tisdag, januari 08, 2008

Jag ska ringa Gateau och fråga hur de gör

I Stureby finns inte precis gott om fik. Det finns ett, Ankis matcafé, som serverar pannbiff och annan bricklunch i veckorna men har stängt på helgerna. Räddningen blir ofta Gateaus brödbutik på Sockenplan. Det ser ut som ett bageri, men bröden bakas inte där utan i deras stora bageri (som väl nu ligger i Slakthusområdet?). Dit går vi ibland och jag tar alltid baguette med skinka, ost och dijonsenap och en latte. Gott. Alltid lika gott.

Jag brukar läsa tidningen Bröd när vi är där. Det är en branschtidning för bagare och konditorer, och om ni någon gång tycker att den här bloggen är nördig så … ja ni förstår. I det aktuella numret av Bröd läser man bland annat att det är dags att anmäla sig till vårens tvådagarskurs i påskmarsipan, om nya spännande gräddspritsningsapparater och om reglerna för årets upplaga av mack-SM. Nu låter jag kanske lite raljant, det är inte meningen. Jag läser med största behållning.

Jag gillar Gateau. Vi köper inte så mycket bröd Lisa och jag, bortsett från knäckebröd som jag sällan bakar, men om jag skulle köpa bröd, då skulle jag kila till Gateau. När vi fikade där i söndags kikade jag lite på de stolta bröden. Deras valnötsbröd ser verkligen fantastiskt gott ut, det vill jag baka!

Gateaus egen bild från Gateaus eget bageri. Det är ett stort bröd han bakar. Ser kul ut!

I Gateaus brödbok finns ett valnötsbröd, men det är en variant bakad på jäst, och ser inte alls ut som det i butiken. Men de har lagt ut några recept på sin hemsida, bland annat valnötsbrödet (här bakat på surdeg) så det är väl bara att sätta igång! Lurigt nog skriver de bara ut ingredienserna, inget om metoden, hur de jäser brödet och så. Jag ska ringa och fråga i morgon, kanske kan de ge en hint om hur många gånger och hur länge de jäser.

11 kommentarer:

Jessica sa...

Om det är samma Gateau som GATEAU när det begav sig så finns det ett recept på valnötsbröd i deras receptbok.

Anonym sa...

Lustigt! Jag har precis funderat på samma sak. Tänkte göra ett försök att baka Gateaus Grand Blanc och följa Bread bible´s recept på basic sourdough bread (bortsett från stiff sour dough konverteringen)

Ser mycket fram emot resultatet av ditt samtal till Gateau.

Din blogg är mycket inspirerande!

/Christopher

Anonym sa...

För att citera många större kockar och bagare: do you really think I would give away the real recipe?

Ska bli spännande att se Gateaus svar.

Anonym sa...

kolla in det här sättet att baka på..
http://www.youtube.com/watch?v=bHK0uFb6Vzw
hittade massa roligt efter att ha sett utan att knåda med NYtimes. tack för tipset

Anonym sa...

Konsum har ett Vetemjöl som faktiskt fungerar bättre än Vetemjöl special. Det är deras Änglamark! Enligt innehållsförteckningen är det malt i Finland och innehåller 13% protein! Jag tycker färgen är lite gul. Det vore intressant att veta vilken vetesort det är och var det är odlat!

Anonym sa...

din blogg har inspirerat mig (tillsammans med mats-erics bok den hemlige kocken) så pass att jag inte lika lätt glider ner till sockenplan längre ! jag surdegar järnet hemma !
men om jag vill ha ngt sött till kaffet så öppnar jag mer än gärna plånboken !

Anonym sa...

Jag har upptäckt ett annat bra bageri (förutom Gateau), de säljer bröd i Ringen men bageriet ligger någon annanstans. Supergott surdegsbröd.

/Frans

Anonym sa...

Det hade varit intressant att läsa tidningen Bröd. Nordmills: http://www.nordmills.se/ har en kundtidning utlagd under "Kundsupport" och "Ladda hem material". TYVÄRR, tyvärr är det nyaste numret av "Siktat" (som tidningen heter!) från oktober 2005, men många artiklar är läsvärda även i de gamla numren. Tidningen är ju också i princip en enda annonsbilaga för Nordmills mjöler...Men vad ska en kunskapstörstande brödnörd göra...
/Christina

Elin sa...

jag ser bara kaffekoppen, den är to die for, jag vet nog ingen porlinspryl som väcker så mkt HA-begär som dessa...

Fröken Backman sa...

Om du ändå har vägarna förbi Enskede och Gateau ibland borde du stanna vid Gamla enskede bageri, ligger vid sandsborgs tunnelbanestation. Där bakar de allt med surdeg och har väldigt inspirerande och nytänkande brödvarianter. Har tex. smakat surdegsbröd med saffran, bergamottolja och valnötter som var som en dröm.

Karin sa...

Men visst är det Gateau-håkan på bilden?? Alltså, håkan som vunnit bagar-SM, och nu startat nytt bageri på västkusten.. Eller har jag fel?