söndag, juni 26, 2011

Sista inlägget

Vadå sista inlägget, tar du sommaruppehåll eller?
– Nä, jag tänkte lägga ned den här bloggen helt och hållet. För gott liksom.

Oj, det var som tusan …
– Ja, jag tycker själv det är rätt så sorgligt faktiskt. Men jag känner att den här bloggen har gjort sitt och jag vill sluta medan jag fortfarande tycker att det är kul.

Så du tänker fortsätta att baka?
– Javisst, absolut! Jag älskar att baka! Mer än någonsin faktiskt. Och ju mer jag lär mig desto mer finns det att upptäcka. Om brödets universum är stort som en badboll har jag bara upptäckt en ärta.

Vilken är den vanligaste frågan du fått genom åren?
– Det måste vara frågan om degar som inte jäser, bröd som blir platta. Jag har nog givit lite olika svar på frågan, det är ju så mycket som spelar in, många pusselbitar liksom …

Okej, men nu har du chansen, vilket blir ditt sista surdegstips?
– Då blir det nog att se till att det är riktigt fart på surdegen. Man kan trixa och fixa med olika recept, olika mjölsorter eller temperaturer, men har man inte en riktigt pigg och stark surdeg blir det svårt att få en bra jäsning.

Och hur får man en pigg och stark surdeg?
– Det bästa sättet tycker jag är att mata den många gånger på raken. Morgon och kväll; häll ut allt utom lite på botten och mata med nytt mjöl och vatten.

Vilka proportioner ska man ha då?
– Det är inte så noga, men på ett ungefär kan man väl säga att man spar vad som motsvarar en matsked i botten av burken och matar med 1/2 dl vatten och 1/2 dl rågmjöl. Till vetesurdeg kan man ta lite större andel mjöl. Är surdegen riktigt trött kan man låta den stå ett helt dygn i början.

Hur länge ska man hålla på med det här då?
– Lite olika vad som behövs, men man man brukar märka hur surdegen blir piggare och piggare på att den bubblar igång allt snabbare. Såhär på sommaren kan en pigg surdeg komma igång på bara 4–5 timmar, vintertid kan det ta dubbelt så lång tid.

Det här verkar ju rätt jobbigt, mata två gånger om dagen?
– Jo, men det här får man liksom se som en spa-kur, när den sedan kommit igång ordentligt räcker det att man matar den en gång i veckan eller så.

Ja ja, jag tycker i alla fall det verkar rätt trassligt … Är det någon annan fråga som du oftar får?
– Många som håller på att dra igång en surdeg från grunden hör av sig och säger att surdegen ser ut eller luktar egendomligt. De undrar om de är på rätt spår eller om de ska börja om.

Och vad säger du då?
– Att de ska köra på bara. Keep calm and carry on. Jag tycker det brukar gå att få ordning på de allra flesta surdegar om man bara gör som jag just beskrev, häll ut och mata flera gånger på raken. När surdegen bubblar upp på någonstans mellan fem och tio timmar och doftar friskt syrligt kan man anta att den är i fin form.

Nu när du lägger ned bloggandet, kommer sluta svara på kommentarer också?
– Ja, jag tänkte det. Men vi kan väl säga att jag lovar att svara på alla kommentarer som kommer in före fredag. Man får fråga vad man vill!

Har du något nytt brödprojekt på gång?
– Nä. Jag tänker fortsätta baka bara, lära mig mer om degar och mjöl och sånt. Men den som vill veta när jag hittar på något nytt kan maila mig med ärenderaden "limpa". Då hamnar man automatiskt i en särskild skuff i min adressbok och kommer få veta så snart jag har något nytt på gång. Och så finns jag ju på twitter.

Då har jag inga fler frågor. Är det något mer du vill tillägga innan vi sätter punkt?
– Ja, jag vill tacka alla er som läst och kommenterat här på bloggen. Utan er vore jag ingenting. Tack!

Hej då!

199 kommentarer:

Familjen K... sa...

tack för allt!

Camilla Skov sa...

Hej Martin,

Tak for al den tid, du har lagt på denne blog! Jeg er en dansk surdejsbager, og har lært utrolig meget ved at følge dine eksperimenter og lade mig inspirere af dine opskrifter.

Held og lykke med dine fremtidige projekter!

Med venlig hilsen
Camilla

Johan Ekfeldt sa...

Hej Martin,

och tack, för att du lärde mig hur enkelt det är att baka gott bröd, och hur okomplicerat lustfyllt det kan vara. Och samtidigt så komplext, kreativt och gediget kul. Tack.

Speedwell sa...

Vilken fruktansvärt tråkig nyhet! Har följt din blogg länge men då får denna min första kommentar alltså också bli den sista. Måste bara säga att bloggen varit helt fantastisk och du har gett mig mycket inspiration och dessutom väldigt trevlig och rolig läsning.
Stort tack och lycka till i framtiden!

knutos sa...

Lykke til og takk for all nytting lærdom du har spredd her! mvh Knut Osborg

Asta sa...

Tack för en jättebra bloggperiod.

Hoppas att du låter bloggen ligga kvar som ett litet uppslagsverk.

Michael Håkansson sa...

Tack för allt!

Du har verkligen förändrat min syn på bröd, och har nog haft en stor del i den "surdegsboom" som har varit i Sverige.

Återigen, tack!

Ian sa...

Avsked är det värsta jag vet..., men, din ande svävar vidare över min baksten. Det har varit ett stort nöje för både mig och min omgivning att få förgylla tillvaron med dina recept. Dina senaste baguetter tex blev en succé till midsommardagens middag. Å Martins vörtlimpa har blivit en tradition som jag aldrig lär slippa ifrån. Sköt om dig du glade bagare!

Ralf sa...

Tack för att du fick mig att våga baka!

Karin L sa...

Hej Martin, tack för alla tips och vackra bröd. Jag hoppas också att du låter bloggen ligga kvar så man kan prova sig igenom recepten även fortsättningsvis!

Lisa sa...

Men oj så konstigt det känns... Som en suuuperbra bok som är slut. Jag hoppas att bloggen finns kvar att läsa. Både recept, funderingar, kommentarer och svar är väldigt givande läsning. Det är här jag fått de bästa tipsen när det varit tungt i köket. Tack för allt! Ha det gott. Kram Lisa

K sa...

Tack för den här bloggtiden! Hoppas att vi får läsa dina välskrivna texter på andra ställen framöver.

Anonym sa...

tack för mycket inspirerande läsning - såväl innehåll som sättet det är skrivet på. det är äkta. för att inte tala om fina bilder. allt lycka till!

Marianne sa...

Tack för all inspiration! Jag kommer att sakna din blogg.

Sól í Hjarta sa...

Tack för alla tips och allt du har delat med dig!

Jag har fått en superstark surdeg som jag kan glömma i veckor och sen mata igen och den växer med rekordfart!

TACK TACK TACK o lycka till med ditt.

