söndag, februari 03, 2008

Det ofrivilliga frukostbrödet

Att baka ljusa surdegsbröd med enbart rågsurdegsgrund och vetemjöl har jag inte lyckats något vidare med. Det var först när jag provade att blanda i ungefär hälften rågsikt som det blev bra. Då blev det jättebra å andra sidan. Kan det vara så att rågsurdegen behöver lite rågmjöl för att fungerar som den ska? Kanske. Jag nöjer mig med en sådan förklaring tills vidare.

Helgens ljusa surdegsbröd, som syns jäsa ovan, bakade jag i stället på vildjäst, en sådan dessertvinsdoftande brun historia som man får med hjälp av lite honung, socker, vatten och aprikos (jag ska berätta hur jag gjorde den, mycket snart). Den gav bra fart. Dock blev det en logistisk missräkning, så brödet blev inte klart förrän framåt midnatt, och fastän vi ofta äter sena middagar så kunde vi inte vänta på det. Men nu vet jag på ett ungefär hur degen beter sig, så det ska nog gå att hitta ett bra sätt att få brödet klart lite tidigare.

Missade middagen, men kom i god tid till frukosten.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vad läckert brödet ser ut! Själv fortsätter jag exprimentera (är ju fortfarande nybörjare på surdegsbröd). Jag har några frågor... I fredags gjorde jag en poolish på fint rågmjöl, för att igår baka Jan Heds rågbröd med surdeg. Trots att jag följde receptet så får jag inga stora hål. Smaken blir gudomlig, men det blir finporigt, ser ut ungefär som ditt pumpabröd. Samma sak med ett ljust bröd jag gjorde förra helgen. Jag får inte till bubblor i. Det kanske beror på att jag bakar ut till portionsbröd? Men jag vårdar degen med hela min själ när jag bakar ut den så jag tror inte så mycket luft försvinner. Vet du vad jag kan göra för fel?

Tack för inspiration och hjälp!

Emma sa...

Lustigt att du nämner det här nu, jag håller nämligen på med ett ljust surdegsbröd själv. Det går inte så bra. Tror att det var för kallt i natt när jag skulle friska upp surdegen. Men jag ville inte riktigt ge upp så jag fortsatte baka med det. Just nu jäser det i badrummet. Mycket varmare där än i köket, men jag började fundera på, kan det bli för varmt?

Vi får väl se hur det går i kväll, men jag tänker iaf sätta igång med en ny deg också och testa experimentera lite mer i morgon. Kanske testa med något annat än bara vetemjöl? Vi får se.

Anonym sa...

Labba med jästiden bara om det är varmare, man känner ju när degen jäst klart tycker jag. Som bloggskaparen själv skrev, är du osäker på om den jäst klart har den inte det :).

Anonym sa...

Du kommer att bli en stjärna på logistik. Fattar inte hur du lyckas hålla alla dessa degar igång och samtidigt klara av att ha brödet klart i någon så när tid. Ok, midnatt är lite sent, men det var ju ett undantag.

Martin Johansson sa...

Rebecca: Oj, jag vet inte. Kan det kanske vara så att det trots allt inte jäser tillräckligt länge? Du kan ju prova att låta det jäsa lite längre nästa gång (jag tycker ofta man behöver ge bröden lite mer tid än vad som anges i recepten, men det kan ju bero på att vi ibland har det lite kyligt hemma).

Emma: Jag tror det ska mycket till för att det ska bli för varmt. Har man inte varmare än 25–26° (och det har man väl sällan?) så är det nog inget problem. Hoppas du får fart på den!

Anonym sa...

Rebecca: Jag är inte helt imponerad av Hedhs rågsurdeg men det kan kanske bli bättre om du använder jäskorgar (eller en mjölad handduk i ngn skål etc.). Rågdegar brukar vara ganska lösa och tunga och då hjälper korgarna till med att växa på höjden. Är det bra fart på surdegen, för den är ju en stor del i just det receptet har jag för mig.
Om du tröttnar på rågsurdegsbrödet så prova Hedhs "Baselbröd" en favorit hos mig på frukostbordet. Gott och saftigt, men jäs även detta i jäskorgar annars sjunker det gärna ihop onödigt mycket och bubblorna försvinner...dessutom är det ju viktigt att använda ett mjöl med mycket protein i.

.m. sa...

Jag är imponerad av dessa bröd. Tycker ofta när jag använder jäskorgar att de flyter ut så mycket så fort jag vänder upp dem. Det ser ju inte ut på den här bilden som om du har det problemet! De är ju grymt snyggt formade.

Anonym sa...

Hejhopp!

Ljusa surdegsbröd blir bäst på ljusa surdegar =)

Gör precis som vanligt men byt rågmjölet mot vetemjöl special. "Föd upp" och mata som vanligt. Bröden blir kanonfina och jäser verkligen bra, med stor smak och arom. Om än det tar lite tid. Jag har med stor framgång gjort levain på vetesurdegs-grund istället för med russinjäst, som jag alldrig fick att fungera lika bra som surdegen.

Jäs i kyl över natten för ett bröd med uttalad syrlighet, eller i rumstemperatur för att få ett mindre syrligt resultat.

My 2 cents =)