torsdag, december 13, 2007

Bierstube, någon?

Låt mig önska er alla en trevlig Lucia med en MJÖLKVARNSSPECIAL! Jag har kikat runt lite och pratat med några experter, tillika försäljare, och har hittat tre olika typer av mjölkvarnar.

1. De franska kvarnarna. Det här är mina favoriter så här långt. Fransktillverkade med luftkylda industrimotorer som gör att man kan köra kvarnen länge utan att den blir varm (vilket i sin tur kan göra att mjölet klibbar sig om jag förstått saken rätt). De har ett slutet system som sägs hålla mjölet från att yra runt i köket när man mal, det åker rakt ner i en burk. Och så är de ju så snygga! Men det finns som sagt en liten hake med de här maskinerna, det är priset. Runt femtusen får man betala. Säljs av Orbio.

2. De tyska kvarnarna. Tyskland verkar ha en utbredd hemmamalartradition, och flera tyska tillverkrare har satsat på samma bierstube-influerade design, med ett skal helt i trä. Fanér, eller plywood, men alltid trä. Det där är ju sen en smaksak, men när det kommer till mjölkvarnar är i alla fall jag mer av en plastkille. De tyska varianterna finns dock i aningen mer moderata prisklasser. För cirka 2000 kan man få en rejäl kvarn. Finns att köpa hos Kvarnspecialisten och Hablingbo Delikatess.

3. Tillsatserna. Lär finnas som passar till de flesta hushållsmaskiner. En som är anpassad för Electrolux Assistent kostar ungefär 850 kr. I Electroluxbutiken på Klarabergsgatan i Stockholm kunde de inte berätta mycket mer än att den levereras i en låda, men kvarnspecialisten Bo, som även säljer tillsatsen, berättade att de fungerar bra, men att de sliter en del på själva Assistenten. Att mala mjöl är tydligen det allra tyngsta uppdrag en Assistent kan ha, och kör man mycket med den påverkar det förstås livslängden på maskinen. Tillsatsen går förutom hos Kvarnspecialisten även att beställa via Electrolux webshop.

Ingen av de nämnda kvarnarna kan sortera bort någon del av kornet, så det man stoppar i kommer ut. Det tycks gälla för alla hemmakvarnar att vill man ha något annat än fullkorn får man försöka sikta manuellt, vilket nog inte är så lätt, eller köpa en påse färdigsiktat i en bra butik.

Och så det där som jag tjatat om, att de nyttiga ämnena i mjölets skal förstörs efter malning, och att man därför bör baka inom 16 timmar från det att mjölet malts. Någon menade att om de inte klarar lite syre, så kan de väl aldrig klara den nittioåttagradiga värmen i ugnen? Trevliga Ingrid på Orbio har talat med någon fransk expert som hävdar att vissa vitaminer kan stryka med i ugnens hetta, men att de viktiga näringsämnena kapslas in i brödet och håller sig nyttiga hela vägen ner i magen.

(Bilderna kommer från Kvarnspecilisten, Orbio och Electrolux.)

9 kommentarer:

Anonym sa...

Tusen, tusen tack!!! Vad mycket information! Jag tror att vi här har bara de tyska kvarnar, hade inte hört om franska. Och vad fin expert är Kvarnspecialisten!
Frågan är nu bara att vad skall man göra... det här skall man nu lite fundera...

Anonym sa...

Jag kunde inte låta bli att lägga upp ett fjärde alternativ på min blogg ;-)

Annars verkade väl den franska kvarnen mest tilltalande, även om det är praktiskt med en tillsats till assistenten (tänker utrymme och ekonomi) men om den sliter ut den måste man ju köpa nytt snart igen.

Hexmaster sa...

Jag skulle nog vara försiktigare med att lita på en försäljare som talar för sina varor. Uppgifterna på deras hemsida, med de 16 timmarna och allt, måtte väl vara hämtat någonstans ifrån?

Martin Johansson sa...

Vera: Fint! Garanterat miljövänligt. (fast du glömde länken.)

Hexmaster: Jo, man ska förstås vara ta försäljares sanningar med en nypa salt, det har du rätt i. Men den här gången är jag beredd att ta risken (även om jag inte stirrar mig blind på just siffran 16 timmar, den är nog relativ).

Vera sa...

