fredag, oktober 01, 2010

Frågelåda och brödfilm

Jag har ordnat ett ställe där jag ska samla på alla frågor jag får om bröd och surdegar och annat. Fråga Pain de Martin! Det är alldeles nytt och där finns än så länge bara några frågor och svar, men jag ska fylla på allt eftersom tills den är proppfull.

Särskilt vill jag förstås höra om någon kör fast med recepten i böckerna. Maila mig era frågor så ska jag försöka svara. Jag lämnar stan några dagar nu men tar tag i frågorna så snart jag kan.

Om ni vill kan ni också roa er med att kika på den här filmen som Bokus och Natur & Kultur gjort för den nya boken. So long!

29 kommentarer:

Livsresande sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Livsresande sa...

Skoj idé! Himla synd jag just nu inte har någon fråga! :) Trevlig film - det ser verkligen ENKELT ut att baka baguetter!

peter sa...

Jag tycker att din blog handlar mindre och mindre om obskyra termer och brödnörderi och har mer och mer tagit formen av morgonsoffa -avkortat, förenklat och tyvärr ganska tråkigt. Jag hittade din blog för ungefär två år sedan och har mer eller mindre följt den tills i våras någon gång. Jag slutade följa den när inläggen handlade mer och mer om dina böcker och fotografier på brödens bekostnad. Den dök upp när jag letade efter baktekniker med surdeg. Fjärran från vad denna videon handlade om.

Jag vill förtydliga att jag inte menar att säga åt dig hur du ska sköta din blog eller något annat för den delen. Hoppas att feedbacken ivf var lite konstruktiv.

mmm sa...

Hur länge jäste du andra ggn?

För mig räcker det med att du gör inlägg oftare, nu går det ganska många ggr mellan inläggen.

Riverman sa...

Hej!

Jag måste nog erkänna att även jag saknar de lite "nördiga" inläggen med baktekniska undersökningar och slutsatser!

Jag har under senaste tiden fallit in på det lite enklare bröden iom din senaste bok. Först tyckte jag att det var super med den enkla vägen, men har upptäckt att det inte är lika kul att baka längre. Så nu kommer jag dyka in i nördarna och surdegarnas värld och prova ny grepp!

Första boken inkl din blogginlägg under den tiden roade mig under minst 1 år! Sedan sommaren och med din senaste bok känns det som att jag redan är klar och behöver nya utmaningar. Enkelt blir lätt långtråkigt - efter en stund!

Lite som att få en färdig plastleksak från Toys'R Us jämfört med ett hedligt Mekano på julafton! :)

Dina första trevande på bloggen med första boken som avslut har nog lite olika publik. Jag menar inte att det ena är rätt och det andra fel. Du vet säkert vad du gör och att det enkla når säkert en större publik...

På återseende och lycka till!

/Måns

Robin sa...

Om bröden inte blir så höga när man skjutsar in dem i ugnen, vad kan det bero på då?

ebba sa...

härligt med film som visar hur man bakar! precis det jag behöver som är en oerfaren brödbagerska. mer sådant martin!

Martin sa...

Snygg film!

Hur kom du på att det skulle vara "ungefär 390 g mjöl". Haha! Varför inte "ungefär 400 g mjöl"?

Ha´re gott!

/Martin
martinbakar.blogspot.com

ingridp sa...

För mig fungerar det enkla som en igångsättare och sen blir jag sugen att sväva ut och då gör jag det helst på egen hand. Perfekt med små filmsnuttar för oss som inte har så lätt med 3D-förmågan. Bästa bakboken ever om jag får säga mitt och då är jag en erfaren hemmabagare.
Tack för enkelhet och minimalism!!!

Linda sa...

Läsa nyinköpt "Enklare bröd" och dricka lite portvin, en finfin kombination!

Riverman sa...

Sagt och gjort! Skaffade lite mer utmaning och gjorde baguetter av "Ett enkelt bröd" och gräddade 20 min i miniugnen/burkugnen.

"Burkugnen" som en sockerkaksform med lock och ett underrede så man kan får en "ugn" på gasolspisen eller spritköket på båten/sommarstugan/campingen.

Mer om ugnen: http://www.youtube.com/watch?v=KL6XLVxyliE&feature=player_embedded

Bortsett från formen (som blir som en stor ostbåge så blev baguetterna krispiga och saftiga. De fick också en fin yta med några få lite, lite bränd fläckar!

Denna blir det absolut i båten nästa sommar!

Lennart sa...

Jag har följt din blogg under en längre tid och samlat på mig ett femtiotal recept och jag har bakat alla dessa bröd med mycket gott resultat. Det har varit mycket inspirerande och lärorikt. Till detta har jag alla dina recept i dina böcker som jag också tycker är fantastiska.
Att klaga på din insats tycker jag är ofattbart. Nu är det upp till min egen fantasi att göra vad jag vill med mina bröd.
Och så dyker det väl troligen upp ytterligare en del fräscha ideer på din blogg.
Tack för en mycket fin

Anonym sa...

Håller med Lennart. Du har gjort surdegsbak så enkelt och bjudit på så många tips och recept. Nu kan jag experimentera själv. Att du även skriver om dina böcker är väl inte konstigt.
Tack!

Anonym sa...

Efter att ha tagit livet av ett antal surdegar i mitt liv känner jag att det är dags för ett nytt försök efter att läst lite på din blogg. (Nästa gång du gör en film skulle jag rekommendera att du inte använder en rutig skjorta. Det flimrar väldigt jobbigt för ögonen, åtminstone på min skärm.)

Malin Fasth sa...

