söndag, september 06, 2009

Tada!

Vi åkte till bokhandeln i Globen idag, låtsades kika på de andra bröd- och kokböckerna. Men vi ville bara se den där. I hyllan, på riktigt. Festligt! I smyg tog jag ett foto.

Annars har äpplena fortsatt att falla här i vår trädgård, och jag har fortsatt att baka bröd på dem. Idag gjorde jag en ljus variant med vetesurdeg som blev mycket god, jag ska berätta allt om det inom kort. Inte bara jag utan också Ture bakar förresten. Ofta går vi upp tillsammans och sätter en deg om morgonen. Som i morse.

Ture med äppeldegen. I äppelpyjamas.

53 kommentarer:

Linda Jonsson sa...

Du får gå från bokhandel till bokhandel och vända fram din bok i hyllorna! Och varför inte smyga in ett exemplar lite här och var på bokborden! ;)

Och så en typisk tjejkommentar: Låt inte Ture vara för mycket i degarna, för då kommer de bli alldeles för söta!!!!! :)

Danne sa...

Ser bra ut där i hyllan på bokhandeln, snart står den även i min hylla:)
Äppelbrödet var toppen, ser fram emot ytterligare variant.
Jag och Molly brukar också baka om mornarna, inte så mycket hjälp ännu, men hon är väldigt intresserad av assistenten.
Lycka till med boken och nya kurser, hoppas på en "fortsättningskurs" med ytterligare inspiration i framtiden!

Annica sa...

Boken ser trevlig ut. Skall gå till bokhandeln i morgon och titta om de har fått hit den till Eskilstuna.
Ser fram emot trevlig läsning.( Och bakning förståss.)

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Ja det är ett härligt nöje att titta på sina böcker i bokhandeln! Mina barn vänder alltid fram förstasidan på våra böcker när de besöker bokhandlarna, det tycker jag är solidariskt! Hälsningar
Eva på Bärbloggen

Grace sa...

Är i färd med att köpa en ny assistent och ser din röda snygga på bilden. Är den bra och vem tillverkar den?

En annan fråga jag har är om surdegsbröd över lag blir torra och tråkiga av att ha varit frysta? Att skorpan blir mjuk är ok men innandömet blir torrt. Det kan väl inte vara så att surdegsbröd bara bör ätas nybakat?

Skulle vara trevligt om du kan ha någon kurs i skåne framöver. Jag skulle behöva det, har svårt att få kläm på surdegsbakandet, antingen jäser det inte eller så jäser det på bredden. Någon höjd på bröden har jag inte fått än men skam den som ger sig.

harry sa...

Trevligt! Klart man blir nyfiken på din bok :-)
Ännu så länge får jag nöja mig med din blogg som är grymt kul & bra !! Kanske är det en perfekt julklapps önskning till mig om nu boken inte blir slutsåld förståss ?
KUL :-)

Helena Ljunggren sa...

Mysigt att se barnen fixa och trixa i köket. :)

Vid bron sa...

Boken är super. En inspirationskälla och är ett mycket bra komplement till din utmärkta blogg.

Albin Norén sa...

GRATTIS!!!!

Di sa...

Grattis!! Vad roligt för dig...ska genast ut och kolla i bokhandeln!
ha en underbar dag

harry sa...

Såg att boken fanns att köpa på CDON.com Är supersugen på att köpa den!! Kan nog inte vänta till julafton ändå???
Hur ska jag kunna hålla mig ???
Har satt igång lite surdeg men vet inte om den tar sig ?
harry

Anonym sa...

Fick boken i brevlådan idag. Härligt! Längtar till helgen och brödbaket.Så smidigt att ha recepten i en bok istället för att springa mellan köket och datorn. Men Martin, inte slutar du väl att glädja oss med nya recept bara för att du har skrivit en bok? Kerstin

Stefan sa...

Idag kom äntligen boken på posten, så nu ska det sättas degar!
Hoppas att det blir regn imorgon så jag får baka hela dagen!
Jäkligt fin bok föresten!!!

Emil O. sa...

Jag har idag bakat mitt första surdegsbröd, men inspiration från ditt "utan krusiduller" fast med kruskakli och mer rågmjöl än vete.
Det jag undrar är dock har jag får sådana där fina jäsningshål som du alltid har på dina bröd?
För övrigt knådar jag degen för hand, kan det ha en inverkan på håligheten?
Ska jag vika ihop degen några gånger under första jäsning som du pratat om i vissa inlägg eller ska den bara få jäsa mer?
Kan surdegen ha varit lite väl lite utvecklad, var första gången jag gjort en så är lite osäker om den är "bra" eller inte.

