onsdag, maj 25, 2011

Vykort från Ekeviken

Precis till vänster om den vänstra fiskeboden kan ni med bra syn eller stor skärm skymta en liten, liten prick. Det är ett gammalt vrak som ligger där och rostar, längst ut på udden som heter Norsholmen. När jag var liten brukade vi cykla och tälta på Gotland och Fårö, och att klättra omkring på det där vraket var en av sommarens höjdpunkter. Viken hitom udden är Ekeviken, och i själva Eke, där ligger hembageriet Sylvis döttrar. Ungefär åtta minuters promenad från havet. Man har ju funderat lite på det här med hembageri, vad betyder det egentligen? Lisa och Barbro som är Sylvis döttrar och som driver bageriet, säger att de kallar det hembageri för att de bakar som man bakar hemma. När de öppnade för 17 år sedan bodde de också på bageriets övervåning, så det kvalar ju in som hembageri även i den meningen.

Det var på övervåningen jag fick bo när jag hälsade på och bakade surdegsbröd med dem förra veckoslutet. Det var absolut hur trevligt som helst och goda bröd blev det. Som den här surdegsbaguetten …

och det här jättestora dinkelbrödet …

… som vi bakade på vårspelt (spelt ett annat namn för dinkel) från föreningen Gutekorn. Närodlat och mycket, mycket gott. Köp det när ni har vägarna förbi Sylvis i sommar!

7 kommentarer:

Jeanette sa...

Spelt är det urgamla svenska namnet på Triticum Spelta. Dinkel är ett tyskt namn på samma sak. Lite märkligt, tycker jag, att man därför mer och mer har tagit upp det tyska namnet istället för att behålla det svenska som ju ligger närmare det latinska.

Mat och bakbloggen sa...

Surdergsbauguetten ser jättegod ut.
Borde börja baka ännu mer surdeg.

/ Jenny

http://pernillawahlgren.se/bloggar/jennys-matblogg

I huvudet på Elvaelva sa...

Allt ljuvligt bröd till trots - men vilken helt fantastisk bild från Gotland!

Carro sa...

Åh kommer det ett recept på dinkelbrödet? :)

Anonym sa...

recept? =)

Björn sa...

Snälla snälla martin, recept?

tove sa...

Åh, älskade Sylvis döttrar. Får hemlängtan bara av tanken!