onsdag, oktober 29, 2008

Alla som vill baka, räck upp en hand

Nu ska jag berätta någonting som å ena sidan är ganska läskigt, å andra sidan väldigt, väldigt roligt: Jag ska göra en bok! En bok om surdegsbröd. Det var i somras, när vi var på Gotland som Natur & Kultur hörde av sig och undrade om jag var intresserad. Jag hade kanske tvekat och tänkt att jag ska nog vänta lite, baka lite mer innan jag ger mig in på en sådan sak, om det inte hade varit för att det låter så otroligt kul!

Nästa höst, om ett knappt år, ska den komma ut. Tänk va! Så nu bakar jag som en tok, om möjligt mer än vanligt, för att få ordning på några riktigt bra recept som ska fylla boken tillsammans med mina bästa tips. Några av recepten kommer ta svängen förbi bloggen, andra åka rakt in i boken.

Ni kommer få höra mer om boken, var så säkra, men nu ska jag be att få komma med en liten förfrågan. Jag skulle bli galen om det blev en massa fel i boken. Fel mjölmängder, obegripliga beskrivningar och annat, så recepten i min bok ska vara ordentligt provbakade. Därför undrar jag nu om någon skulle vilja provbaka lite åt mig. Tio provbagare skulle jag nog behöva, som bakar ett eller flera recept vardera. Den som är intresserad får gärna maila mig. Berätta vad du tycker om för slags bröd, och om du har bakat med surdeg tidigare. Jag behöver någon som bakat en del, och någon som är helt rudis på surdeg. Alla provbagare får en bok och min största uppskattning.

Uppdaterat: Oj, så många som räckte upp handen! Jag är överväldigad över hur många som vill provbaka till min bok. Jag har redan långt fler namn på min lista än jag har bröd. Tack!

31 kommentarer:

Therese sa...

Åh, vad kul med en bok!

Jag har mailat dig =)

Rebecca sa...

Grattis! Jag ser verkligen fram emot boken.

Anonym sa...

Vad roligt! Den ska jag ha ( boken alltså)...har fegat fortfarande pga livet som är lite stökigt att börja med surdeg, men är vansinnigt sugen...så ska prova i december, då jag har tid :)

Monis sa...

Ohh, jag längtar redan efter boken! Jag tror jag skrev i ett annat inlägg att jag tyckte du skulle skriva en bok. Ser verkligen fram emot den!

Beatrice sa...

Grattis Martin!

Vad kul att du får göra en surdegsbok. Den kommer att användas hos oss var så säker. Jag har också skickat ett mail till dig =). Du får nog en del svar på ditt upprop kan jag tänka.

Kul. Nu har du mer än någonsin att testa och baka OCH NJUTA.

Lev väl
Beatrice

Anna Eleonor sa...

Vad roligt med en hel bok! Du skriver säkert tydliga recpet men jag har mejlat dig. Jag är en relativ nybörjare i bakvärlden så på mig kan du testa recept och beskrivningar.

Anonym sa...

Lycka till med boken, ser fram emot den! Synd att jag inte hann räcka upp handen i tid, hade annars gärna varit med.

LO & CJ sa...

haha, glöm nu inte att ange recepten i gram och inte dl.. :)

//christian

Anonym sa...

Skoj med boken! Jag älskar grovt bröd och skulle bli så glad över fler recept på grovt surdegsbröd. Är det svårare kanske än det ljusa?
/ Tant Kerstin

Anonym sa...

Lycka till, det blir en kanonbok. Kommer den ut på pocket ;)

Anonym sa...

Vad kul!
Årets julklapp 2009 alltså.
Grattis!

/Janne

ps.
Min vetesur är fortfarande slö,men kanske är den på gång. Avvakter tills imorgon. Se min kommentar till ditt Ciabatta på vetesurdeg från i fredags.

Magdalena sa...

Grattis Martin, det är ju hetl fantstiskt även om jag förstår att det är läskigt med. Jag kommer stå på kö för att få ett signerat ex! ;o)

Ulla PE sa...

Men jag tänker anmäla mitt intresse även om du har många namn! Jag har faktiskt provlagat för kokbok tidigare och tyckte det var jättekul. Jag väger alltid ordentligt och har bakat surdegsbröd oavbrutet nu sedan april månad. Och jag kommer ursprungligen från Finland, där man ju förstår uppskatta surbröd!

Kinna Jonsson sa...

Hej! jag provbakar gärna. =)

Anonym sa...

Här är en surdegsrudis som inte heller hon hann med att räcka upp handen. Men strunt i det – och grattis! Sällan har jag trott så på succé vad gäller en bok i mat/bak-träsket. Men du har en prestigelöshet i dina recept och små berättelser som får prestationskravsidioter som mig att våga försöka. Och lyckas! För dina recept är kanon! (Har dock fegat ur på surdegarna so far.) Lycka till och tveka inte att hojta om det blir avhopp på provbakningslistan. /Angelica

B-b-b-etty sa...