Tyckte brödet blev ok i smak men lite väl kompakt kanske, blev dock det klart estitiskt vackraste brödet jag bakat av utsidan att dömma. Jäsningen såg ungefär likadan ut som de bröd jag brukat baka med vanlig jäst.

Om du orkar svara på alla dessa frågor blir jag glad =) Grattis till boken förresten!

Weaz sa...

Stort grattis, fick boken i brevlådan i dag, passade på att köpa två för att kunna ge bort en. Ska läsa i kväll! Kul med en ny referensbok, kan lägga undan Hedh ett tag nu...

Karin sa...

Jag ser också fram emot en ny äppelvariant. Bäst att fixa en vetesur!
Karin

Danne sa...

Den har landat även hos mig nu! Så snygg, foto, layout, format... Toppen! För att inte tala om hur inspirerande den är, här ska bakas! Synd att pappaledigheten precis tog slut... Tur i oturen att det är fyradagars veckor på jobbet fram till nyår;)

Rita sa...

Grattis!
Jag brukar följa din blogg, och har hämtat nästan all inspiration till mitt bakande av dig.
Nu har jag börjat med en blogg och har lagt till en länk till din sida där, hoppas du inte misstycker. Jag tycker din sida är underbar.
Tack
/Rita

Anna E sa...

Fick äntligen mitt ex med posten igår. Blev så glad. Har rean bakat houngsbrödet och det blev verkligen gott. tack för en fin och inspirerande bok.

Mifflan sa...

JA! till äppelrecept! Vi har äpplen i allt nu. Synd att låta frukterna förfaras :)

Mattias H sa...

Hej Martin!
Igår damp din bok ner i min brevlåda och jag måste säga efter en första genomläsning - den är superbra! Den ger härlig inspiration som få bakböcker gör och den förklarar det här med surdegar på ett enkelt och bra sätt tycker jag. Det är ju inte svårt med de sura degarna, men kräver ibland lite tålamod. Du beskriver det jättebra på ditt sätt. Den absolut bästa bok om surdegar jag sett!

Tack!

Nu blir det bakning till helgen:)
Mvh,
Mattias

Jag vill också passa på att tacka för en otroligt inspirerande och bra matbrödsblogg! Här har jag lärt mig väldigt mycket och funnit infomrmation som jag letat efter! Tackar å bockar

Malin Fasth sa...

Nu har jag fått boken! Fin, och så bra att ha alla dina tips nära till hands. Min MacBook trivs inte så bra i köket …
/malin i Jonsered

Emma sa...

Ha, ha, nästan identiskt såg det ut hemma hos oss häromdagen - ettåring, äppelsurdeg och köksbänk.
http://matsagor.blogspot.com/2009/09/sur-deg.html
Missade äppelpyjamasen dock.

Johan sa...

Hörde dig på radion i morse.
Väldigt inspirerande. Du hör till de "killar som vill kunna allt" som damen från brödfrämjandet kallade det igår och det tackar vi andra dig för! :)

Barbro sa...

Maken kom hem idag på lunchen och förärade mig din bok. Som jag har väntat....
Men den hinner nog aldrig komma upp i bokhyllan utan den blir nog liggande på bänken.

Susanne sa...

Vaknade till Din röst på radion idag och det var ett trevligt uppvaknande. Jag har varit här förut och kikat men nog aldrig skrivit något. Tänkte att Din medverkan i min morgonradio var ett tecken på att jag borde säga hej. Och gratulera Dig till framgångarna. Du är värd det.

Martin Johansson sa...

Tack för alla entusiastiska kommentarer om boken! Det har varit en nervös väntan, skönt att den är ute nu …

Grace: Apparaten är bra, det är en Bosch. Jag tycker olika surdegsbröd passar olika bra att frysa. Om jag fryser ljusa bröd brukar jag oftast skiva dem innan och använda dem som rostbröd. Ett tips är att plocka ur dem ur sin påse innan de tinar, då blir de inte sådär soggiga som de kan bli annars.