Christel sa...

Stort tack för all inspiration och goda recept. Jag hoppas också att bloggen får ligga kvar ett tag till för jag har fortfarande en del saker jag vill prova därifrån. Lycka till med framtida projekt!

Logi sa...

Tackar för en trevlig blogg som jag följt som sista åren.
Framförallt tack för dom två böckerna och för att man har haft tillgång till recepten via bloggen.

Plommonet sa...

Tack själv Martin! Din var en av de första bloggarna som jag följde, så det är lite extra sorgligt att du försvinner. Kommer själva bloggen finnas kvar, eller tar du bort den? Det är förresten jättekul, mormor och jag har fått ett väldigt gemensamt baka-surdegs-intresse (jag bor i Gbg och hon i Västerås), så vi har alltid något nytt att diskutera när vi ses. :)

Önskar dig allt gott!
Kram!

Anonym sa...

SORGSAMT! Lycka till med allt bakande i framtiden. Du kommer att vara saknad.

Tin-Tin sa...

Tusen tack för all inspiration och uppmuntran! Utan denna blogg hade jag inte trillat ned i "surdegsträsket" vilket jag är oändligt tacksam för att jag gjort! För att inte tala om familj, vänner och bekanta som alla fått smaka! ;)

Pennelina sa...

Ja, ibland är det tid att göra något nytt! Förstår känslan, så jag tänker inte be dig hänga kvar.

Lycka till med nya projekt :-D

Kramar <3<3<3

Frode sa...

Tusen takk for en flott blogg og for all inspirasjonen! På grunn av deg spiser vi så og si aldri kjøpebrød lenger. Du er mitt bakeridol :)

Lykke til videre!

Mia sa...

Tack för all inspiration!

Kommer bloggen ligga kvar på nätet!?

Ulla sa...

Tack för mitt nya brödliv! Ska just ut och "vända" degen.

Mikael sa...

Tack Martin!

Du började baka samtidigt som jag, ungefär. Att jag överhuvudtaget håller på fortfarande är till stor del din förtjänst. Du avmärkvärdifierade surdegen åt mig! Tack för en fantastiskt fin blogg-upplevelse, och lycka till med både familj och bakande!

Thea sa...

Gräddade igår mitt livs första surdegsbröd efter dina steg för steg råd - och det lyckades! Tråkigt att du slutar när jag som många andra precis har börjat, men punkten är alltid bäst när det fortfarande känns kul. Din blogg är inte bara rolig och snygg - den är väldigt väldigt användbar! TACK för alla tips och trix och för att du har orkat inspirera!

Kör hårt och lycka till fortsättningsvis!

Martina sa...

Var sak har ju sin tid! Tack för alla bra tips jag fått genom att besöka din blogg!

Johan sa...

Hej och tack Martin.

Det är genom din blogg som jag börjat baka surdegsbröd, håller med ovanstående talare som hoppas att bloggen kan få ligga kvar då det finns massvis med grym kunskap och hur mycket inspiration som helst här. Massa recept att provbaka. Tack och ha det precis hur bra som helst.

Wiking

Mrs. Zantstorm sa...

Hej då, Martin, tack så mycket!!

Martin Johansson sa...

Tack alla!

Bloggen kommer att ligga kvar.

Anonym sa...

Åh vad sorgligt... Men TACK för all inspiration och hjälp!!! Det är din förtjänst att jag började baka surdegsbröd för snart två år sedan.

hälsar Kikks

Pär sa...

Vad tråkigt, du var den som fick mig att förstå hur surdeg fungerar och i en hemmabagares miljö.

En sista fråga då om snittning (som det kanske inte pratats jättemycket om här). Jag har problem med att bröden flyter ut mycket när jag snittar dem, tittar man dina senaste bröd eller proffsbagare verkar de hålla ihop mycket bättre. Några tips?

Tack för alla år du har delat med dig av dina erfarenheter!

mvh
Pär

Elisabeth sa...

Martin,
Tack för att Du lärt mig att baka surdegsbröd! Av Din blogg och dina böcker har jag lärt och inspirerats! Allt har sin tid, jag förstår!
Hälsningar
Elisabeth

Anonym sa...

Tack för en superblogg!
Kommer verkligen att sakna din blogg då det blivit en ritual att varje morgon gå in och kolla om det hänt något nytt! Det kommer att bli väldigt tomt. Men jag får gotta mig i böckerna och gå loss på alla underbara bröd på bloggen! Hoppas att höra av dig i något nytt forum. All lycka i framtiden!
Maggan

Josefin Illergård sa...

Tack för den här tiden!

Milla sa...

Hej Martin!!
Ok, tusen tack för all din tid du har lagt ner har att hjälpa oss mindre vetande att bli bättre hemmabagare!! Jag nog aldrig ens vågat prova Surdeg och nu så har jag jobb som bagare tack vara det! TUSEN TACK du har gett mitt liv en vändnig!
Jag kommer sakna dina inlägg men som sagt du kan nog inte lägga av för alltid så jag tor du kommer tillbaka mer eller mindre, en bok till kanske eller kurser där du kommer att dela med dig av dina erfarenheter?!

Ha det gott och ta hand om familjen!!//Milla

RuggigHund sa...

Hej och tack för all inspiration och tips jag fått här senaste åren. Mitt intresse började med Jim Laheys knådfria bröd men det var din blogg som fick mig att gräva djupare och som verkligen väckte ett intresse för bröd och allt runtomkring. Ett avslut är bara tråkigt om det inte innebär starten på något nytt! Så jag hoppas att du har nåt riktigt roligt på gång!

Umaya Nielsen sa...

Vad kan jag säga annat än tack! Tack för de finna film, Tack för alla bilderna och speciellt Tack förr alla tips du under tiden har lagt ut.

Vad släkten inte har kunnat ge vidare har du samlat upp på 

Niklas Edlind sa...

Hej Martin,

Ett impulsköp av Enklare Bröd blev för mig startpunkten på ett stort bakningsintresse.

Jag (tillsammans med alla som fått smaka på de fantastiska recepten) är tacksam för den inspiration som boken och bloggen har gett.

Fanny sa...

Hej och tack från en ganska nytillkommen beundrare! Nog för att jag blir inspirerad till att baka (har inte köpt ett enda bröd sedan jag snubblade över din blogg i julas), men oj vad jag har skrattat över hur du skriver! Fantastiskt roligt att läsa!

Har ju som tur är fyra års bloggande att bläddra mig igenom. Årets sommarprojekt...

Tack!

Anonym sa...

Tusen tack för allt jobb du lagt ner! Fortsätter följa dig i baka i alla fall!

/ Michelle

Camilla sa...

Usch vilka trista nyheter!!! Men, tusen tack Martin för alla trevliga inslag som förgyllt min vardag. Precis som någon annan skrev har jag varje morgon tittat i din blogg för att se om du skrivit något nytt. Nu kommer besöken för den delen inte att upphöra helt då den är alldeles utmärkt att använda som uppslagsverk och inspirationskälla.

