fredag, december 07, 2007

På tok för kallt

Låt mig göra en kort historia lång:

1979 kostade en kilowattimme el 20 öre. Billig, bra och modernt, tänkte de som bodde i vårt hus då och slet med berått mod ut det vattenburna uppvärminingssystemet som funnits i huset sedan byggåret 1964. De installerade för tiden hypermoderna elradiatorer och drog på för fullt. Mysigt, mysigt, tänkte de i värmen.

I dag kostar en kilowattimme ungefär en krona, och de hypermoderna elementen är nu knäppande och oberäkneliga elslukande plåtmonster som inte gör någon glad. Antingen gassar de och blir heta så man kan steka ägg på dem, eller så står de bara och tickar och är iskalla. Detta har lett till att vårt hus de senaste dagarna varit rätt så kallt. Skitkallt faktiskt.

Och kanske är det därför (nu kommer jag till saken) min russinvildjäst inte tar sig. Efter fyra dagar i burken luktar det bara russin. Ingen spritdoft, inga bubblor. Ingenting. Trots att jag ställde den på en pall mot elementet i går natt så tycks det vara ute med den.

Nära värmen, men det hjälpte inte.

Som tur är hade jag kvar lite av min gamla vildjäst. Jag har haft den i kylen i lite mer än två månader nu, men med lite tur så ska den nog fungera ändå.

Jag har nu blandat 20 g av vildjästen med 30 g vetemjöl och 10 vatten (som syns på den första bilden). Det är början på vad som ska bli helgens surdegsbaguetter.

Och så har vi haft en här som kanske ska installera nytt värmesystem. Med pelletspanna och nya fina element. Men vänta nu … Jag har läst att han som konstruerat Rosendals vedugn tillsammans med bagaren Erik Olofson (Heiko?) har byggt ett vedeldat värmesystem i det finska presidentpalatset. Man kanske skulle jaga rätt på honom och få en bakugn på köpet …


7 kommentarer:

Jessica sa...

Åh levain. Det har jag provat i en tysk kaka. Fast jag har fjärrvärme och inte direktverkande el så den tog sig bra. Det tog ett tag medan jag läste instruktionerna innan jag fattade att det var vätskan, inte russinen som man skulle använda.

Känns kanske lite sådär angeläget att byta ut värmesystem i huset? Bara man knäpper på dem måste man få ekonomisk hicka.

lina sa...

Jag har låtit russinjäst bo i ugnen med lampan tänd för att undvika liknande scenarion. Dragiga gamla fönster känns inte heller som en hit i sammanhanget nämligen. Men jag tycker att det är en smula trixigt att få bra ändå. Surdeg är enklare..

Jag smygläser här eftersom jag tycker det är trevligt med en blog med mycket bröd. :) Fast nu har jag ju avslöjat mig.

Anonym sa...

Men om man räknar i dages penningvärde så kostade elen närmare 60 öre redan då. Du får sätta vildjästburken i en låda med en lampa eller nåt för att få upp värmen.

Martin Johansson sa...

Tack för tips om lådor och ugnar med tända lampor! Har nu tänt en brasa för att försöka hålla levainbaket levande. Men man vet aldrig. Tror jag ska sätta en liten fördeg med jäst i reserv, en sån mår nog bara bra av vårt aningen bistra inomhusklimat. Man vill ju inte bli utan bröd!

Jessica sa...

Tänk om ni skaffar en riktig bakugn och sedan säljer hus. Under extra, om man använder mäklare, kommer det att stå i kök riktig vedeldad bakugn med baksten. Det får säkert folk att ringa mäklaren ;).

Anonym sa...

Otur med det där gegget i flaskan! (Ja, jag är ny här inne, hittade bloggen idag, därav min okunskap om vildjäst i flaskor...!)

Tack så mycket för din kommentar på min blogg - kommer du (eller någon annan) på något mer (typ "dåligt ljud i bröd, etc etc), så kika in igen och svara på frågan om bra o dåliga ljud i mat / matlagning:

http://smoothear.com/blog/2007/12/ny-ljudfrga-matljud.html

Kul blogg du har - kikar definitivt in här igen! VÄnliga hälsningar, Hanna

Anonym sa...

Jag tror inte på Sunmaid's russin längre i vildjäst. Plötsligt slutade det fungera, provade två gånger med russin inköpta vid olika tillfällen. Kanske är det för konspiratoriskt, men jag tänker att de gör något med dem så att det inte finns några levande och växande jästsvampar på dem längre.

Har bytt ut samma mängd russin mot grovrivet, skalat äpple (har ingen aning om det skulle bli annorlunda av att behålla skalet). En svag äppeldoft kan förnimmas i den fördiga levainen. :-)