Emil O: Det är många saker som kan göra att hålen inte blir så stora som man vill, här är några:
- Rågmjöl bildar inte starka glutentrådar på samma vis som vetemjöl gör, så om du har en stor del rågmjöl blir det lätt ett tätare bröd.
- Bearbetningen av degen är också viktig. Kör man utan maskin kan det vara ett tips att blanda degen i intervaller (rör ihop degen, låt vila, 30 minuter, rör en stund till).
- Om degen jäser för länge tappar den sin spänst och kan inte hålla så mycket luft.
- Om surdegen är för sur (som du nämnde att din kanske var) blir resultatet samma, degen tappar spänsten och blir platt.
Hoppas det var till någon hjälp. hej!

Magdalena sa...

Vad härligt det måste vara att se sin egen bok så där. Vad stor Ture är! Minns bilden när han sitter i den söta babysittern... det var ju inte länge sedan...

Emil O. sa...

Tack för alla tips Martin, ska klart testa att baka ett "rent" vetemjölsbröd på surdegsgrund och se om det ger en direkt effekt. Platt skulle jag inte kalla brödet direkt, men knappast så fint jäst som dina =)

I vilket fall som helst ska det bli kul att experimentera lite, är ju total novis på det här med surdegar så borde bara kunna bli bättre.

Alex sa...

Nu har jag köpt din bok! Fick den i brevlådan för några dagar sen och är jättenöjd!!!!

Anonym sa...

Boken har just anlänt från Adlibris. Ser mycket fin ut och i morgon får jag köra igång med den.....

Moa sa...

åh! vill så gärna ha boken! som fattig student blir det dock svårt att få råd. du skulle inte kunna ha en liten tävling och lotta ut nåt ex? :)

Anonym sa...

Tips till Moa, på Bokus och Adlibris kostar boken inte så mycket, runt 150 kronor.

Karin

TiV sa...

Hej! Komm just från Finlands största bokhandeln, Akademiska Bokhandeln i Helsingfors. Och där först och främst på bokhyllan och på en stativ DIN BOK!!! Kunde inte köpa, vågade inte ens bläddra den för jag får min via Adlibris i morgon. Jippii!!

Kim sa...

Hej Martin
Har lige fået din fine bog med posten i dag. Internetboghandel er en rigtig god ting! Jeg måtte straks begynde at læse i den, og jeg har allerede fået gode tips og ideer, og jeg glæder mig til at prøvebage dine opskrifter. Også superflotte billeder og grafisk fremtoning! Grattis, grattis - at få udgivet en bog er stort! Har læst med på din blog i det sidste års tid, og det er rigtig, rigtig fornøjeligt. Altid hyggeligt, når du har skrevet et nyt indlæg, og jeg synes du lige skulle vide at du i hvert fald har en trofast læser og stor fan i Danmark. Det er da et lille skridt (steg?) på vej til verdensberømmelsen!

bedste hilsener
Kim

Camilla sa...

Fick din bok i handen idag, den är verkligen superfin! Och inspirerande, jag vill baka allt med en gång. Och då har jag ändå följt din blogg ett bra tag och bakat efterhand... Snyggt jobbat!

TiV sa...

Fick din bok idag. Mycket mycket mycket bra!!!!!!! :) :)
Även pappret känns bekvämt på handen. Fina bilder också.

Mikael O sa...

Hej Martin,

Jag fick boken eller böckerna med posten idag. (köpte upp mig på några stycken för att använda som presenter, ger bort min första i morgon)

Jag måste bara ge dig stående ovationer. Jag tycker om boken. Det har ett bra format, är trevligt skriven och har fina bilder. Jag har bakat ganska mycket och en hel del efter din blogg. Boken håller samma klass. Dessutom tror jag mina vänner som får den som present kommer att tycka om den. Dom flesta bakar inte så mycket, men är helt säker på att dom kan följa dom enkla steg för steg anvisningarna i boken.

Så hipp hipp hurra för boken och stort grattis till det lyckade resultatet.

Tack för att du delar med dig av din kunskap och dina tips.

Micke

Unknown sa...

Hej kära Martin!

Jag har aldrig varit intresserad av bloggar, tycker det varit ett hopplöst påfund. MEN! Så hittade jag din blogg! Kan man bli annat än såld :)
Jag satt på en ersättningsbuss på väg mot Karlshamn (de där SJ tågen..) Efter 2 timmars väntetid så var vi ett gäng som fann varann där mitt i natten. Jag pratade om mina bröd jag hade i en påse (ej surdeg..) och så tipsade en kille om din blogg!! Den som väntar på något gott?!
Vad jag vill med mitt inlägg är att tacka dig för inspirerande, välskriven, spännande och intressant läsning! Din bok ska bli kul att läsa.
Må så gott!
MVH Amanda

Anonym sa...

jag brukar tina fryst bröd i ugnen i ca 10-15 min på 100grader. Baguetterna blir nästan som nybakade, ett riktigt bra tips som jag fick av en kompis. Testa
/Johan

Anonym sa...

