tisdag, oktober 26, 2010

Var dag har sin deg

Man kanske skulle kunna tro att jag är väldigt organiserad i mitt bakande. Att min brödvecka är i detalj planlagd och förberedd. Måndag dinkel, tisdag råg, lördag levain. Så är det inte. Tvärtom faktiskt. På kvällen när jag går runt och släcker i huset tar jag en titt på skärbrädan på bänken bredvid spisen. Finns där bröd? Japp. Vidare till sängs. Finns där inget bröd sätter jag en deg.

Ibland, som härom dagen, drar jag igång två på en gång. En deg blir till nattjäst frukostbröd morgonen därpå, den andra blir början på något som tar lite mer tid. Oftast något med surdeg.

Skulle de ställa upp i brödklubbens mästerskap har förstås de där surdegsbröden ännu mer att komma med, men de ska inte jämföras. Ska de där enkla nattjästa bröden över huvudtaget jämföras med någonting så vore det att avstå. Enkelt nattjäst eller inget alls till frukosten.

Den här dagen startade jag en surdeg till ett valnötsbröd (som kanske blev mitt livs valnötsbröd … jag ska berätta om det också förstås men vi tar en sak i taget) och en deg på vetemjöl, lite graham och yoghurt som blev frukostbröd. I sin enkelhet, inte alls dumt.

YOGHURT/GRAHAM/SESAM, 10 små bullar

På kvällen
3 g jäst
400 g yoghurt (jag hade ekologisk mild naturell)
300 g (5 dl) vetemjöl special
90 g (1 1/2 dl) grahamsmjöl
9 g ( 1 1/2 tsk) salt

Blanda ut jästen i yoghurten (så gott det går, man ser den knappt) och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Rör tills allt blandats ordentligt, täck med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur under natten.

På morgonen
Sätt ugnen på full värme med en plåt eller baksten på mittenhyllan och en oöm plåt på nedre våningen. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord, dra ut den till en kvadrat och vik ihop den till ett litet paket, ovanifrån och underifrån, från ena och sen från andra sidan. Det är inte alls nog hur det går till eller hur det ser ut. Låt degen jäsa 40 minuter ungefär (har du bråttom lite mindre, har du sovmorgon lite mer).

Strö en näve grahamsmjöl och två nävar sesamfrö på bordet bredvid degen. Dela små bitar av degen som du rullar i mjöl- och fröblandningen och lägger på ett bakplåtspapper.

Nedrans mörker tänker brödbloggaren och slår på blixten.

Och så skjuts in i ugnen! Dra upp papperet med bullarna på en skärbräda eller en bricka och låt det sedan glida in på den heta plåten. Lägg några isbitar eller häll en skvätt vatten på den oömma plåten. Sänkt genast till 250 grader och låt bullarna stå inne cirka 15 minuter. Håll koll mot slutet, man vill helst inte att sesamfröna blir brända.

Låt svalna på ett galler några minuter medan du kokar teet.

Goda bullar faktiskt. Yoghurten gör dem saftiga och ger dem god lite syrlig smak.

17 kommentarer:

ingridp sa...

bara två degar??????
när jag kavlar upp ärmarna blir det många fler. ibland svårt att hålla reda på jästider och tider i ugnen!!!!!!!
tack för att du visar hur enkelt det kan vara.

Unknown sa...

Tienen muy buena pinta!
A ver si pruebo esta tambien.
Hasta pronto.

Martina sa...

Det där lät som ett enkelt och gott bröd. Gjorde ditt Levain i helgen som gick, såååå gott, godaste brödet på länge, tack för receptet och jättebra att du beskriver så i detalj hur man gör!

Anonym sa...

En fråga (jag är ny på sidan och tycker om att baka, men inte att begå alla misstag själv :-)), jag tål inte mjölk, kan man möjligen byta ut yoghurten mot soygurt? Någon som testat?

Ida sa...

Jag är helt beroende av din blogg. Helt fantastiskt, här ska bakas bröd till frukost i morgon! Och ditt bröd här innan "Det är så jag bakar det" Blev verkligen så fantastiskt gott som du beskriver det! Tusen tack för att du skriver och delar med dig på det här sättet.

kakmonstret sa...

Är det någon som har gjort Gateaubrödet från Gateaus hemsida? Verkar vara galen mjölmängd.

Anonym sa...

Det nattjästa brödet är fantastiskt gott, favoriten här hemma, då bakat som Du visar på filmen, alltså med vatten med kan bli olika mjölsorter. Så enkelt och så gott!

Martin sa...

Heja yogurt!

Jag måste göra något bröd med mejeriprodukter i snart.

/Martin
martinbakar.se

Martin Johansson sa...

Anonym (om soygurt): Det går nog fint även om resultatet kommer att bli ett annat. Testa!

Li: Har inte testat Gateau-receptet, men håller med om att det på papperet ser ut att bli en väldigt fast deg …

MM Cake Design sa...

Härlig bröd!

Patrícia sa...

Tack för receptet! Jag hade meze yoghurt hemma, använde det och tillsatt liiite vatten (yoghurten var rätt så tjock), det blev så gott... det blev tolv goda och mycket uppskattade bullar.

MATBLOGGEN sa...

Så gott det ser ut!
Och det är aldrig fel med nybakat bröd på morgonen!! :)

Fortsatt fin vecka

/ Jenny
http://pernillawahlgren.se/bloggar/jennys-matblogg

Ida sa...

Hej,
Två funderingar..
Kan man mata sin vetesurdegsgrund med rågmjöl för att sen få den att bli en rågsurdegsgrund? efter typ två eller tre matningar?

Kan inte det här med gluten, men kan man göra en surdeg av glutenfritt mjöl?

Gustaf sa...

Hej!

Jag funderar på om man skulle kunna göra ett av dina långjästa bröd utan fördeg från den senaste boken, som bara har jäst i sig (ca 3 g), men ersätta detta med ex vetesur? Tror du att det skulle fungera rakt av eller behöver man ändra något?

Anonym sa...

Hej vännen! Tack för alla härliga recept du bjuder med dej av. Det är dagens höjdpunkt att gå in och läsa din blogg varje dag. Jag satte en deg igårkväll, av ditt recept på frukostbullarna med mjöl och sesamblandning. Jag bakade dom imorse. Och herregud vilken upplevelse det var att sätta tänderna i dom. Det var det godaste bröd jag nånsin ätit.. Så nu har jag satt en ny deg tills imorgon. Dom här frallorna ska jag baka minst varannan dag.. Tack!

Anonym sa...

Ay-ay-ay, vilka gu-dom-liga frukostbröd!

Sofia sa...

Hej! De där bullarna ser väldigt goda ut. Jag har aldrig riktigt lyckats med bullar... tycker att alla degar blir så lösa och svåra att hantera. När de jäst brukar de bara bli till en platt kaka. Varför ska de flesta bulldegar vara så lösa? Har du något bra tips för att lyckas med frukostbullar?

Kram Sofia