åh! jag ser fram emot boken. lätt att jag köper den, bara jag kommer ihåg haha, mitt minne är uselt

CrimsonAnna sa...

Jag kommer köpa boken-och blir det signering kommer jag. Tar kanske med lite bröd med:)

Anonym sa...

Oj va roligt med sån responsdu fått! jättekul att du tänker skriva en bok, jag ska absolut köpa den!! Nån gång ska jag nog minsann lära mig baka på surdeg...

Anonym sa...

Alvedonsurdeges-receptet måste du ta med :-))

Anonym sa...

Hej Martin.
Fråga från en något desperat nybörjare.

I dag provade jag att baka ditt "enkla surdegsbröd" som du skerv om i januari. För det första så fastnar degen på bänken när jag försöker vika in kanterna, för litet mjöl på bakbordet?
När jag sedan försöker lyfta över brödet till bakduken så får jag inte tag i brödet, det åker bara mellan fingrarna, typ slime. När jag väl fick över degen till bakduken i form av en oformlig gegga så flyter klumparna ut. Vad gör jag för fel ? För mycket vatten ? Fel teknik ?
Jag bakade utan nötter & frukt, hade i ca 470g vatten, hade ingen rågsikt, så jag hade i 160g siktat råg & 240g vetemjöl i stället.

Tack för en bra & underhållande blogg. Det är sannerligen inte ofta man kan säga det !

/ButtreB

Anonym sa...

ButtreB här igen,

nu är bröden ute ur ugnen samt provsmakning utförd.
Måste säga att det blev bättre än jag trodde.
Bröden blev ca 5 cm höga, med små & stora hål i lagom proportion, perfekt skorpa.
Och smaken! lagom segt och härlig syra.
Har precis avnjutit en skiva med smör och hemlagad citrusmarmelad, mmmm.
Det är bara det där med hanteringen av degen som bekymrar mig, och så skulle jag ju gärna vilja få till litet högre bröd förstås.
Tips emottages tacksamt !
Nästa gång skall jag nog prova med nötter & russin.

/Rock on

Martin Johansson sa...

Tack för alla glada tillrop! Och stort tack alla som mejlat angående provbakning, jag hör av mig.

ButtreB: Kanske hade din deg jäst för länge. Då kan den tappa sin spänst och bli lite rinnig, som du beskriver. Tur att det smakade bra i alla fall! Nästa gång, låt degen jäsa på ett bakplåtspapper istället så kan du skjutsa det direkt in i ugnen.

Anonym sa...

Hej Martin.

Jag antar att du menar nattjäsningen innan utbakningen, den blev ca 11-12 timmar, är det för länge ?
Jag har tänkt på det där med bakplåtspapper, problemet är bara hur jag skall få degen dit utan att den rinner mellan fingrarna...

/ButtreB

Martin Johansson sa...

ButtreB: Ja, det kan nog vara lite länge. Prova en gång att låta den jäsa dagtid. Då kan du ha lite koll på degen och ta den när den dubblat storleken.

knas sa...

Om du får många avhopp får du gärna kontakta mig, jag läser din blogg regelbundet och bakar ofta surdegsbröd!
Häromdagen hittade jag en brödspade och sten till ugnen också, så nu bakas det extra mycket.

Anonym sa...

Skeppsholmens bakarlag provbakar gärna i den vedeldade stenugnen. Och är förstås också gärna en marknadsföringskanal för boken när den kommit ut.

Hör av dig om du vill ha vår hjälp. Vi brukar baka tio limpor i taget när vi är i gång som bäst.

Karin, en av deltagarna i Skeppsholmens bakarlag

http://www.bakarlag.se

Anonym sa...

Hej! Vad roligt att du ska göra en bok! Ett litet tips: försök att förenkla texterna så mycket som möjligt! Ta t.ex. Jan Hedhs brödbok som på många sätt är underbar, men man blir så trött av att läsa anvisningarna... De är så krångliga att man ger upp innan man börjat. Gör boken och språket så enkla som möjligt så blir det många goda brödbakare ännu... :)

Evfa/Nystverket sa...

Attans att jag är så sent ute, det hade varit jättekul att provbaka. Fast jag fick lite dåligt samvete för mina stackars bortglömda surisar, måsta mata dem ikväll...

Anonym sa...

Lycka till Martin! Jag har satt min första levain nu, tack för inspirationen.

/Engström

görel sa...

Vad roligt!! Jag är övertygad om att det blir en mycket pedagogisk bok som är lätt att ta till sig och med recept som är lätta att följa, på samma sätt som du har skrivit hela tiden på din blogg.

Det blir en given julklapp till mig nästa år, om ingen köper den till mig får jag göra det själv!

Anonym sa...

Jag säger bara - Äntligen! :) Jag har bara väntat på att få läsa att du ska ge ut en bok. Super kul! Given julklapp nästa år. Stort grattis och lycka till!