Anonym sa...

Sällar mig till de andra som tackat dig för en fantastisk blogg. En blogg som lärt mig allt jag vet om surdegsbakning. Jan Hehds bok väckte mitt intresse för brödbak men din blogg gjorde det hela begripligt.

Lycka till!!!

Kerstina sa...

Tack Martin för mitt nya bakliv som började vid julen -07 när jag fann din blogg! ALDRIG att jag köper bröd längre! Ska just till att baka en skärgårdslimpa!
Min skärgårdsdator har dock inte en mailmotor som startar när jag klickar på din limplänk. Kanske min g-mailadress kan gå via den här rutan: kerstin.f.olofsson@gmail.com?
Tack för allt den här bloggen gett!

Lilian sa...

Tack vare dig och din blogg kom jag igång med surdegsbaket. Har hållt på några år nu och dina recept är bäst. De misslyckas aldrig.
Det kommer bli tomt nu, men det hedrar dig att du slutar på topp.

TACK Martin! :)

Anonym sa...

Hej Martin!
Tack för den här tiden och all kunskap och alla tips du delat med dig av.
Du har verkligen inspirerat.

Jag hoppas innerligt att bloggen kommer att finnas kvar även om den inte kommer att uppdateras. Den är ju så bra att leta information i.
Jag antar att man kommer att se flera boktitlar med ditt namn på såsmånigom :)
Lycka till i fortsättningen!

Anette

Anonym sa...

Tack!!!

Robin sa...

Oj! Det här kom som en chock för mig.
Ingen som helst förvarning utan bara pang på.

Ja, ja tråkigt är det i alla fall.

Du säger att du bara upptäckt en liten del, synd att vi inte får vara med när du upptäcker mer.

Men du ska ha stort tack för allt du har lärt mig och alla andra!
Tack för den här tiden!

Anonym sa...

Så ledsen jag blir. Men det är rätt att sluta när man är på topp. Du har gett mig så mycket glädje och inspiration, det har blivit en vana att gå in och se om det finns något nytt på din sida. Dina böcker
har jag ju kvar och alla utskrifter jag gjort av dina tester och framsteg. Lycka till i framtiden och TACK TACK
Anita

Ellinor sa...

Tack för all inspiration och aha-upplevelser som du gett mig via din blogg!!
Varmt lycka till vidare!

Anna-Karin sa...

Tråkigt att du slutar blogga:-( Det var varit så roligt att läsa och hämta inspiration här! Tack vare dig bakar jag nu allt bröd och har hittat både hobby och nästan en livsstil :-) Hoppas att bloggen kommer ligga kvar, det finns fortfarande mycket kvar att prova och favoriter att återkomma till.
Tack!

Felicia sa...

Stort tack för en väldigt bra blogg! Inte bara innehållet har varit intressant - du skriver ju också väldigt bra och tar snygga bilder. Jag hoppas verkligen att bloggen får ligga kvar!

Anonym sa...

Stort tack Martin, jag kommer sakna din blogg och alla fina bilder.

Anonym sa...

Stort tack! Din blogg var inkörsporten till bakandet! Lycka till med nästa projekt!

Jess sa...

Hm! Slutet av en era liksom. =) Tack för tips, trix, fina bilder och underbar inställning till bakandet!

Ses o hörs!

/Jess

Tina sa...

Din blogg är min min absoluta favorit. Jag är tacksam för att ha fått lära mig att baka surdegsbröd. Det finns inget roligare än att, efter dagar av förberedelser, ta ut ett rykande varmt bröd ur ugnen. Surdeg är magiskt... det blir liksom bra varje gång.
Tack, jag komer att sakna din blogg.

sana sa...

You are my Hero!!
tack för alla och lycka till ;)

HH sa...

Stort tack för en fantastiskt bra och inspirerande blogg! Jag kommer definitivt att fortsätta läsa den, gå tillbaka prova fler recept... Man kan lugnt säga att du har vidgat min värld - utan dig, bloggen och böckerna hade jag aldrig börjat baka med surdeg! Lycka till i fortsättningen med vad än du tar dig för.

Anonym sa...

Tack för alla fina tips och bröd! Det har verkligen varit inspirerade!

Anders sa...

hej!
Tack för allt :)
JAg är säker på att du återkommer någon gång i framtiden.
Men,var ska vi alla få inspiration ifrån?, nu när du (Martin dePaine) och Petite France slutar blogga :(
Men lycka till med dina projekt.
Anders!

Henrik sa...

Hej Martin!

Tack för ditt engagemang och passion för bakande i allmänhet och surdeg i synnerhet.

Vi känner inte varandra, men det finns vissa likheter. Det kanske finns fler, men dessa vet jag från din sida. Vi båda är män, födda 1973, tycker om att baka och gillar att baka med surdeg. Vi bor just nu i Stockholms län. ;-)

Det finns en stor skillnad. Du har tagit detta vidare och utvecklat dina egna recept. Jag har köpt dina båda böcker och bakat enligt Enklare bröd många gånger nu. :-)

Skulle vara kul att träffas någon gång. Lycka till i framtiden.

/Henrik

TorpSara sa...

Men blä vad tråkigt! Du kommer att vara saknad, och vi är många som alltid kommer att vara dig tacksamma för vårt goda bröd!

Anonym sa...

Tack för din fina blogg! Du har verkligen bidragit till nyfikenhet och intresse för brödbakning hos mig och många andra. Du har bjudit oss på välformulerade och underhållande inlägg som doftar både vetgirighet och passion. Hoppas du inte stänger ner bloggen utan att den får vara kvar som "uppslagsblogg" :)

Mojje sa...

Hej

Tack för alla tips.
Bra att bloggen finns kvar.

Varför inte lägga ut lite nyheter då och då, som du vill dela med dig av?

Kanske information om någon ny bok.

Du behöver inte lägga ut så mycket som tidigare, bara när det är något du vill dela med dig av. Vi kommer att finnas kvar..........

Lycka till med vad du än kommer att göra framöver.

Anonym sa...

Tack Martin för all inspiration, hjälp och vägledning. Kommer att sakna din blogg något oerhört!
Allt det bästa till dig!
/Zanna

Martin Johansson sa...

Jag är överväldigad, tack snälla för alla fina ord!

Pär: Håller med om att det kan vara lurigt att få till de fina snitten. Jag tycker snitten brukar bli allra tjusigast när man bakar med en lite fastare deg, en lösare deg tycker jag sällan har samma kraft att resa sig och göra fina sprickor. Och så hellre sätta in brödet aningen underjäst än överjäst, det måste finnas kraft kvar i degen när den åker in i ugnen. Slutligen så brukar det vara bra om man byggt upp ordentlig spänning i degen. Ett sätt kan vara att först rundriva degen, låta vila en halvtimme och sedan rulla ihop den till en limpa eller ett runt bröd. Sen bakar man av den med verket (skarven) nedåt och snittar på den släta sidan. Hoppas det kan vara till någon hjälp.