Nu har jag tittat mer i boken. Och jag håller med, trevliga bilder snygg layout...lockande...
Håller just nu på att jäsa degen till en Stureby levain....
Men receptet är lite luddigt skrivet
Det står "Ta ett av bröden och sträck ut...m.m" Och sedan in i ugnen

Menar du att man bakar dem en och en. Det förstår åtminstone inte jag

Martin Johansson sa...

ojojoj, tack snälla ni för alla glada kommentarer!

Vinklubben avsmak: Aha, det var kankse lite luddigt skrivet. Nä, baka båda bröden på en gång du. Om det får plats i ugnen vill säga. Blir det trångt kan ett av bröden vila i kylen medan det andra bakas av.

Anonym sa...

Martin! Den här boken kommer aldrig att hamna i min bokhylla! Den kommer att för evigt ligga framme på arbetsbänken:) Hade tänkt önska mig den i julklapp men vem kan vänta så länge? Nu damp den ner i min brevlåda igår och det kändes som att öppna en julklapp i förväg. Familjen får ett julklappsproblem mer, men dessto fler goda bröd på frukostbordet:) En helt underbar bok. Layout, bilder och personlig text utöver det vanliga. TACK!

Anonym sa...

Tack! Degen verkar helt underbar.....

Anonym sa...

Köpte boken idag och kan bara bocka å buga! Den är snygg, välskriven och underhållande. Har sen en tid tillbaka varit smått beroende av "sturebylevain" enligt receptet här på bloggen. Det måste vara världens bästa deg, den tål ju allt! Vet inte hur många gånger jag glömt av den mellan de olika stegen men det blir lika gott bröd ändå. Men nu, med hjälp av den här tjusiga boken, är det nog dags att pröva ett av de andra recepten!

Kiona sa...

Hej Fick boken i fredags. Boken är snygg och bra skriven. Känns inte så omständlig som t ex Heds bok, som jag ännu inte gjort ett enda bröd ur. Riddarbageriet är bättre men din verkar vara bäst :-) Ska göra fruktbrödet idag. Det såg så jävla gott ut på bilden!

Anonym sa...

Stureby levain- brödet blev suveränt. Vilken underbar deg det blev!
Tog med ett av bröden till en vinprovning och de trodde mig inte att jag bakat det. Först när jag berättade hur gick det in....
Och Martin Båda bröden gick in i ugnen...=:)

Albin Norén sa...

Måste ha boken!!!!

Ulla sa...

Nu har boken kommit till mig och jag bakar för glatta livet. Assistenten har kommit till heders igen efter att ha vilat sen barnan var små och bodde hemma. Imorgon ska jag ta med surdeg till jobbet och själva har vi njutit av frukostfrallor till söndagsfrukost. Tack Martin för ny tändning i köket!

Lena Grön. sa...

Hej!
Är du och boken med på bokmässan?
/ Lena Grön.

Joppe sa...

Grattis Martin!
Det är en jättefin bok. Har bara hunnit testa ett recept än (ur boken alltså) men det funkade jättebra.
Alla tummar upp!

Unknown sa...

Nu står den i vår hylla och är vår favorit bland alla brödböcker. Vi har länge följt din blogg och jag har flera gånger tänkt att nu ska jag kommentera hur gott det blev eller hur jag gjorde om någonting som fungerade bra. Men det vi egentligen vill säga Martin är TACK! Tack för att du inspirerar oss hemmabagare och för att vi äntligen fick svar på många av de frågor som följt oss då vi inte fått till våra surdegsbröd. Din levain är vår vardagsfavorit och nu senast fick vi till ditt mörka äppelbröd, grymt gott. Ersatte valnötter med solrosfrön då jag har nötallergi - fungerade fin fint!

Unknown sa...

Avnjöt Honungsbrödet till frukost idag, från den nyinköpta boken. Supergott!
Tack Martin för den bästa matblogg, som har blivit ett av mina dagliga måsten :)
När ska du börja hålla kurser? Jag kommer anmäla mig direkt!!