torsdag, februari 07, 2008

Tack K, för mjölet!

Nu sak jag berätta vad jag blev mycket glad av i går: Någon, som jag inte känner annat än som mat - och politikbloggare, hörde plötsligt av sig och sa att han skulle åka till Saltå Kvarn och köpa mjöl. Han undrade om jag ville ha något. Gissa om jag ville. Vårt vetemjöl tog slut i helgen och jag vill ju helst ha ekologiskt vetemjöl special, vilket ju är praktiskt taget omöjligt att få tag i på andra håll än i Järna. Så i går kväll fick jag tio kilo levererat direkt till dörren. Tack snälla K!

Jag hade, i avsaknad av just vetemjöl, dragit igång ett en levaindeg på grahamsmjöl, och den var precis lagom att göra en riktig deg av i dag. Så här ser den ut, 400 g levain på grahamsmjöl, 400 g vetemjöl special, 275 g vatten och 18 g salt:

Enligt de levainrecept jag sett ska man ju hålla på och vika degen då och då under jäsningen, men efter som jag fortfarande drar mig för att ta med degen till jobbet får den stå orörd tills i kväll. Jag håller tummarna att den jäser snällt trots ensamheten.


12 kommentarer:

K sa...

Åh, det var så lite så. Se det som ett tack för din fina blogg.

Anonym sa...

HEj,

... och tack för inspiration och information!

Två nördfrågor:

Jag är lite osäker vad gäller "stötnigen", eller "knådningen efter andra jäsningen". Knådar du alltid ur alla luftbubblor efter att degen jäst? (I ditt recept "Det godaste" tycks det exempelvis inte vara fråga om någon stötning, snarare vikning :)

Min andra fråga rör det som iaf på engelska kallas "autolyse", dvs att låta degen vila efter att man rört samman degvätska och mjöl. Använder du dig av denna teknik? Något du rekommenderar?

Anonym sa...

Ska bli intressant att se hur det går.
Mitt brödbak tidigare i veckan resulterade i tre försök, alla hamnade i sopkorgen, ett gräddade jag inte ens. Jag har startat en ny surdeg, för jag tror inte den jag hade var så bra.

Hursomhelst, jag testade baka ett bröd utan alla vikningar, lät det bara jäsa. Det gick inte bra. Men som sagt det ska bli kul att se hur det här går. Tror att du lyckas bättre med det än jag. Nu använde ju jag iofs surdeg...kanske funkar bättre med levain.

Martin Johansson sa...

JB: Just så, jag knådar nästan aldrig ur luften ur degarna när de jäst färdigt, tvärtom brukar jag försöka vara försiktig och behålla så mycket luft som möjligt (särskilt i ljusa degar).

Det där med "autolys" brukar jag köra med. Vet inte om det gör någon faktisk skillnad, men det känns bra :) Jag blandar degen några minuter på låg hastighet, låter den vila ca 20 minuter och kör den sedan i ytterligare 5–10 minuter.

Emma: Alltid snopet med bröd som åker i sopkorgen ... men du är tapper! Det blir spännande att se om den jäst där hemma under dagen, bara att hålla tummarna!

Anonym sa...

Cajsa Warg har Saltåkvarns specialvetemjöl i tiokilossäckar för 195 kr. Nån som vet vad de kostar i Järna?
/Mats

K sa...

I Järna kostar mjölet 110 kronor för tio kilo. I somras kostade det 95.

Anonym sa...

Vad innebär egentligen "vikandet"?

Martin Johansson sa...

K: I de levainrecept jag har sett vill de att man viker ihop degen ett antal gånger under första jäsningen. Man tar upp degen ur sin jäslåda, breder ut den på ett bakbord, viker ihop den (som ett kuvert ungefär) och lägger tillbaka den i lådan.

Anonym sa...

Hej! Upptäckte din trevliga blogg för några dagar sedan i samband med att jag köpte en ny degknådare. Jag har noterat att du skriver mycket om mjölet från Saltå Kvarn och undrar om det är bättre än andra sorter - eller om du använder det för att det är ekologiskt?

Martin Johansson sa...

Staffan: Mest för att det är ekologiskt, men sen tycker jag det är himla bra också. Och så har de fina förpackningar :)

Anonym sa...

Hej! Har följt bloggen ett bra tag med stort intresse och tänkte äntligen blanda mig i mjöldiskussionen. Jag har velat fram och tillbaka mellan Kungsörnens vetemjöl special, Saltå och Finax, beroende på vad som funnits i närmaste butik. Nu har jag dock fastnat för Änglamarks ekologiska vetemjöl som jag tycker allt talar för: Finns alltid i butik, billigt, ekologiskt och proteinhalt på 13%, som ju slår vetemjöl special. Dock kan det ju ha stått i butikshyllan ett tag och blivit torrt så ett tips är att kontrollväga förpackningen innan man börjar använda mjölet (och anpassa vikterna därefter). //Korny (ska skaffa en identitet vad det lider :)

Martin Johansson sa...

Korny: Spännande! Jag ska testa det nästa gång jag snavar på det. hej!