Kerstina: Inga problem, jag lägger in dig på limpalistan.

Kristian sa...

Hej!

Jag vill också tacka för allt jobb med bloggen. Den har varit den främsta inspirationen och hjälpen jag haft med mitt bakande. Framförallt har den gjort att jag vågat experimentera med metoder och recept, vilket gör allt så mycket roligare.

Ha det bra framöver, och tack än en gång!

Elin S. sa...

Vad sorgligt att du ska sluta! Men ett stort tack ska du ha för utan dina tips och recept skulle jag aldrig kunnat hålla min surdeg vid liv. Ha det bra i framtiden! Kommer sakna bloggen...
/Elin S.

Anonym sa...

Hej,

Ingen fråga men hoppas du inte tar bort bloggen för den är faktiskt ett riktigt hyggligt referensverk! Tack för bra inspiration genom åren!

Mvh
Karl

Anonym sa...

Hej Martin! Jag har ungefär 35 brödbaksböcker - men det bästa, absolut det bästa hjälpet och bästa brödet har jag fått via din blogg.
Tack så mycket för alla dessa år, det har varit utroligt trevligt!!!!
Vi skall fortsätta med brödet, now and forever!
Jag önskar Dig och din familj en god fortsättning och många goda smakliga bröd!
Med vänligaste hälsningar,
TiV från Finland

Akryl på Pannå sa...

Tack för all inspiration!

Anonym sa...

Hej!

Tack vare dig har jag efter flera års funderande kommit igång och nu bakat två bröd hittills! Stort tack för det! Kalasbra med surdegsskolan.

Caroline

Lisen Sjöberg sa...

Hej Martin!


Jag vill bara skicka ett stort tack till dig! Tack för bra texter, roliga texter och framförallt inspirerande inlägg. Jag är en av många som du väckt intresset för surdegsbak hos.

Jag bakar nu nästan allt bröd hemma på surdeg eller långjäst med lite jäst och det blir så gott (och så snyggt)!!! Det var ungefär 2 (?!) år sedan jag började läsa din blogg och blev fast!

Stort tack för att du har förgyllt och kommer att förgylla min vardag med gott bröd!Lycka till med allt nytt du tar för dig!

Hälsningar från Lisen Sjöberg, Stockholm

DD sa...

Tusen tack Martin! Din blogg fick mig att börja baka men det gjorde också mycket mer än så. Att följa degens utveckling, att labba och experimentera och det viktigaste av allt: att vara fullt medveten om vad jag stoppar i mig och åtnjuta resultatet av min egen ansträngning. Visst är det så att inget bröd i världen kan mäta sig med det man knådar med egna händer? Och om det inte är närproducerat bröd, så vette sjutton. Jag har börjat föra över den filosofin i vanlig matlagning också och har t.o.m tomater på odling på balkongen i Gamla Enskede. Tack Martin för att du inspirerade mig till bröd och mycket mer därtill!

Anonym sa...

Tack Martin av fina resept och tips under alla dessa år. Och jag tycker, att dom sista har varit ALLRA bästa! Lycka till i framtiden! Kiitos från Finland.

Tuula

Anonym sa...

Tack för allt ditt engagemang!
Kommer sidan att finnas kvar även om den inte uppdateras? Det finns ju fortfarande oändligt mycket matnyttigt att leta runt bland..?

//L

Anonym sa...

Tack så hemskt mycket för allt du gjort med den här bloggen. Utan ditt idoga arbete med att söka efter det perfekta brödet hade jag själv aldrig ens varit i närheten.

Jag hoppas att du ångrar dig och återvänder snart och att du fortsätter skriva böcker. Tusen tack!

Axel sa...

Jeg skal ikke si "takk for alt", det høres ut som en begravelse, og det er det jo ikke. Din blogg har hatt en nyfiken holdning hvor du eksperimenterer og går videre hele tiden. Den inspirasjonen tar jeg med meg fra deg.
Lykke til videre!

Emil sa...

Tack för allt. Jag kommer ihåg första gången vi träffades, jag satt på ett fik i Lund och läste om dig i tidningen. Men alla vägar tar slut någonstans, men jag ska i alla fall fortsätta baka. Återigen, tack för allt..

Stefan sa...

Vi kommer att sakna dig! tack för all inspiration, underbara texter och fina bilder! Och, så klart, tack för alla fina recept. Din blogg är en guldgruva, jättebra om den får ligga kvar! Ha det bra och lycka till med kommande projekt!

Karin Ahlström sa...

Min syster smittade mig med läsning av din blogg, genom fantastiska brödbak. Jag tror att jag smittat andra! Fantastiska bröd kan jag nu baka, med dina recept, enkelt och häftigt proffsigt. Du har tagit brödbaket till en ny vetenskaplig nivå, och ändå stannat hemma! Vill fortsätta läsa om dina brödtankar, men nöjer mig gott med det du redan skrivit. Lycka till med allt som du nu istället lägger ner tid på!

Anonym sa...

Sorgset. Men fantastiskt att ha fått ta del av allt den här tiden.
Du slutar på topp, den fasta vetesurdegen is the shit! Tack! Och tack för att du låter bloggen ligga kvar.

Madde sa...

Tråkigt, men stort tack för all inspiration och framför allt alla råd och recept! Hoppas, som så många andra, att bloggen får stå kvar.
Ta hand om dig och dina degar! :)

Mårten sa...

Då får jag väl ta chansen att tack för god blogg, samt ställa en fråga jag funderat på.

När jag tar ut mina gräddade bröd tenderar de att spricka. Ibland spircker de så mycket så att skorpan blir spröd och faller samman när man sätter kniven i det. Särskillt blir detta ett problem om man stoppar det i frysen. Har funderat på om det kan ha med för kort jästid att göra, men tvivlar på det.

Niklas sa...

Hej Martin!
Innan jag (av någon outgtrundlig anledning) ramlade in på din blogg första gången så var jag totalt ointresserad av brödbak. Nu råder raka motsatsen.

Det enda du gjort som svidit var när du använde vörtextrakt till vörtbröden. Det gjorde ont i ett öl-hembryggar-hjärta som mitt. Hojta till om du vill ha riktig vört till jul! Det skulle vara mitt personliga bidrag till dig för allt du gjort.

Anonym sa...

Tack!
Har alltid varit en fröjd att läsa det du SKRIVER. Ett fantastiskt språk har du som gör mjöl, jäst, deg och bröd levande.

Daniel sa...

Tack för trevlig läsning och inspiration!

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=130653817014544&set=a.101322426614350.2551.100002097786204&type=1&theater

Fivetosix sa...

Hej !

När du nu slutar med din blogg, kommer den att ligga kvar och kunna läsas, eller stängs allt ner direkt ?

