söndag, december 02, 2007

Grisen i Stureby

Det har gått upp för mig, att julen är det perfekta alibit för att baka. Som en tok! Det är lagom pyssligt, roligt och resultatet kan dessutom passera som julklapp. Både mor och svärmor får nog räkna med en brödkorg i år (om ni läser det här så kan ni väl ändå låtsas som att ni inte vet).

I min brödkorg ska det ligga knäckebröd, surdegsbaguetter och ett julanpassat surdegsbröd som jag håller på att experimentera fram. Jag läste om en amerikansk bagare som lät 250 (!) personer provbaka recepten innan han publicerade dem. Jag kommer inte gå riktigt så långt, men brödet har varit ute på provbakning hos Lill-Henrik och Anna-Karin, och Stor-Henrik och Lotta har varit smakpanel.

Och jag tror det är nära nu. Våra grannar ska få ett exemplar och kommer det inga högljudda protester därifrån så nöjer jag mig nog. Martins julbröd ska det heta. Vill det sig så återkommer jag med recept inom kort.

Med det ber jag och grisen att få önska en trevlig första advent!

12 kommentarer:

Åsa sa...

Eller hur! Visst är julen det perfekta alibit! Jag älskar att baka (inte bröd så mycket dock) och har hållit igen hela hösten men nu minsann - nu går startskottet och alla kommer få hemmagjorda klappar :) curd, marmelad, bröd, bullar godis... Kanske blir det till och med till att baka "Martins julbröd" också :)

Trevlig advent!

Anonym sa...

Lysande idé, Martin! Borde kunna bli en mycket uppskattad julklapp!

Funderade även på om det inte skulle vara möjligt att baka lussebullar med vildjäst, typ levain, för att få dem naturligt saftiga. Med en kalljäst fördeg borde man kunna lura fram en härlig grundsötma från vetemjölet, och sedan blanda i lite extra socker, fett och ägg när man bortgör degen... Eventuellt även "spike:a" med lite köpejäst om det behövs.

Antar att man skulle vilja öka sin surdeg så mycket man kan innan man bakar, för att den ska vara så lite sur som möjligt... Sedan kanske pressa ur luften ur den jästa degen någon gång för att få ett så jämnt inkråm som möjligt?

Jo, jag tänker ta mig tusan testa! Någon som har prövat tidigare, eller som har något tips på vägen?

Anonym sa...

Nu har ni hela december att testa er fram till en lyckad Christstollen! Ingen jul utan en Stollen! Och ingredienslistan ska vara längre än barnens julklappslista... Har försökt mig på receptet i Vinterns goda ting, The Jul Bible, men det blir för brödigt. Har fördubblat allt utom mjölet - blev ändå brödigt. Nu inväntar jag istället ett 2-kilospaket från kompisen i Dresden, äkta vara!
Så nu hade jag tid med årets första lussebullbak - blev lyckat tack vare att man numera tack vare dig Martin - och herr Hed - vågar sig på allt vekare degar.
/Mats

Unknown sa...

lärling, du kan väl återkomma med resultatet av detta bak? Funderar själv på att testa, men först får det nog bli vanliga lussebullar för att stilla det värsta suget...

/Lisa

Jessica sa...

Jag bakade saffransskorpor (enligt recept i dn) i helgen, tänkte att det är en perfekt gå bort-present i juletid. Det är de säkert också - om de inte varit så goda att de riskerar ta slut före nästa kalas ;-).

Egentligen, Martin, vill jag bara säga tack för att ha introducerat ditt baguetterecept i mitt liv. Fy tusan så lyxgoda de blev! De tog ju tid - som du skrev - men hunger som extra krydda hade egentligen inte behövts. Jag kände mig som värsta superbagaren, för de var ju till råga på allt så himla snygga (om det är ett epitet man kan sätta på ett bröd...)

Anonym sa...

en himla god julstollen kan man köpa i butiken på Rosendal..

Martin Johansson sa...

jessica: recepetet på saffransskorpor ligger urklippt även i vårt kök, men ännu obakat… kul att baguetterna blev bra! (och det är klart att bröd kan vara snygga!)

Anonym sa...

Det här http://www.alltommat.se/recept/view.xml?id=24013 receptet är bäst i test enligt mig. Dom blir så där "rätt" knalliga och doppvänliga. Jag tror att det är att det inte finns något smör i som gör att det blir "rätt" konsistens och inte liknar mörkakor. Men smaken är ju olika. Receptet funkar med både 1 och 2 påsar saffran.

Eva

Anonym sa...

Hej Martin!

Din blog är bland det bästa jag sett på nätet! Det är tonvis med nyttig info för oss som uppskattar gott (och vackert) bröd och du skriver dessutom väldigt bra.

Martin Johansson sa...

Tack Magnus, för de snälla orden!

Arne sa...

Hej Martin!
Jag har en fråga som du säkert har ett bra svar på. Det är så här att jag tycker inte om vörtbröd för det är för mycket vörtsmak men det doftar ju så gott. Då tänkte jag att öl är ju gjort på bla. humle och det är vörten åxå. Kan man då inte byta ut degvätskan mot öl. Jag tror att vörtsmaken blir mildare och man kan använda de gamla goda recepten som man vet fungerar med jästider och sådant. Det är ju kanske inte så lätt att få tag i vört men öl finns ju överallt. Vad tror du om det?

Martin Johansson sa...

Arne: Jag tror det kan gå alldeles utmäkt med öl!