lördag, december 15, 2007

Fem hårda paket med brödsmak

Här kommer en radda julklappstips till den som vill ha mer bröd i huset.

1. Baksten
Tungt och stort. Ett drömpaket. Stenen placerar man i ugnen och gräddar så bröden direkt ovanpå. Det närmaste man kommer ett eget bageri hemma i köket. Bröden blir godare och snyggare. Kolla här. En variant i kalksten finns att köpa på Cordon Bleu i Stockholm för cirka 500 kr. På hus-modern.se har de stenar i granit för 400 kr.

2. The Bread Bible av Rose Beranbaum
För den som vill lära sig mer, mycket mer, om bakning. Min favorit.

3. Jäskorgar
Man låter bröden jäsa i en fin träkorg så håller de ihop och får ett fint mönster. Som de här. Finns att köpa lite varstans, bland annat på Saltå Kvarn och hus-modern.se.

4. Electrolux Assistent
Trots priset (2 590 kr på tretti.se) måste det här i långa loppet betraktas som en fantastisk vinstmaskin. Bakar man hundra bröd om året i tio år så blir ju kostnaden ynkliga två kronor och femtio öre per bröd! Och sköter man bara om den så håller den nog än längre än så. Mer om apparaten i kommentarerna till den här posten.

5. Mjölkvarn
När allt kommer omkring tror jag att vi alla behöver en mjölkvarn hemma i köket. Och kostar det så smakar det.

… och så bröd förstås!
Recept på mitt alldeles egna julbröd kommer inom kort.

6 kommentarer:

Jessica sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ingemar sa...

Jag ser fram emot ditt julbröd. Har själv bakat ett gott julbröd idag ;bakat på apelsinjuice, råg, vete, vetekli, sirap och malt och jäst bara en gång och sedan in i ugnen. Rsultatet blev ett segt och saftigt bröd.

Anonym sa...

Trevlig historia: i augusti-september experimenterade jag med surdeget. Kommenterade också till dig i oktober att surdeget var gone with the wind...
Några dagar sedan hittade jag en burk i kylskåpet och undrade vad i världen det var. Hade absolut ingen aning att jag måste ha sparat ändå en liten mängd av surdeget. Tänkte att den kan inte fungera - matade det och märkte bubblor! Sedan gjorde jag en surdegsgrund enligt Hedh (eller hur han nu kallade det på svenska) Sedan gjorde jag brödet enligt din nattjästa recept (använde då vetesurdeg och lite mer mjöl en 1000g). Och i morse bakade tre absolut fantastiska, otrolig goda bröd! Absolut bästa hittills!
Och vad lärde jag: alldrig ge upp med brödet!!! Tänkte nämligen just glömma allt med surdeget och försöka något annat, men nu kör jag med full fart igen! Och med Assistentens stor hjälp! Har nu delat ut brödet (de var mycket stora..) till 3 grannar också och alla har vi undrat hur brödet kan vara så gott!!!! Jag konstaterade att det är tack till tekniken, böcker, överraskningen och recept samt entusiasm från Pain de Martin´s blogg. TACK!

Martin Johansson sa...

ingemnar: låter som ett mycket juligt bröd!

tiv: det var en trevlig historia. kul att det fungerade till slut!

Anonym sa...

Jag bakade Heds vörtbröd ur boken Bröd. Dom som åt av bödet jublade.

Jag la till 100 gram surdeg, köpte vörten på Gateau. Ugnstemperaturen borde nog ha varit lägre (kanske 175 grader), brödet blev lite väl bränt, det är ju väldigt mycket socker i.

Eva

Anonym sa...

Hej. Vill bara tipsa om att bagaren och Kocken säljer, Jäskorgar, bakstenar och bakspadar bland annat på hemsidan www.bagarenochkocken.se