Vänlig hälsning

Johan Sjögren sa...

Tack för en fin blogg och två fina böcker! Lycka till i framtiden!

Sven sa...

En fråga: När man bakar valnötsbröd får ofta inkråmet lite blå färg, Vad beror detta på?

Anonym sa...

Tack Martin !

Jag har lärt mig grunderna för att kunna baka surdegsbröd av dig, har inte ätit köpebröd på drygt 2 år nu!

Ha ett gott liv!

Micke w

Anonym sa...

Tak for underholdende læsning, god inspiration og mange fine tips - og for to supergode bøger!

Held og lykke fremover

Kim

Wictor sa...

Tack för en fantastisk blogg!
Det blir tomt utan dina bidrag som förgyllt vardagen.
Jag håller med föregående talar om att Delux-brödet med fast surdeg var kanon. Det jäste som bara den och brödet blev kanon.

Tack för denna tid. Lev väl!

Anonym sa...

Tack för alla bra tips på hur man kommer igång med surdegsbak. Det har snnerligen varit roligt att läsa och testa dina tips på hur man kommer vidare med surdegsbaket. Ha de gott

Frej Berglind sa...

Tack för en fantastisk blogg, den är en förebild för min. Och så skulle jag vilja tacka för att du länkade till min blogg. Det flera tusen nya besökare. Lycka till med bakandet i framtiden!

Anonym sa...

Hej Martin,

Jag vill också tacka dig för din blogg och dina tips. Jag gjorde mina första surdegsförsök för tjugo år sedan, men fick bara ut ett mordvapen efter gräddning (ett stenhårt och tungt bröd som inte ens gick att skära i) och har sedan dess fått köpa surdegsbröd när det funnits i affärerna. Men så dök ett reportage upp i ICA-handlarnas tidning tror jag det var, med ett enkelt och fungerande recept på surdeg. Ditt. Och med det funkade sedan bakningen hur bra som helst. Jag har verkligen uppskattat dina recept och ditt sätt att förmedla glädje kring bakning. Önskar dig fortsatt lycka till i det du företar dig!

Katarina i Göteborg

Niklas Blomqvist sa...

Men Martin, attans vad trist! Våren för två år sedan fick jag tipps om din blogg och du har sen dess inspirerat och lärt mig allt jag kan om bakning. Det har blivit många bröd och det är endast ett fåtal av bröden i dina två böcker jag inte bakat. Idag bakar jag minst en gång varje helg och då oftast Stureby levain på ibland rågsur och ibland vetesur. Det har gått så långt att barnen vägrar äta fabrikstillverkat bröd. Jag kan bara säga att jag är glad för att ha fått chansen att följa dig under de åren som gått och önskar dig lycka till med vad du nu än tänker hitta på. Tack!/Niklas

Josef Eriksson sa...

Tusen tack Martin och jag hoppas att livet som bloggarpensionär blir vilsamt!

Jag hade dock hoppats på att få se ett provbak ifrån "Tartine Bread" innan avtackningen. Jag köpte själv den boken för en månad sedan och har nog aldrig misslyckats så fatalt som då jag försökt med Chad Robertsons recept, men jag vill inte sluta försöka. Det är nog ingen dålig bok alls utan det är nog jag som inte riktigt får till fördegen som den ska vara. Boken har dock en fantastiskt bra rundrivningteknik som jag alltid använder numera (som till och med jag klarar av).

Tja, det är väl bara att säga tack igen och fundera på att öppna twitterkonto så man kan se dina inspirerande inlägg och bilder i framtiden.

Fridens liljor!
/Josef Eriksson

Anonym sa...

tack för inspirerande läsning. tack vare dig har jag bakat surdegsbröd i övet ett år nu och de blir så fantastiskt gott. min favorit är det kumminbrödet som man skulle baka tillsammans med dig i höstas, jätte enkelt bara röra ihop och lägga i form, nu har jag dessutom fler egna recept som är utprovade varianter av det. äter det varje dag.
mvh Lena i Trollhättan

Anonym sa...

Tack så mycket för fantastiska bröd, speciellt pumpaspecial som blivit standardbröd hemma hos oss. Lycka till i framtiden

Ha! sa...

Oj! Ett klockrent Björn Borg-slut på bloggarkarriären, på absoluta toppen. Bakning och ruskigt goda bröd är numera en del av min vardag, och kommer så att förbli (ett ex och ett kex är fortfarande min stående gåbortpresent). Tack för det, Martin, och lycka till med allt. Mvh/HA

Anonym sa...

Helt rätt att sluta medan det fortfarande är kul - dessutom har du folkbildat, inspirerat och guidat oss in i surdegarnas outgrundliga strukturer.
Nu får vi klara oss själva!
Ett varmt tack!
Anders i Ljungskile

Peter sa...

Hej Martin!

Tack för all inspiration och för att du väckte ett bak- och brödintresse i mig som jag faktiskt inte visste att det fanns.

Om det funnes ett fint pris att dela ut till folkbildande hemmabagare, skulle du vara den självklara mottagaren! :)

Må surdegen jäsa i din riktning under lång tid framöver!

Leriks sa...

Hej och tack för denna fantastiska inspirationskälla och uppslagsverk på gott bröd. Låt den väldigt gärna ligga kvar så inte recepten försvinner.
Tack för ditt arbete och låt surdegen blomma.
Lennart

Nilla sa...

Detta var ju tråkiga nyheter! Men dina böcker finns i min bokhylla, alltid en tröst! Lycka till! Kramar Nilla

August sa...

Tack Martin. Du är och förblir min brödguru;-) Har hängt med mer eller mindre från starten, och haft stor nytta och glädje av alla recept och tips. Tack för det!
Jag kan tipsa om danske Claus Meyers bageribok om du inte redan känner till den. (http://www.meyersbageri.dk/) Ni är inne på samma spår. Frågan är om han inte sneglat med lite här?

/A

Katarina sa...

Tack för en fantastisk bra blogg och massor av bakinspiration! Lycka till!
/Katarina

Anonym sa...

Min surdeg blev så ledsen att den dog. På riktigt. Kan det vara för varmt ovanpå kylskåpet en varm sommardag?

Vill framförallt säga TACK! Har bakat mycket innan, mycket bröd, men som många andra kommenterat har du lärt mig så mycket om finesser med bröd och surdegar och jag har verkligen tagit två stora steg fram i brödbakandet. Jag har lärt mig en hel del teori på ett mycket trevligt sätt och tack vare det har bakande blivit ännu roligare! Filmerna har verkligen hjälpt massor. Må så gott och så ser jag fram emot nya böcker och spännande projekt.

Annie

Mattias sa...

Tack! Jag har bakat med din blogg ett par år. Kommer fortsätta även om den står stilla!

Fredrik sa...

Sèbastien säljer Petite France och Martin slutar blogga.. Vart ska vi vända oss nu dà?

www.wildyeastblog.com

Bra ställe med lite blandat surdegs recept och tips!

