måndag, december 31, 2007

Gott nytt år!

Nu ska ni få lära er ett nytt ord. Rovsling. Det är en sån sladd med kulörta lyktor på som hänger i folkparkerna. Rov-sling. Vi har lånat en rovsling av min bror till en fest och nu ska den upp igen. Det sägs att den en gång var på turné med Lars Winnerbäck. Det ni!


Vi firar in det nya året med kulörta lyktor, brödpinnar ur Riddarbageriets bröd (de var lätta och roliga att baka, jag gjorde varianter med kummin, flingsalt, sesamfrö, vallmofrö och så några med parmesanost på) och några baguetter. Och så lite musslor och marulk till det.


Riddarbageriet kallar dem breadsticks, jag kallar dem brödpinnar.

Gott nytt år önskar jag er alla, vi ses 2008. Då blir det baka av.

13 kommentarer:

Tobias sa...

Jag tänkte på dig i går när jag läste i On Food and Cooking. Om bröd skriver Harold McGee nämligen att nymalet mjöl inte utvecklar lika starkt gluten som ett lite åldrat mjöl. När mjölet får åldra några veckor så oxiderar det och gör det lättare för glutenproteinerna att bli kompisar med varandra. Tydligen ska askorbinsyra snabba på den processen.

Tänkte att du ville veta det när du funderar på att köpa en kvarn.

Gott nytt!

Anonym sa...

Skulle ha bakat baguetter men tiden räckte inte till!
Det blev två stora bröd med tycke av Gotlandslimpa.
Dock utan rågsikt och pomerans - men enorma...
Kör med levain men dopar med lite socker som dock
försvinner i jäsningen, men bröden blåses upp till
fantastiska skapelser. Jag sjunger vildjästen och
långjäsningens lov! Gott Nytt, breadlovers...

Anonym sa...

Känner igen dom där slingorna, vi köpte två precis likadana sådana när vi gifte oss, de håller än och har varit uppe på garagefest o annat andra tillställningar! Fetligt! Mycket inspirerande blogg! Gott Nytt År!

Vera sa...

Jag fick brödälskare i julklapp. Där var det också ett recept på brödpinnar, har du testat dem?

God fortsättning förresten!

Anonym sa...

Gott nytt år!
Martin - fråga om ditt julbröd på Taffel. Skall det vara grovt eller fint rågmjöl?

Anonym sa...

Gott nytt år!
Martin - fråga om ditt julbröd på Taffel. Skall det vara grovt eller fint rågmjöl?

Tompa sa...

Hej
Har snokat runt i Pain de Martin en tid, verkligen en fin sida.
Är det bara jag som sett att i Riddarbageriets bok blandar man ihop Kummin med spiskummin, vilket inte är samma krydda.

Så hur många glödlampor var trasiga på tivolibelysningen ?

Martin Johansson sa...

tobias: Tack för tipset!

vera: Nä, de har jag inte testat. Men jag har boken, ska kika nästa gång det blir dags för pinnar.

kristina: Hmm, jag brukar köpa Saltå Kvarns rågmjöl och de har bara en sort. Men kunde jag välja skulle det nog bli grovt.

topma: Det där med kummin eller spiskummin i "Dansken" är det flera som funderat på. Jag använder spiskummin i det brödet och tycker det blir jättegott. Andra tycker det smakar pyton. (Alla lampor var förresten hela, några som satt lite löst bara :)

annamaria sa...

Gott Nytt år!! Jag har fått Jan Hedhs brödbok i julklapp. Sitter och funderar över ett kommande brödbak...får se vad det blir.

Anonym sa...

Gott nytt! Tack för en jätteinspirerande brödblogg. Slutade baka när jag lämnade krogjobbet i våras men din blogg har gjort att jag idag köpte mig en Assistent :).

Anonym sa...

Julbrödet från Taffel bakat med grovt rågmjöl blev jättegott! Vilket bra recept!! :)

Martin Johansson sa...

kristina: fasen vad roligt! när det börjar kännas lite trist är det bara att langa i rosten, jättegott!

Anonym sa...

Vi har lånat en rovsling av min bror till en fest och nu ska link den upp igen.