torsdag, oktober 11, 2007

Hur gör man soppa på ostronskivling?


Ledig torsdagsförmiddag. Frukost, Ring P1 i radion, baka pumpafrölimpor i morgonrock, kaffe, Meny i P1 och så pling-plooong! Veckans låda från Årstiderna har anlänt! Om man stoppar ner huvudet i lådan och blundar så är man på marknaden. Valfri marknad. Doftar underbart!

För någon månad sedan bytte vi från Ekolådan till Årstiderna. Det har vi inte ångrat. I Ekolådan var det som jag minns det mest rötter av olika slag och ofta var grönsakerna och frukten nästan övermogna redan när de kom. Mycket fick vi kasta.

... och surdegen är anden som fyller dess cellvävnad, hör jag plötsligt i radion. Vad nu, vem pratar surdeg? Fortfarande Meny och inslaget Mat i litteraturen där man ska gissa vilken författare de läser. Det måste jag ta reda på, det lät väldigt fint!

I lådan från Årstiderna var det i dag en liten låda med svamp som enligt medskicket är ostronskivling. De föreslår att man gör en grönkåls- och svamppasta på den, men med tanke på att vi kommer ha två stora pumpafröbröd att tugga i oss så vore det nog bra med soppa. Hur gör man soppa på ostronskivling? Tips, någon?


Nu sjunger Plura till Bodil Malmsten och det är dags att skjutsa in bröden i ugnen.


5 kommentarer:

Anonym sa...

My God! Du måste ha varit uppe tidigt för att hinna med allt det där :-)

Varför inte en grönkålssoppa (gissar att det kom grönkål också?) med smörstekt ostronskivling på pumpabröd? Grönkålssoppa är gott och hur lätt som helst att laga, fräs lök och grönkål lite lätt, på med buljong, koka några minuter, mixa (behöver ej bli helt slätt) och red av med t.ex. grädde om så önskas.

Lycka till!

Martin Johansson sa...

oj, det låter gott! så kan det bli!

annamaria sa...

Det är ju ändå fredag i morgon....Ostronskivling - stek den ganska hårt - salt o peppar, lite lök, lite vitlök, en god buljong, grädde och en bit grönmögelost....mums o så dina goda bröd till det....

Martin Johansson sa...

Tack för tips! Det blev till slut en ostronskivlingsoppa som vi hittade på aftonbladet.se.

Jessica sa...

Man kan använda ostronskivling som ett bra substitut för kött. Går bra att panera och steka och sedan äter man det som ett tillbehör till en nudelsoppa = veggo.