Lycka till Martin!

Anonym sa...

Tack!! Önskar dej allt gott!
//Angela

Stefan sa...

Tack Martin för alla bra recept och goda bröd man har bakat sen du satte igång!

Jag tycker det känns skönt att du sätter en lite mer definitiv punkt än att bara låta den falla i träda. Men visst kommer hela bloggen att finnas kvar, om än ouppdaterad?

MagnusT sa...

bra beslut...

jag håller helt med dig att man ska lägga av när man är på topp,(tänk om vissa idrottmänniskor hade haft ditt tänk)

Jag ställer mig i kön av människor som tackar dig för inspirationen som landat i mitt kök, tänk att brödbakning kunde vara så "enkelt" men samtidigt svårt.

Det har varit ett sant nöje att läsa din blogg.

Familjen tackar också eftersom de fått nybakat flera gånger i veckan

Myggan sa...

Tack Martin för att du inspirerat min fru till brödbakning de senaste åren så pass att jag fått nybakat och nybredda mackor till jobbet flera gånger i veckan. Bröden har varit gudomliga! Hur ska det bli nu??/Myggan

Anonym sa...

MEN - när jag äntligen börjat med surdeg - så lägger du av.
Så ensamt det blir utan din blogg. Var kan jag hitta ny inspiration?

Anna Röjd sa...

Stort TACK för din informativa och underhållande blogg och ett ännu större LYCKA TILL i framtiden med vad du än företar dig!!

Anonym sa...

Tack och hej!

Det är är mitt första och sista inlägg också då...
Grymt bra blogg. Du har inspirerat mig att börja baka surdegar och jag är helt torsk nu! Har spridit ditt evangelium runt mig i över ett år. Du har varit en otrolig inspiratör och brödmagister :)

Tråkigt att bloggen lägger ned....
Jaja, tack för tiden vi fick!

/Deg-Erik

Martin Johansson sa...

Så många fina ord, jag är rörd. Tack, tack!

Mårten: Skulle inte heller gissa att det har med jästiden att göra. Jag brukar ju ofta vädra ugnen mot slutet just för att jag vill ha en knaprig och lite spröd skorpa, men den detaljen kan man förstås strunta i om man vill ha en mjukare skorpa. Men jag känner igen problemet att vissa bröd smular mycket om man fryst och tinat dem i ugn …

Och återigen, bloggen kommer att ligga kvar som den är.

Tack och hej!

Martin Johansson sa...

Sven: Den blå eller lila färgen kommer från oljan i valnötterna. Personligen tycker jag det är fint, men man kan minska effekten om man tillsätter valnötterna precis i slutet av knådningen. Jag har också en känsla av att färgen minskar om man rostar valnötterna innan man blandar i dem.

Martin sa...

Ja, tack för de här åren. Det har varit himla fint att läsa.

Anonym sa...

Mest uppskattat av mig:
1. Inspirationen du gett. Bloggen verkar ha passat alla möjliga olika typer av människor, från profesionella bagare till såna som jag (lat som är helt ointresserad av matlagning)
2. Empirin! Du testar dig fram och vi har fått frukterna av det du kommit fram till
3. Den nya logistiken där man formar bröden tidigare och bakar av dem till frukosten
4. Vila och vika-metoden
5. Goda recept
6. Resten

Hatten av!

Anonym sa...

Hej!

Nu hann fredagen komma och gå utan att frågan som jag gått och gnagt på i några månader hann bli ställd.

Nåja, jag får väl börja i rätt ände och att tacka för ditt inspirerande bloggande som äntligen fick mig att börja baka! Här hittade jag äntligen bröd värda att bakas. Inte för omständliga recept och alltid goda. Köpebröd har vi haft här hemma två eller tre gånger sedan i oktober. Jag förstår inte riktigt hur det gick till. Du har lyckats kommunicera om bröd och bakande på ett sätt som gör att det helt plötsligt känns både lätt och roligt.

Enklare bröd ligger framme på köksbänken varje vecka och börjar bli ordentligt nermjölad. Så återigen, tack för att du har delat med dig av din bakglädje här och i dina böcker!

För mig är de bästa bröden, de som blir av. Och här blir det gärna varianter av de långjästa bröden. De som blandas på kvällen, viks en sväng på morgonen och sen skjuts in i ugnen lagom till frukost. Frågan är : Kan jag baka ett sådant bröd fast med surdeg istället för jäst och hur? Kanske ligger det något liknande recept någonstans på bloggen och lurar och någon kan skicka en länk.

Lycka till med fortsättningen! Hoppas att det blir mer skrivande också i framtiden.

Bästa hälsningar,
Maria

Anonym sa...

Tack så mycket för all inspiration och kunskap! Ovärderligt, verkligen.

Hatten av för Martin!

Bockar och bugar,
Joppe

kontakt@superkokken.no sa...

Martin,
Takk for megaflott blogg med fantastiske oppskrifter.
Beste hilsen og ønske om en god sommer fra Superkokken i Norge :-)

Anonym sa...

Tack för att du lyckats engagera så många människor i brödbak. jag är en av dem och förra sommaren satt jag uppe på nätterna och plöjde mig igenom kunskap om surdegsgrunder och brödbak. Mvh en 25årig tjej som inte gillade att baka bröd tidigare.

Simon sa...

Tack för den här tiden! Du har betytt mycket för många hemmabagare under ett par års surdegshajp, och kommer säkert att betyda mycket som resurs framöver när folk hittar alla trevliga inlägg och fina bilder.

Det bästa med de här åren är att så många fler fått möjlighet att prova surdegsbakning, och det är många som kommer att fortsätta med det.

heddas sa...

Tack för all din tid du lagt på bloggen, de har varit en fantastiskt fin blogg.

Magdalena sa...

Tack Martin för all inspiration och hjälp de dryga 3 åren jag hängt här på din fantastiska blogg! Nu ska jag baka lite!

Stefan sa...

Maria, angående långjästa bröd med surdeg. Jag gör ibland dubbel sats sommarbaugetter och tar ca 100 - 150 gram surdegsgrund i stället för jäst. Brukar bli bra, tycker jag :-) Hälsar Stefan

Anonym sa...

Hei og takk for en fin blogg. Håper du lar den bli liggende ute på nett slik at jeg kan benytte oppskriftene dine fortsatt!

Christina sa...

Tack för en fantastisk blogg!! Och tack och lov att du låter den ligga kvar, annars skulle jag sakna den oändligt.

Det var du som fick mig att börja baka, först 'Gateaus valnötsbröd' och några andra, och sedan ett långt tag din första Gotlandslimpa som du har här på bloggen, den var länge 'mitt' paradnummer som alla älskade (den blev förresten inte alls degig som du skrev att din blev.) Ingen annan surdegsblogg är inspirerande som din, och jag har läst ganska många. Men samtidigt förstår jag att du slutar, för även om bloggen fortfarande är bra och spännande att läsa (jättebra mjölspecial till exempel) så kändes det på slutet som om du inte var lika pigg på att skriva som du var förr.

