måndag, december 10, 2007

Mala mala

Det här tycker jag om. Jag ringde till företaget Orbio för att fråga vad deras fina mjölkvarnar kostar, och förutom svar på mina frågor så fick jag i dag med posten ett kuvert med fyra små påsar med mjölprover. Mysigt!

Det är vete, råg och dinkel som malts i deras kvarnar. Jag vet inte exakt vad jag ska göra med proverna. Jag kan inte gärna baka på det. Jag får titta på dem.

Men jag blir ändå lite sugen på att skaffa en av de fina kvarnarna. De är dyra dock. Väldigt dyra. För de elektriska får man betala nästan femtusen, en som man driver för hand kostar drygt tvåtusen. Men de håller säkert mycket länge …

Och så hävdar de då att det enda sättet att tillgodogöra sig alla de nyttiga vitaminerna och mineralerna i fullkornsmjöl är att baka bröd på det inom sexton timmar från det att mjölet malts, och då får man vara riktig snabb hem från kvarnen. Eller mala själv alltså.

På föreningen Allkorns hemsida kan man läsa mer om fullkornsmjöl och annat. (De har också ett ett otroligt fint litet bildarkiv med bilder på olika sädesslag.) När jag hittade länken till Dr Schnitzer (!), som vigt sitt liv åt att visa hur bröd bakat på fullkornsmjöl minskar riskerna för kroniska sjukdomar, fick det dock räcka för den här gången.


17 kommentarer:

Martin sa...

ja jisses vad det finns mycket att lära om bröd och bakning, jag som bara kommit till att köpa en electrolux-assistent och bakat dina baguetter i den :-).

Lotta Lundgren sa...

Men herregud. Det är klart att du skall ha en egen kvarn! Femtusen. Det är billigt för lite glädje. Tala med din revisor.

Anonym sa...

En levainfråga. Kan man göra en levain av en rågsurdeg alt vetesurdeg, eller måste man utgå från tex russin?

Blir lite konfunderad av Jan Hedhs beskrivning på sid 31 i Brödboken under avsnitt om "mamma" - "du kan istället använda 200g vetesurdeg". Skall dessa 200g ersätta hela "mamman" enl hans recept som man sedan gör en "chef" av? Puh!

Martin Johansson sa...

lotta: ja!

kristina: Jag bakade med rågsurdeg en gång och det gick fint (kolla här). Vet inte exakt hur Hedh menar, men jag skulle gissa att det är som du säger.

Anonym sa...

Hej! Kan inte vara sannt att Du har skrivit om kvarnar! Jag kom hit nämligen just för att fråga om det! NÄSTAN köpte en 4 år gammal hemkvarn, men någon var snabbare. Nu försöker jag hitta igen en, men emellertid undrar jag hur månne fungera Assistentens mjölkvarn. Har du hört att någon skulle ha använt den? Och hur stora mängder i vilken tid det klarar jobbet? Eller är kära Assistentens kvarn bara en oanvändbar finess?

Martin Johansson sa...

tiv: Vilken slump! Jag visste inte ens att det fanns en kvarn till assistenten, måste genast kollas upp!

Anonym sa...

Det vore jätte fint om Du snälla kunde få något information om det! Jag har inte lyckats, bara priset ca 70-80€. Det är mycket mindre än riktiga kvarnar, men ändå så pass mycket att vill inte betala det och konstatera att det var bluff.

Anonym sa...

Tycks vara att mjölkvarn är extra tillbehör till köttkvarn. Vet inte om priset jag fick är bara mjölkvarnen - då kommer köttkvarnens pris till.

Martin Johansson sa...

tiv: jag går förbi en Electrolux-butik på vägen hem, ska höra vad de säger där. Återkommer. hej!

Anonym sa...

Här finns det många olika kvarnar till assistenter!
http://www.kvarnspecialisten.se/

Anonym sa...

Om vitaminerna och mineralerna är så känsliga som Orbio påstår så undrar jag om de klarar att bakas (98°!) och leva vidare i limpan. I så fall spelar det väl inte så stor roll hur kort inpå man maler. Skulle tro att det är bättre att lägga 5000 på bra, färskt och giftfritt odlat mjöl!
/Mats

Martin sa...

Anonym: Kaffe klarar det, och det är nog inte många som tvekar på att färskmalt kaffe är mer aromatiskt än gammalmalet.

Kristoffer Lindh sa...

Att lägga ner 5000 spänn på sitt intresse är väl inte så dyrt. Jämfört med folk som åker motocross eller jagar elller what ever. För mig, som bakar några gånger om året är det kanske dyrt, men inte för någon som har bröd som ett stort intresse.

knas sa...

Hej!

Jag köpte en kvarn som tillbehör till min KitchenAid. Jag har tyvärr bara använt den ett fåtal gånger. Mjölet blir väldigt grovt, och jag skulle inte baka ett helt bröd på bara det mjölet. Jag hade hoppats att man kunde mala även nötter och annat i den, men det är den väldigt känslig för tydligen. Jag brukar mala lite mjöl innan jag sätter en ny surdeg. Jag ha tyvärr en förmåga att glömma att mata mina i kylskåpet, så jag får ofta börja om från början.. Fördelen med en egen kvarn är att man inte behöver ha trettio olika påsar i skafferiet. Man behöver bara ha hela korn av olika sorter, sen kan man mala hur man vill eller bara krossa.

Kurt sa...

Det framgår inte om de här hushållskvarnarna kan separera olika delar av säden? När de stora kvarnarna mal så kan de ju separera skal, grodd och kärna.

Det vi8ktigaste skälet att ha färskmalet mjöl är att enzymerna som omvandlar stärkelsen till kortare sockerkedjor som jästen kan använda, tappar aktivitet vid lagring av mjöl.

Anonym sa...

När man sen har investerat i sin kvarn, hur får man då tag på råvaran, om man inte bor på landet utan i huvudstaden?

undrar

Eva

Martin Johansson sa...

Blev just uppringd av kvarnspecialisten Bo på Kvarnspecialisten i Göteborg. Han var snäll, och bra på kvarnar. Men jag hinner inte berätta nu, måste skicka vår tidning till tryck. Återkommer i morgon. hej!