lördag, november 01, 2008

Bröd för små personer

Så vill jag ha mina bröd, tre i topp:
1) Riktigt hårt bakade, med mörk skorpa.
2) Med mycket salt (det är inte nyttigt, men det är gott!).
3) Med stora hål inuti.

För små personer, som vår Ture, är ingen av de där sakerna särskilt bra. Därför bakade jag det här brödet, särskilt anpassat för nybörjare.

LIMPA FÖR NYBÖRJARE, ett litet bröd

175 g vatten
75 g mjölk
2 g jäst
10 g vetesurdeg
350 g vetemjöl

Blanda alla ingredienser i degblandare i cirka 10 minuter. Täck med plast och låt stå i crika 2 timmar.

Stjälp upp på ett mjölat bakbord, platta ut och rulla ihop. Smöra en liten form och lägg brödet däruti. Låt jäsa ungefär 1 timme. Sätt ugnen på 225°.

Och så skjuts in i ugnen! Skruva ner värmen till 200° och grädda i cirka 30 minuter. Låt svalna på ett galler under en bakhandduk.

Djupfryses i tunna skivor, tinas i ett nafs.

Serveras som mycket små dubbelmackor med leverpastej.

Tackar, tackar!

19 kommentarer:

Beatrice sa...

Mmm var skall sleven vara om inte i grytan. Klart grabben skall ha ett eget bröd! Ser ut att vilja säga "meja möggås". Helt underbara bilder. Tack för att du delar dem med oss andra. =)

Trevlig helg
Beatrice

CrimsonAnna sa...

Detta måste vara det gulligaste brödrecept som skapats på år och dag-och Ture ser lika glad som jag är när jag tar ett nybakat bröd ur ugnen. Vilken härlig spjuverblick:D

Anonym sa...

Jätte härligt bröd!

Anonym sa...

Jätte härligt bröd!

Magdalena sa...

Vad lika han är dig! Och glad i bröd. Sådan far....

Anonym sa...

Kvarterets sötaste minsting!
/Celi

Anna sa...

Som en skänk i från ovan när jag i dessa dagar förfäras över hur mycket salt det är i allt och fibrer som ställer till det för små magar. Nu kan Elsa få sitt eget bröd! Tack.

Anonym sa...

Ok, man kan ha som riktlinje att när man börjar en kommentar till ett blogginlägg med att be om ursäkt för samma kommentar, då borde man kanske inte skicka inlägget. Men med detta konstaterat och ursäkten för att jag är jobbig alltså redan levererad:

Ge inte ongen leverpastej!
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_577387.svd

TiV sa...

Wow, undrar här hur i all världen kan du skiva så där tunna, likadana och fina skivor!! Min man skrattar alltid hysteriskt då jag har skivat bröd - slutresultatet ser ut som Pisa tornet...

Anonym sa...

Martin vad går du efter när du gör egna recep. Mängd mjöl i förhållande till mängd vatten etc etc?

Anonym sa...

Perfekt!
Har en son i samma ålder som fullkomligt älskar bröd men allt jag bakar passar honom inte. Men nu så!

Anonym sa...

När du skriver 10 g vetesurdeg i receptet med barnvänligt bröd, menar du själva vildjästen eller är den blandad med mjöl?

Martin Johansson sa...

När jag gör egna recept brukar jag utgå från 600–700 g vatten till 1000 g mjöl (gäller ljusa bröd, mer vatten om jag har mycket råg i degen).

Camilla: Nä, då menar jag en sådan som är blandad med hälften vatten, hälften mjöl. Tillsatsen av surdeg i det här receptet ska nog betraktas som symbolisk, så det är nog inte så noga. (Blanda inte i rågsurdeg dock, eftersom små barn inte ska äta bröd bakat med fullkorn.)

Liv sa...

Fin-Ture!!! Ojojoj vad ni är lika

Erik sa...

åh gud så söt!

ska baka brödet till
min systerslilla prinsessa

Jenny sa...

Underbart inlägg. Nu slipper jag köpa äcklig rostlimpa till lilla Ingrid. Nu kan hon också få hembakat. Tusen tack och tack för en underbar blogg!

Anneli sa...

Har nu bakat detta bröd åt min son som också heter Ture!! Får hoppas jag får lika stora leenden från honom när han i morgon ska få smaka på smörgås för första gången - med leverpastej på!
Tack för en bra blogg!!

/Anneli och Ture

Anonym sa...

Bakade detta bröd igår. Blev fantastiskt bra och gott. Lillgrabben gillade det. Gott att slippa ge honom köpebröd. Gjorde det på Manitobe mjöl o funkade kanon. Har du fler tas detta tacksamt emot.

Camilla

Anonym sa...

Åh gud så bra! hitills har jag bara gett saltås Barsja bröd. Men det är ju roligare att baka själv. Fast Barsja är ju super gott oxå. :)
Detta måste testas. Skall bara göra en vetesurdeg då. :)