Jag hoppas att du hittar ett annat forum för att förmedla dina framtida surdegsinsikter -- kanske inte lika ofta som i en blogg? Dina båda böcker är ju också underbara -- så att alla vi som följt dig inte helt blir utan din surdegsentusiasm.

Tack för inspirationen, den har betytt jättemycket för mig, och lycka till i framtiden!

EvaWig sa...

Tack för alla dina tips och idéer. Jag är också en av dom som börjat baka surdegsbröd efter att ha läst din blogg. Har dina 2 böcker men blev väldigt glad när jag såg att bloggen ändå kommer att finnas kvar. Tråkigt att du slutar men livet är ju sådant att man vill pröva nytt och släppa gammalt ibland. Lycka till med det du kommer att göra, det kanske kommer en bok till så småningom.
Från en Eva som tycker det varit en trevlig tid och lärorik.

Anonym sa...

Det är inte mycket jag kan säga, som inte redan sagts. Men å andra sidan kan du inte få för många "tack" för det du gjort. Jag minns när jag snubblade in på din blogg för längesedan. Det var som att komma hem. Plötsligt förstod jag det som tidigare tett sig så gåtfullt. Jag inspirerades och vågade prova. Just pålitligheten är kanske det som allra mest utmärkt dina recept — bröden blir verkligen bra. Varje gång.
Tack för goda bröd, många skratt och recept som kommer följa med till nästa generation. Och för en fantastiskt inspirerande kurs i Sthlm förra sommaren!
Och så får det väl bli ett sånt däringa twitterkonto då... ;-)
Lycka till med allt! /Angelica

Anonym sa...

Stefan, tack! Ska testas. Receptet på sommarbaguetter är ju en så bra utgångspunkt till alla möjliga olika varianter.
/Maria

Maria sa...

Tack för en underbar blog, fantastisk inspiration och två favoritbakböcker. Jag hoppas på att få träffa på dig i nåt annat sammanhang. Lycka till i framtiden!

Kicke sa...

Tack Martin för en härlig blogg! Lycka till framöver också med ditt bakande
önskar en läsare från Finland :-)

jelvis sa...

Tackar så mycket Martin! Din blogg och din bok fick mig att baka och jag har haft mycket nöje av bakningen. Sköt om dig!

Viktoria sa...

Tack för all inspiration! Det är du som fått mig att börja baka surdegsbröd!

Anonym sa...

Sällar mig till hyllningskören. Tack för inspiration och lärdom! Enklare bröd är - jämte Anna Bergenströms "oknådade" - det bästa som hänt min bakning! Lycka till i framtiden!
PS. Känns konstigt att du och min andra mat-guru, Lotta Lundgren, slutar blogga samtidigt. Vad ska man nu läsa på nätet?! DS.
Vänliga hälsningar Helena, Gbg

Bigitta sa...

Tack och lycka till i forts. <3

Mattias H sa...

Martin! Du har gett mig många värefulla baktips, och en väldigt stor portion inspiration. Och en massa spännande recept både i bokform och här på bloggen. Lyfter på hatten - Stort Tack.

Åsa sa...

Tack! Du invigde mig i surdegens hemligheter och har inspirerat med fina recept. Just nu är det inga surdegsbak men när den lusten kommer tillbaka hoppas jag att bloggen finns kvar som receptarkiv. Det finns ju så mycket klokhet och goda bröd här!

CAsper sa...

Va fan! Jag började baka tack vore dig Martin och den här fina bloggen. Hoppas du får det bäst! Mvh/ Casper.

CAsper sa...

Va fan! Jag började baka tack vore dig Martin och den här fina bloggen. Hoppas du får det bäst! Mvh/ Casper.

Unknown sa...

Tusen tack för alla inlägg. Du har glatt väldigt många människor med din blogg...bara så att du vet...Kram på dig och lycka till med allt du företaar dig i framtiden. Hälsar
Ann, Trädgårdsturisten

Anonym sa...

Du har lärt mig att baka med surdg!
(utan att veta om det själv liksom..)
jag brukar hänvisa mina vänner som tycker att, mina bröd är goda, till din sida, -har han lärt mig kan han lära dig!
Stort TACK för all insperation och goda recept som du delat med dig av!!
Lotta i Grödinge

Mixx sa...

Tack Martin för din underbara blogg!

Jag har alltid misstänkt att jag haft en bagare i mig, men det var inte förrän jag läste din blogg som jag tog tag i det och började utvecklas.

Om inte din blogg funnits så hade inte våra planer på att starta en kombinerad delikatess affär / bageri / café blivit verklighet, en plats där närproducerat, ekologiskt och hantverksmässigt tillverkade bröd kunnat serveras.

Det har varit en häftig tid att följa dina framsteg och du har motiverat dina läsare att själva experimentera.

Tack!

Anonym sa...

Hoppas bloggandet och skrivandet gett dig lika mycket som det gett oss; och att det du nu fortsätter med är lika givande.

Kram!

Lotta sa...

När jag för tre år sedan fick för mig att jag skulle börja baka med surdeg så googlade jag något i stil med "starta surdeg". Jag hamnade på din blogg och blev mer än inspirerad. Jag vågade inte bara börja baka med surdeg, jag vågade även experimentera med egna recept och ingredienser. Stort tack för allt detta och lycka till i framtiden!

Syster Karin sa...

Tack för en jättebra blogg, tack för svar jag fått på mina frågor genom kommentarerna här. Jag ska nog överleva då jag har båda dina böcker ståendes i hyllan.

Tack för att du väckt en lust hos mig att baka bröd!

Martin sa...

Takk for flotte bloggposter! Du fikk meg til å begynne med surdeig igjen ;)

Håper forresten at dine blogposter blir liggende tilgjengelig på nettet framover!

ande329 sa...

Hej!

Det har varit enormt intressant och lärorikt att följa denna blogg. Det bästa är hur Martin fått bakningen att bli enkel och rolig, nu bakas allt bröd hemma sedan 1 år tillbaka, dessutom har medvetenheten ökat om råvaror och ekologiska produkter,
-något vi alla kommer att vinna i längden på"
/Tack Martin

Anonym sa...

Hej!
Tack för en mycket inspirerande blogg! Med dina recept har du ändrat våra brödvanor oerhört mycket, och vi har numera svårt att någonsin bli nöjda med vanligt köpebröd.
Tack!
Mvh Charlotte

Anonym sa...

Jaha! Det var det det.... liksom sisådär... Tack för den tid som var, verkligen synd du lägger ner din blogg, ditt tålamod med alla frågor har varit fantastiskt och lycka till med dina nya projekt!
//Marie

Anonym sa...