Martin, jag måste bara tala om hur bra den nya boken är. Jag har den förra också. Men i och med att dom här recepten är så enkla gör det att jag kan baka i veckorna också om jag vill. Med småbarn och allt så har jag mest haft tid på helgerna annars. Grymt bra!!! Tack! Fruktbrödet har jag gjort flera gånger och alla som smakar det vill ha receptet!

Vanja sa...

Måste man ha en oöm plåt, det är inte lätt att få tag på en. Det borde gå lika bra med en liten rostfri bunke. Eller?
Kan men inte bara spraya bröden som du gjorde flitigt tidigare?

Anonym sa...

Hej
Jag gilla båda dina böcker skarpt (nyss inköpta så jag har inta hunnit testa så mycke ännu).
Har just nu en skållad råg-deg på G.
Du gör ett fantastiskt jobb som stärker i alla fall vissa oss hemmabagare.
I nästa bok ;o) önskar jag lite fler bröd som inte behöver så lång baktid dag 2. Så att man inte behöver kliva upp mitt i natten
(05.30) för att få rykande frukostmackor.
/Lisette

Troll sa...

Tack Martin för en bra och lätt bok att baka efter. Jag la till en ingrediens på din variant av LEVAIN. Gudomligt gott blev resultatet.

/anna

L sa...

Finns det något enkelt bröd (liknande bröd 1?) för en vetesurdeg att baka?

Christine sa...

Tack Martin för att jag börjat baka matbröd. Det är bara tack vare dina böcker.

Anonym sa...

Hej Martin!

Jag har din bok Surdegsbröd och har bakat en del med bra resultat. I måndags när det var kanelbullensdag tittade jag på receptet av kanelbullar med vildjäst och vad jag funderade över var att det stod dag 1,tidig kväll och sen kommer man aldrig till dag 2. Är det så att det är fel? Annars är det natt innan man är färdig. Eller ska den jäsa över natten men då stämmer det inte med jästiden 4-6 timmar. Jag är kanske lite dum men får inte riktigt ihop det.

schlachtplatte sa...

HIttade din blog via nomineringen till Matblogpriset. Grattis! Ska snart fösöka baka knäcke eftersom jag trötnade pa Wasa's Knäcke som er den enda knäcke som finns i Tyskland. Maste ocksa köpa din bok nästa gang jag är i Sverige!

Martin Johansson sa...

Peter: Jag skriver om det som intresserar mig, och just nu handlar det om att hitta olika sätt att förenkla bakningen. Att få folk som kanske skrämts bort av till exempel obskyra termer att baka sitt första bröd. Jag beklagar att du finner bloggen tråkig, men alla kan inte få allt.

Marcus: Ungefär 40 minuter.

Robin: Menar du just de här bröden eller bröd i största allmänhet? Att ett bröd inte får höjd kan bero på en massa saker, till exempel en alltför lös deg, eller att det jäst för länge och inte har någon kraft kvar när det kommer in i ugnen.

ebba: Tack!

Martin: Håller med om att det låter fånigt, men jag ville hålla mig till jämna dl-mått och 390 gram är lika med 6 1/2 dl.

Ingrid och Lennart: Det var snälla ord, tack!

Malin och Lisette: Kul att ni uppskattar boken!

Vanja: En rostfri bunke kan gå fint (men det är inte otroligt att den bucklar sig av värmen).

L: Om du menar ett helt ljust bröd baka på surdeg så har jag npg tyvärr inget som är just så enkelt. Däremot kan du ersätta vågsurdegsgrunden i surdegsbröd 1 med vetesurdegsgrund om du vill, det kommer att bli ganska snarlikt.

Anonym (om logistiken med bullarna): Det där är tyvärr ett fel som smugit sig in där, man ska börja på morgonen, inte på kvällen.

Peter sa...

Hej igen Martin. Kul att du ger respons på inläggen. Jag ville bara lämna en kommentar om hur jag har sett bloggen utvecklas, det var som sagt inte meningen att säga åt dig hur man ska göra någonting (eller att få som "jag vill" som du uttrycker det). Jag skall inte kritisera mer, lycka till med böcker och bloggande.

Anonym sa...

Heja frågelådan! Bästa! Ägigt!
Känns toppen. Och jag tycker att du skriver underhållande och tar fina bilder. Och att det sedan handlar om bröd, surdegsbröd och långjästa gör ju inte saken sämre!

Anonym sa...

Hej,

jag har under en tid läst din blogg och funnit den grymt bra. Jag har nu mer eller mindre fastnat för bakning på allvar och blir ibland ifrågasatt av min fru som tycker jag blivit besatt ;))
Idag fick ditt Rågrussinbröd inviga min nyinköpta baksten från Bauhaus (76kr). Det blev kanonbra!! Saftigt och gott med en knaprig skorpa. Skickar med en bild på dagens bröd.
http://www.flickr.com/photos/26379326@N04/5078185270/in/set-72157624965333995/

Tack för all inspiration!

mvh,
Peter

Anonym sa...

Bakade idag baguetterna efter Ditt recept. Super! Otroligt roligt med Din blogg och Dina böcker. Har inte bakad surdeg mm så länge men det funkar jättebra om man följer Dina recept och råd. Tack så mycket för att göra det så enkelt.

matias sa...

Hur länge jäst i första hand?

thanks!

Gastromaniac sa...

Hej Martin!! Jag älskar din blog och dina böcker, väldigt inspirerande :-) tack för alla tips och för alla enkla recept. Synd att jag inte alltid kan hitta alla mjöl sorter här i Spanien. Un abrazo!