torsdag, maj 05, 2011

Den nya vågen

Min gamla digitalvåg packade äntligen ihop härom veckan och eftersom jag var i akut behov av en ny när jag skulle åka och baka i Oslo impulsköpte jag en ny, utan någon som helst marknadsöversikt. Det visade sig vara ett lyckokast! Två saker gör den här vågen till den bästa hemmavåg jag använt:

Den saknar den där irriterande auto off-funktionen som många vågar har, som stänger av vågen om man inte rör den på en minut (extremt retligt att tappa vikten för att man ska öppna en ny mjölpåse eller vad det nu kan vara). Den här får man stänga av manuellt.

Uppdaterat: Det visade sig att vågen visst har en auto off-funktion, men den är satt till 3 minuter. Man hinner alltså utan vidare öppna en ny mjölpåse, sätta på kaffe och bre en macka innan vågen stänger av.

Dessutom är den är lång, eller djup kanske man ska säga, och det får plats en stor bunke på den. Till och med en sån där 8-liters plastlåda som jag ibland bakar i ryms utan att skymma displayen. Perfekt! Den mäter upp till 5 kg med 1 grams noggrannhet. Precis som man kan önska.

Kolla upp de där grejerna när ni köper våg nästa gång.

Och så vill jag säga att i helgen är sista chansen att ta del av – och bidra till – Josefins surdegssamling på Gotlandsgatan (man kan visserligen fortsätta skicka in bidrag, men själva surdegsdepån slår igen). Fredag klockan 18 är det finissage med brödmingel, men Josefin kommer att finnas där även lördag och söndag, säkrast mellan 12 och 16.

Förutom att bidra med sin egen surdeg kan man alltså plocka med sig andras. Det finns en del rariteter som surdegar från Rosendals bageri, Lux och Kustbagerier (vars surdeg har rötter hos Riddarbageriet – fattar ni, den sura torpedens ursurdeg!) men också en massa andra fina surdegar med spännande historier. Missa inte!

20 kommentarer:

Martina sa...

Det där med att den stänger av sig om man inte använt den på typ några sekunder irriterar mig något fruktansvärt...En lång våg verkar ju väldigt käckt och bra, jag får håll utkik.

Milla sa...

Jaa, man kan bara instämma med där med att den sänger av sig.. Har svurit många ggr!!! Får man fråga vilket märke du har köpt och var??? Har letat i hela Nora och Örebro men dom har inte utan den där auto off-funktionen!!!
Mvh Milla

Tomas sa...

Annars en bra våg. Enda problemet är att mjöl, som alltid, kan hitta ned i springor och vrår. Samt att om man inte är noga med var man ställer sina varor kan man plötsligt väga i pund istället...

Önsemål på vågen: En möjlighet att hänga upp den när den inte används. Finns inte idag.
samt nu är det en tunn våg detta, men varför alltid knappbatterier?

Tomas sa...

Ha, något åt första delen av mitt svar.

Det jag skrev var att den där vågen visst har en auto-off funktion, på kanske 120/180 sekunder. Minns inte. Dock är den lite för känslig tror jag, den kan stå på betydligt längre utan att man rör den. Till slut brukar den dock stänga av sig.

nina sa...

När jag läser specifikationen på OBHs hemsida står det att den stänger av sig efter 60 sekunder. Undra om du har fått ett "måndagsexemplar" som i det här fallet är sååå mkt bättre eller om specifikationen är fel...

Tomas sa...

Sv Nina: Problemet är nog att vågen inte är helt exakt och är inte stabil på en vikt. Varvid den tror att den berörts förblir påslagen en längre stund.

Det är min teori. Men den jag har, den stänger av sig tillslut.

Johan sa...

Jag har en som ser ut likadan som din. En obh nordica. Den stänger då av sig. Men det tar nog två tre minuter.. Den är något år gammal så det kanske skiljer mellan modellerna. Bra är den iaf för den tar liten plats och rymmer ändå en stor bunke. Rekomenderas. (Jag köpte på åhlens för er som undrade)

Lilian sa...

Martin, vilket märke? Jag är också i stort behov av ny våg.

Johanna sa...

Bröd bröd mer brödrecept!

Martin Johansson sa...

Milla: Det är en OBH Nordica och jag köpte den på Åhléns. (och den visade sig ha en auto off-funktion, men den stänger inte av förrän efter 3 minuter).

Nina: Jag mailade OBH Nordica och det står fel på hemisdan. 180 sekunder ska det vara.

Johanna: Kommer kommer!

weezer sa...

Jag tycker inte alls om den vågen, har den på jobbet och man kommer hela tiden åt enhetsknappen och får fram andra viktenheter. dessutom tycker jag displayen skyms om man har en bunke som är bredare ovantill än basen..:)

Riverman sa...

Använder också samma våg (inköpt på Clas Ohlson). Fungerar överlag bra och har inte upplevt att den stänger av sig förtidigt.

Enhetsknappen kommer jag också åt med jämna mellanrum men är ändå inget jag störs av. Det enda negativa är att den ibland (framför allt om stått på högkant) har svårt att bestämma sig för vilken vikt. Men låter jag den stå "rätt" några minuter och sedan nollställer så är det inga problem.

Riverman

Pernilla i Mästerkocken sa...

Hej Martin!
Kanske jag behöver en våg....jag bakade Levain efter ditt recept och det blev mycket gott, men lite degigt och ganska platt. Vad kan felet vara? Min ugn går bara till 250...och jag har ingen bakmaskin... Kolla gärna in länken där jag länkat till dig också.
http://pernillaelmquist.se/2011/05/09/leve-levain/
Vill gärna veta hur jag gör nästa gång....Hälsar Pernilla i Mästerkocken

björn i mästerskryten sa...

Vänta vänta, snälla en gång till, sa du att du var med i mästerkocken och att du hette pernilla? Snälla, bara en gång till..

RunningAlone sa...

Köpte en ny digitalvåg på Cervera den var riktigt läcker och korrekt, vågen hade något italienskt namn kollar igen på det när jag kommer hem.

Jeanette sa...

Björn tyck på tjejens namn så kommer hennes hemsida upp. Då ser du ju vem hon är.

Anonym sa...

Bra val. Gillar också den vågen, har kört med den senaste två åren. Har fortfarande inte behövt byta batteri.

Astrid sa...

Kenwoods kjøkkenvekt tar 8 kilo, har plass til en hel kenwoodbunke (den er stor!) Måler med 1 grams nøyaktighet og slår seg av etter 3 minutter. Har hatt den et halvt år og er veldig fornøyd. Det finnes en nyere modell enn den jeg har, og den har de samme funksjonene, men ser selvsagt litt snyggere ut (den er slimmad). Jeg har ikke problemer med at vekten bytter enhet, om så skulle skje endrer den nemlig ikke på innstillingene i forhold til vekt som redan ligger på, så det er bare å bytte tilbake til gram og den viser rett verdi.

Gammel modell selges på tretti til 640 kroner inkl frakt.
http://www.tretti.se/tillbehor/kenwood-at750

esters hörna sa...

tack för tipset! Jag är faktiskt på jakt efter en våg. :)

Anonym sa...

Tycker fortfarande att Veteks vågar är bäst. Den jag har är på tills jag väljer att stänga av den, inga batterier behövs utan den går på elnätet om man hellre vill det.
http://www.vetek.se/Bordsvag-5kg1g-/article