fredag, juli 17, 2009

Surdeg på fastlandet

Vi är på fastlandet nu, i mormors gamla hus. I den gamla Saabreklamen, den med Oh Lauras jättehitt Release Me, finns i början en kort scen med en fjäril som irrar runt på en glasveranda. Det är mormors gamla glasveranda, mormors gamla hus. En hel dag var de här, ett jättestort filmteam med catering, bajamajor, scenografer, inspicienter och regissörer. Och sju fjärilar influgna från Sydamerika. De hade köpt fyrtio fjärilar, men alla utom sju hade fått sätta livet till under den långa resan. En enda fjäril nådde rampljuset i den två och en halv sekund långa scenen.

Jag har inte bakat surdegsbröd på många dagar nu och det kliar i fingrarna. Men idag har jag väckt liv i surdegarna. Rågsurdegen får stå i värmen på glasverandan under eftermiddagen så den kommer i trim till ikväll. Då gör jag första steget till morgondagens bröd. Vi får se vad det blir, men ett ljust och ett mörkt bröd tänkte jag mig.

6 kommentarer:

Ulla PE sa...

Jag har också bakat surdegsbröd idag (dvs jag började igår) och en limpa försvann omedelbart. Så gott med lite tsatsiki på!

Kul med Saabreklamen, men varför måste de flyga in fjärilar? Måte ju finnas fjärilar på närmare håll.

Linda Jonsson sa...

Jag tycker den där låten är så bra, och sen tänkte jag när jag läste att den ju passar in på dina surdegar också, som om det är en av dem som sjugner, för de måste väl längta ur sin burk de med! :)

Kersti sa...

Tack för inspiration! Hamnade här för ca en månad sedan och gjorde genast en vildjäst som nu står i kylen och är med vid all brödbak.

Det här med att rundriva får du gärna skriva lite mer om. Förstår att det är super för jäsningen men fattar inte riktigt vad man skall göra. Dra i kanten på degen och vika in under? Är det grejen? Är det för att arbeta in mer luft?

Tack för att du delar med dig och inspirerar! Längtar till boken kommer ut:)
/Kersti

Kristallena sa...

Tack för en inspirerande blogg! Jag har precis matat mina surdegar nu efter en vecka på Gotland och Stockholm. Tack för tipset om Rute stenugnsbageri, vi åt frukost där och det överträffade till och med våra förväntningar!

Magdalena sa...

Jag har haft 2 månaders uppehåll i att baka surdeg och fick slänga min gamla rågsur... Försökte göra en ny men den möglade men den som är klar precis idag bubblar glatt så här det blir att starta bak ikväll!

Mei sa...

Hej Martin! Det är alltid kul att läsa din blog. Jag misslyckas för det mesta men jag har kul i allafall!

Läste i Voltaires kokbok, nånting i stil med "....längtar efter att öppna surdegsburken och höra ploppljudet ". Hör du sådant när du öppnar ditt?

(min låter ingenting!)