Jo, jag höll på att krångla med mitt nyöppnade google-konto. Det går inget vidare, kanske för att jag inte har en bloggerblogg?
Nu kanske det blir rätt?

K sa...

Jo, Kvarnspecialisten har Siktkvarnen MOLLY-Kombi som både maler och siktar. Fast den kostar 27500.

Astrid sa...

Hei Martin!
Jeg har fulgt bloggen din i et års tid nå, og jeg får alltid vann i munnen når jeg ser bilder og leser oppskriftene dine. Men det er en ting jeg har fundert litt på; det her med grovmel/fullkorn/grahammel osv.

I og med at vi i Norge ikke får noen skolelunsj, må vi selv ta med (brød-)mackor på skolen til matpausen. Å bare leve på fint brød vil derfor i lengden bli veldig uheldig for helsen. Nordmenn spiser derfor stort sett veldig grovt brød og det er utviklet en egen brødskala for å kunne bedømme grovheten på brødet. Grovheten bedømmes etter hvor mange % fullkorn som finnes i brødet, regnet ut fra tørrvekten: http://www.brodogkorn.no/fakta/brod/

Selv om en del sporemner sikkert går tapt i oksideringsprosessen etter maling, vil jo mange viktige sporemner og ikke minst all fiber bli værende igjen i mjølet i lang tid. Dessuten vil jo grovmel alltid inneholde mer sporstoffer enn hvitt mel, så jeg tar ikke den der 16-timersfristen så tungt.

Jeg synes grovt brød er mye bedre enn fint brød, selv om jeg har lagt meg til den svenske vanen med varmlunsj, og merker meg som innflytter til Sverige at det er svårt å få tak på riktig grovt brød i butikken (her merkes ±25% grovt brød som ekstra grovt hälsobröd, og det tilsvarer som fint-halvgrovt i norsk skala..), derfor baker jeg stort sett selv. I Norge kjøper jeg stort sett et 92% grovt brød uten tilsatt sukker/kryddor og helt uten konserveringsmiddel, når jeg ikke lever på mammas hjemmebakte.

Har du eksperimentert på hvor mye grovmel brødene dine tar uten å bli tunge, seige evt tørre? Jeg vet fra uttalelser fra norske profesjonelle bakere at grove brøddeiger ofte behøver lengre eltetid i maskin for å få et godt og luftig resultat.

Min nye kjøkkenassistent kom i dag, en Kenwood på 1500 watt, så nå blir det enklere for meg å sette brøddeig.. Skal prøve ut oppskriftene dine, men magen min skulle gjøre opprør om jeg begynte å fore den på brød enbart gjort på vetemjøl spesial/finbaksthvete..

MVH den bakeglade norske studenten!

Hynyk sa...

I'd be pleased to impart my fat burning experience with you. No one has learned what it feels like unless he must go through that on their own. Thus I tried various weight reduction pills. Moreover I will mention that nothing aided me how the ultimate ones have done. You'll be able to see more stuff concerning it here our shop.

Anonym sa...

Loosing bodyweight is often fairly a wearisome activity to embark upon. The most complicated portion is always to continue to keep your favorite fatty dishes at bay. Due to the enhancement during the discipline of health-related science, you can breathe a sigh of aid. Phentermine diet drug is here, to aid you in restraining the increased urge for food. phen375 reviews is used as being a short-term management want to handle being overweight. With Phentermine hcl as its lively ingredient, it principally functions by hindering the functioning of neuro transmitters located inside the hypothalamus gland. These neuro transmitters are accountable for food items consumption inside the system. When these transmitters are blocked, your appetite decreases and also you tend to try to eat in tiny potions..When purchasing for inexpensive [url=http://phen375scamx.livejournal.com/]cheap phen375[/url] on the web you certainly could occur across a variety of selections where you can buy phentermine. There are a variety of internet sites which provide you with solution where you can store for phentermine devoid of prescription. The only thing that you simply want to hold in mind should be to try and find a web site which offers you with safe and sound and low cost phentermine tablets. The second you plan to make your obtain on the internet it's particular that you could be asked for to fill up a C.O.D order kind for selecting the proper payment alternative.
[url=http://www.neohide.com/air-jordans-are-endorsed-professional-player#comment-711285]best belly fat burner[/url]
[url=http://www.forum.jastrzebia-gora.com/posting.php?mode=post&f=83]lose weight in a week[/url]