onsdag, september 16, 2009

Kul i Rute

Först kom lite regn, sen kom sol och vackert väder och tolv glada kursdeltagare. Därefter rågsurdegar och vetesurdegar till honungsbröd, fruktbröd, levain och rågbröd. Elden i ugnen där vi bakade de godaste pizzorna som vi åt under kulörta lyktor i växthuset. Sedan kom natten med jäsande degar och en ny dag med mer bakande, soppa till lunch och till eftermiddagen kassar fyllda med fyra sorters surdegsbröd. Tack alla, det var väldigt roligt!

21 kommentarer:

Ulla sa...

Jag älskar att baka, men jag har inte vågat prova på surdegsbröd, men jag kommer närmare och närmare beslutet att våga prova på att baka surdegsbröd.

Anonym sa...

Berätta gärna mer om kursen. Jag var där och fikade i somras, fick även med mig en baksten därifrån. Den gör skillnad. Hur som helst Rute är bäst!

Med utmärkt hälsning Niklas

P.S. Hur går det med kurserna du ska hålla? D.S

sonja sa...

åhh! jag vill också baka i rute!!

Anonym sa...

Komer det att hållas kurser i Stockholm? Är nu en nyfrälst surdegsamatör!

Jenny och Ewa sa...

Hej Martin!

Det var längesedan vi hade så roligt. Vi är fortfarande höga på surdeg! Vilka fantastiska dagar i Rute. Vi har ätit bröd och bröd och bröd och bröd... allt lika otroligt gott!!!! Igår bakade vi pizza på vår nya sten, sagolikt!!!
Tusen tack för kursen

Lycka till önskar Jenny och Ewa

Kerstina sa...

Tack för boken! Toppen - ALLT jag behäver finns där. Förutom en bakapparat, dvs min gamla Braun börjar bli lite skruttig. Har kikat på Electrolux (som numer heter Ankarsrum och blivit avsevärt dyrare på kuppen) och den vackra röda som du har. Men så fick jag korn på en Krups med stor /5 l/ bunke, stark motor, inbyggd våg och timer. Låter ju bra. Man kan köpa till lock till bunken (spara plast...) och det finns också en sädeskvarn. Å en massa andra tillbehör. Men jag hittar den inte i butikerna. Finns i webbutiker men man vill ju kika, hålla, känna...
Är det någon av Martins alla "fans" som har sett den i butik och/eller har erfarenhet av "underverket"?
Kerstina

dennisMat sa...

Det verkar vara en kurs för mig. Har precis fått upp ögonen för stenugnsbakat bröd!

loba sa...

Ja! Jag vill också veta mer om kursen!

Mia sa...

Ja jag vill också vara med på kurs. Ska du ha fler?

Anonym sa...

Vill tacka för din bok som jag är så nöjd med.
Kram Maggan
http://livsglimtar.wordpress.com

Anonym sa...

Tack Martin! Det var fina dagar i Rute på kurs med dig och de andra. Ska baka levain till helgen och har beställt en baksten till min minimala ugn. Jag måste nog bli bagare sen.

ebba

Suss sa...

Godmorgon Martin!

Jag följer din blogg sporadisk och tycker den är helt fantastisk! Jag blir så inspirerad och pratar bara surdeg i perioder =)
Jag har gjort en ny rågsurdegsgrund för min förra dog innan jag kom till skott med att baka med den. Nu har jag en ny fräsch, inne på sin 5:e dag i livet och i helgen ska det bakas!
Undrar nu en sak... Vilket av alla dina fina recept ska jag baka? Vad är lämpligt som "första bröd"? Jag känner mej lite rädd för det här underligt nog. Jag har arbetat som kock i över 15 år och är inte ny på baket precis, men ändå. Det är en helt annnan grej känns det som.
Kan du ge mej nåt tips och råd? Jag funderar på denna nattjästa succé... Min rågsurdegsgrund är riktigt sur och bra redan så jag borde kunna baka med den ikväll tycker jag.

Tack för en härligt blogg och trevlig helg!
Vänliga hälsningar
/Suss

Anonym sa...

Kerstina: Krupsen är bra. Den har fått bra recensioner, bl.a. för lågt ljud. Visst låter den men betydligt mindre än min gamla Bosch MUM7000. Timer är smidigt men vågen är tyvärr för grov för min smak (20 eller 25 gram har jag för mig).
En film med äkta tysk inkl mustasch: http://www.ddic.net/sitedownloads/download/krups.de/videos/video_KA940E.htm
Jag köpte min på eBay i Tyskland (helt ny, från firman Avides), 166 euro inkl frakt och det tog bara 4 dagar.

Tomas Albinsson

Jenny sa...

Hej Martin!
Nu har din fina bok anlänt även i min brevlåda och den är super. Men jag fick nån lite tom känsla ändå när jag läste igenom den och nu kom jag på varför. Jag saknade dina små anekdoter om hur du kommit på att baka alla dina bröd, och vad bröden varit med om osv!
Med det här vill jag bara säga att hoppas att du fortsätter med din fantastiska blogg trots att du numer knappast kan kallas hemmabagare! ;)
Tack för all trevlig läsning genom åren!

Martin Johansson sa...

Niklas m.fl: Jag hoppas på att få ihop någon kurs i höst, annars blir det efter nyår. Dock blir det inget mer på Gotland i höst, men kanske i framtidne, vem vet!

Jenny & Ewa: Det var verkligen roligt att höra!

Maggan: Tack!

Ebba: Ja, alla borde vi nog bli bagare egentligen. Toppen att du hade fina dagar i Rute!

Suss: Ett bra bröd att börja med kan nog vara det här enkla rågbrödet. Det är ett långsamt men mycket pålitligt bröd.

Jenny: Jag har inga planer på att sluta skriva här på bloggen. Det finns många, många bröd kvar att upptäcka!

Karin sa...

Vad avundsjuk jag blir. Skulle gärna gå en kurs,
Karin

Englas Skafferi sa...

Hej Martin!
Vad kul att kursen på Rute blev lyckad. Jag gjorde bagarpraktik på Rute förra veckan och Marqus berättade hur ni tänkte lägga upp det och vilka som skulle komma. Jag har själv haft en surdegsföreläsning här i Lännäs ikväll och använt din blogg som referens. Det jobb du lagt ner på den är obeltalbart. Vet att du skrivit historia genom den passion du smittar andra med och själv bär på! Har du för många surdegsfanatiker som vill på bakkurs, skicka dem till mig. Jag har fått blodad tand på att prata surdeg och köra bakkurser i mitt lilla gårdsbageri. Som omskolad skivproducent lever jag än på att få folk att göra mer än de själva trodde vara möjligt, musiken bytt mot bakandet! Det finns kraft i surdeg, passion och uppmuntran!
Allt gott till dig
hälsar Ingrid, Englas Skafferi
www.englasskafferi.se

Bagarbertan sa...

En inspirerande och handfast bok, men utrymme för eget kreerande. Just nu jäser ett valnötsbröd (utan valnötter) med pumpa och solroskärnor i stället. Bagarbertan återkommer med resultatet på sin blogg. Tack och tack!

Helena Ljunggren sa...

Skön bild!

Kiona sa...

Hej
Någon som vet var man köper plåtar? Mina vrider sig jämt. Har nog förstört dem. Vill köpa nya som jag ska vårda ömt.

Svante sa...

Hej o tack för kursen Martin!
Första bröden bakade efter kursen med surdegsgrunden från Rute. Smakade utmärkt:)

Tjing Svante