspis? Jag har inte vågat. I vår supermoderna vedspis från 1936 har jag knappt lyckas få vatten och koka? Vet dock att min måns mormor bakade allt bröd och allt kaffebröd där.

Anonym sa...

Jo, jag har provat - vi hade en på landet och den använde vi när det var strömavbrott (å det var det ganska ofta). den bör vara ordentligt uppeldad för att få bra resultat, då blir den fin både stek- och bakyta. den kräver klart mer arbete än elspisen.... den lagar liksom långsammare.

Vera sa...

Men så där är det väl i vedeldade ugnar, den första satsen riskerar alltid att brinna upp. Om du hade haft en färdigjäst deg till efter den limpan hade nog värmen varit bättre!
Jag tror som ovanstående talare på att elda bredvid och under!
ge inte upp! och God Jul!

Anonym sa...

En liten vidareutveckling kan nog vara på plats...
Ett förslag: Lägg en skiva i boten ställ ställningen på den och ytterligare en skiva över ställningen.

Elda sen mellan skivorna, raka ut glöden åt sidorna och baka i mellanrummet, då får du nog till övervärmen.

Kanske dax att anamma ett annat erbjudande?:o)

Anonym sa...

Hej Martin!Stort tack för din generositet med alla dina observationer,experiment och din stora passion för brödbakning!

Har själv provat som du att baka i öppna spisen fast med en stor keramikkruka upp och ner vänd men den sprack också som din marmorskiva och botten av brödet blev bränd.

Tips:I nordöstra delen av Frankrike finns det ett företag som säljer vedelade bakugnar i satser som man man får mura ihop själv. titta gärna på deras hemsida: www.fourgrandmere.com.

Var där och auskulterade innan vi byggde vår ugn i trädgården.Materialvalet är välutstuderat;det fanns flera varianter på storleken (inomhus och utomhus) beroende på användningsområdet(hemmaplan eller pizzeria).

F.ö.:John Fisher är en murare i Göteborg specialiserad på bakugnar!

Cl.Er.

Kinna Jonsson sa...

Jag prvade Ipiniumplåten till surdegsbrödet och fick en bra mörkt brun yta som smakade gott. Tack ändå för att du testar för om det blivit lyckat hade vi ju fått veta det också.

Anonym sa...

http://www.engr.psu.edu/mtah/projects/clay_oven.htm

gitman sa...

Fint som skådebröd...

Var uppe i Jämtland och provade byns bakstuga med tillhörande vedugn. De brukar baka tunnbröd där men limpor fungera också helt ok. Det är den gamla typen där man först får fart på elden och sedan lägger glöden utmed kanterna. Med tunnbröd tar det bara någon minuts av vridande så är de klara. Så det gäller att vara försiktig med limporna så de inte brinner upp. I början fick det bli att utnyttja utkanten av ugnen och med tiden föra in bröden längre in när ugnen så sakteliga svalnar. Problemen med denna typ av ugn (jämfört med ex. Fischers m.fl) är att de är dåligt isolerade och det är svårt att få en jämn och bra temperatur för limpor. Bakade 6 levainpizzor (rekommenderar inbakat, mycket lättare att hantera), 4 levain, 4 vört, 4 Barsja och 4 Olof Viktors och visst blev det gott och gav mersmak. Några blev lite brända men det hör väl till och går att skrapa bort med kniv (inte i närheten av ditt ex. kanske där undervärmen nog var några hundra grader för varmt...).
GOTT NYTT BRÖDÅR!

Marsala sa...

Jag håller med Gitman. Baka/laga aldrig direkt på eld. Sen får man vänta ut den värsta hettan. I en stenugn bakar du ju olika bröd beroende av vilken värme glöden har för stunden. Att möblera om" i glöden, hör också till.

Anonym sa...

Vi bakade sockerkaka i vår vedspis på fjellet i Norge, i en liten stuga uten elektrisitet. Det var min fødselsdag, så kake måtte det bli!
"Vi" er min mann och våre barn :) 1. forsøket inget vidare, 2.forsøk litt bedre, siste var ok :). Særlig med krem!

Hva vi lærte...øvelse gjør mester :)

Om du vil kan du få bilder av vår sockerkaka, så kjenner du deg sikkert raskt bedre...

beathe@millibox.no