Tack för allt Martin! Du är den bästa bakinspiratören och din blogg är en guldgruva.

//per

Anonym sa...

Tack för allt! Det var en ära att få vara provbagare för din första bok. Hälsningar Johanna

Anonym sa...

Tack Martin!

Du har varit en grym inspirationskälla även för mig.
Ha de fortsatt gott.

//Kjell

TheEggMan sa...

TACK Martin!
Du har fått mig att börja baka surdegsbröd. Jag sprider det vidare bland mina vänner.

Marie B sa...

Du har blivit en otrolig inspirationskälla för mig! Tack för det. :D ha det bra och baka gott... Ska jag iaf göra, och det tack vare dig! Tack tack!!

Mattias sa...

Tack för all inspiration Martin. Du är bäst!

bloggare på icedaniel.se sa...

Kör på och blogga !

Anonym sa...

HJÄLP! Rekommendera mig en bra brödblog!!!!! Vad skall jag läsa nu?!?!?!?

iphone reparation sa...

Tak for en masse gode indlæg :)


Hilsen

Frederik
http://www.mobilreparationer.dk

Anonym sa...

Riktigt bröd = en ny dimension i livet! Tack för det!

Nina sa...

Men jag som hittade hit lite sent hoppas att bloggen får ligga kvar så att jag hinner kika runt lite.

Anonym sa...

Ville bara tala om att min surdeg blev så lessen att dem dog när den fick vetskap om att bloggen lagts ner :( Men... nu spirar en ny och livskraftig krabat i kylen, skam den som ger sig! Med hjälp av dina böcker skall vi nog överleva men det blir ju inte riktigt lika roligt. Saknar din inlägg väldigt mycket, men får en liten dos då och då i tidningen Baka. Ha en fortsatt underbar sommar. Korrbagare Maggan!

Anonym sa...

Jag som just ska börja surdega och fått tips om denna blogg. Ska du verkligen sluta!? Tänk om vet ja :)

Joppe sa...

Hej Martin!
Blev riktigt bedrövad när jag läste att du tänker lägga av. Har följt dig nästan sen starten och lärt mig massor och inspirerats ännu mer. Tack för alla fina tips och jag hoppas det kommer fler fina böcker.

Tack igen och lycka till vad du än hittar på!

spabad sa...

Tack för den här tiden Martin. Det har varit en trevlig tid att följa din blogg och jag hoppas att du kommer tillbaka på något sätt..

Anonym sa...

Jäkligt trist. Den här bloggen har varit en trevlig del av tillvaron, och även hur jag upptäckte surdegen.

Tack för alla goa mackor!

Amelie sa...

Jeg har da laert en hel del af dig og din blog og siger tusind tak. Dine broed osv. bliver bagt her i syden af Tyskland, hvor der findes mange fine broed. Men selvbagt er jo speciell dejligt, saerlig naar de bliver vellykket.

Samir Derbouz sa...

Tack Martin,
Du har varit en stor inspiration i mitt bröd bakande och jag kan ju lätt säga att jag lärt mig otroligt mycket om hur man bakar surdegsbröd. Jag har blivit beroende och bakar i princip varje vecka.Så tusen tack för att du varit en så otroligt bra lärare och inspiration.
Mvh
//Samir Derbouz

od Andulky sa...

Tack för en fin blogg!!!
Synd att du slutat nu när jag börjat läsa den...
/Anna

HE sa...

Tack Martin!
/HE

Studeravidare.se sa...

Hej! Var med på studeravidare.se och och tävla om nya MacBook Air. Anmäl ditt intresse på http://www.studeravidare.se/bloggtavling

www.studeravidare.se, allt om högskolor och universitet - för dig som vill plugga vidare!

Anonym sa...

Gick in på bloggen igen för att se om du kanske ångrat dig och fortsatt...
Tusen tack! Du har lärt mig baka med surdeg och sen 6 månader tillbaka har dina recept försett familjen med allt bröd (enda som inhandlats är korvbröd).
Du har varit en fantastisk och fraförallt enkel inspiration.
Peace! (of cace...)

studeravidare.se sa...

Hej Martin,
igår började en tävling på studeravidare.se. Vill du också vara med och tävla? Du behöver bara nämna oss i ett blogginlägg och har då chansen att vinna Nya MacBook Air.

Infomation om tävlingen finns under www.studeravidare.se/bloggtavling.

MVH Studeravidare teamet

Johan m b sa...

Tack skall du ha!

Harald sa...

Tack! Inte ett köpebröd på 3 år tack vare dig!
Har varit en skitfin resa!

Harald

Suzan sa...

såg din bok häromdagen o tänkte på dig!

Lisa sa...

Nu får du komma igång med bloggandet igen :)

Karin sa...

Hej Martin!
Tack för en fin blogg! Vet inte om du har tid och fortfarande svarar på kommentarer?
Men om så! Jag håller just nu på med gräddning av Oktoberlevain och de är så otroligt (!) platta mina degar då jag har lagt de på plåten. Det enda som skiljer mitt utförande ut av ditt är att jag inte hade några jäskorgar.
Det brödet som just blev klart jäste upp lite i mitten men annars och innan dess, platt som en pannkaka. Supertrist.
Kan du ha någon god förklaring av det hela?

Mihaela sa...

nice

Matilda sa...

Satt och letade igenom bloggen efter lite nya recept och insåg... jag saknar verkligen bloggen!! Kan du inte börja blogga igen? :)

Anonym sa...

Lycka till!

Sisyfos sa...

Tjena Martin,
men vet aldrig om du av nyfikenhet läser här ibland så jag chansar.
Kan du inte låta någon besläktad själ ärva din blogg. Det tycker jag hade varit coolt.
//Henrik

Anonym sa...

Martin, du är saknad! Twitter är inte detsamma, men jag hoppas du är nöjd med ditt val att sluta blogga.

Erkki sa...

Jag tycker att du ska göra en comeback snart, Martin! Jag är här på din blogg och botaniserar titt som tätt. Älskar dina recept och köpte även din bok bara häromveckan! Mycket inspirerande! :)

Anonym sa...

Min lust att baka dog med din blogg och jag har killed my darlings. Däremot skickade jag en kompis till din sida och han fick inspiration och lust efter att ha haft en svacka i sitt surdegande. Nu gör han fina-fina bröd :)

Johan sa...

Jag hoppas att du återfår glädjen i att blogga och börjar på nytt någon gång i framtiden. Din blogg var helt klart den allra bästa!

Anonym sa...

http://litemer.paindemartin.se/

Daniel sa...

"För gott liksom." Tihi.

Anna-Klara Hvittfeldt sa...

Tack för bloggen och recepten och böckerna!

Jens sa...

Lykke til.

Morten sa...

Tack for indlægget. Det gav mig meget.

Morten sa...

Tack for indlægget. Det gav mig meget.

Lea sa...

Tack for alt

Lea sa...

Tack for alt

Lea sa...

Tack for alt