onsdag, augusti 20, 2008

Kan man baka en boll?

När jag såg hur det här brödet reste sig i ugnen slogs jag av tanken om skulle man kunna baka en boll på vetesurdeg? Vad man nu ska med en surdegsboll till.

Jag bakade i alla fall två olika bröd mina nya vetesurdegar i helgen. Det första brödet gjorde jag på enklast möjliga vis; jag bara blandade vetesurdeg, mjöl, vatten och salt, allt på en gång och lät det jäsa. Det blev så där. Eller närmare bestämt, så här:

Intetsägande och osalt. Blev rostbröd.

Det andra brödet, som synes överst, blev desto bättre. Nu började jag med att göra en fördeg på surdegen som jag sedan bakade brödet på. I princip enligt samma metod som jag bakar mina vildjästbröd, fast jag hoppar över de första stegen. Det jäste väldigt fint, och inkromet blev luftigt och fint. Och gott! Men jag tror det kan bli än bättre. Jag vill ha det lite surare och med större hål. Jag ska försöka i helgen igen. Lyckas det kommer recept.

Inuti det lite mer lyckade brödet.

Nu ska jag åka på liten konferens med jobbet. De vet inte om det än, men vi ska inte bara snacka, vi ska baka också. Baguetter och nattjästa valnötsbröd till frukosten.

So long!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken fantastisk höjd på brödet!!! Jag skulle behöva gå läro hos dig för jag har problem med uppslagning samt vek deg (knådar fortfarande för hand) vilket resulterar i platta men goda bröd. Som den nybörjade jag är så bakar jag av och till bakformar.

Harmonica man! sa...

Problemet med att baka en boll är att det i slutändan bara blir ett bakverk som liknar en boll. Men runda bröd är ju inte att förkasta då magen kurrar och det är dax för frukost!

Anonym sa...

Har Jan Hedhs bok och väger noga upp alla ingredienser. Tycker alltid att degen är mer smet än deg när den ska bakas ut. Använder Electrolux Assistent. Undrar ifall det beror på mjölet jag använder (har provat flera olika med liknande resultat), knådningen, eller något annat som jag har förbisett.

Någon som vet vad jag gör för fel?

Bröden brukar alltid bli bra till slut men det är så stressigt att försöka forma en skenande smet till något brödlikt innan den har flutit ut över hela diskbänken eller fastnat i allting.

/Andreas