måndag, mars 28, 2011

Knafrie brød i Oslo

Nu har Enklare bröd kommit på norska. Nynorska för att vara precis. Det är roligt att läsa sina egna ord på ett annat språk. Man tror inte att det är man själv som talar, snarare en norrman som tänker ungefär som jag.

I torsdags var jag i Oslo för en slags bokpresentation för lite press, bloggare, bokhandlare och andra brödentusiaster. Jag berättade lite om mitt bakande och så bakade vi bröd som vi åt upp med goda tillbehör. Och så rörde alla deltagare ihop en egen deg som de tog med sig hem för att baka frukostbröd på till fredagsmorgonen. Det hela var mycket trivsamt. Det norska förlag som ger ut min bok, Samlaget (!), hade till och med tryckt upp förkläden med mitt och bokens namn på. Egna förkläden – fattar ni! Jag har nått toppen!

De är ju rutinerade på smörgåsar i Norge (att spatsera längs Karl Johans Gate i lunchtid är smått parodiskt, alla äter smörgås!), men de tycks inte ha någon längre tradition av att baka surdegsbröd hemma. Så det hela var mycket roligt och väldigt tacksamt. Tack alla ni som kom dit och gjorde det till en trevlig eftermiddag!

Jag passade på att titta in i två bageributiker som jag blivit tipsad om. Åpent bakeri som hade ett fint litet ställe snett bakom slottet, och United bakeries som huserade mitt på Karl Johan. Åpents filial tyckte jag mycket om. Fint litet glashus med roligt tak av hängande limträbalkar och god lantbaguette.

Det sista som hände under min lilla Norgeresa var att säkerhetskontrollen på Gardermoen hällde ut min rågsurdeg. Den fick jag inte ta in i kabinen! (Jag fick dock behålla burken och kunde ganska snart få fart på surdegen med hjälp av de små resterna som fanns kvar.)

19 kommentarer:

Ruth sa...

What a tragedy that they tipped out your sourdough starter! I feel really upset on your behalf! Hope you get it going well again with no problems.

Anna sa...

Vilken tur att du hade tillräckligt mycket rester i burken!! :-) När jag flög med min surdeg sist matade den med mycket mjöl precis innan säkerhetskontrollen så att den inte var flytande längre och sen öste på med vatten direkt efter säkerhetskontrollen. Det funkade bra. Lite kladdigt bara.

Linn sa...

Takk for utrolig fint brødbakekurs og flott bok. Brødet jeg lagde på deigen ble perfekt og spist sammen med gode venner dagen etter!

http://breadandbutter-linn.blogspot.com/2011/03/premiere-linns-no-knead-bread.html

Surdeigen glemte jeg visst igjen, men neste uke håper jeg å få satt min egen. Syntes surdeigskurset var genialt!

Lykke til med salget av boken!

Jenny sa...

Sprängdeg? ;)

Mrs. Zantstorm sa...

Hej Martin,
Grattis med din bok på Norska, vad kul :-) Du kommer ju att bli surdegskändis ;-)
Du, jag undrade om det var möjligt att göra egen surdeg nu när jag är gravid, med risk på Listeria monocytogenes och Toxoplasmos?
Tack!

Tårtspecialisten sa...

Hahaha! Det låter lite komiskt att resa med en surdeg, men vad har man för val? :-) Vad dumt att du fick hälla ut surdegen. Tur att du kunde använda resterna ändå!

Lycka till med boken på norska, så roligt! :-)

Oskar sa...

Jag vill också ha en sån där tröja!!! Har ju båda dina böcker, så jag behöver en t-shirt också! Vad kostar den?? :D

Anna sa...

Hej Martin,
Finns det nagra planer pa att ge ut dina bocker pa engelska?

Erik Svensson sa...

Ang vad Marèsalicious sa om bakterier ser jag gärna en öppen diskussion för att utreda farorna kring dessa smittor och surdeg.

Mrs. Zantstorm sa...

@ Erik Svensson: Bra idé, det blir nog en intressant diskussion :-)

Magdalena sa...

Haha, de nitiska kontrollanterna (de tackar vi för) trodde väl det var sprängdeg! ;o)

Ladyintuitionstardust sa...

Låter som jätte"Koseligt" i Norge. Att förlaget heter Samlaget gör ju inte det hela tråkigare;)

Syster Karin sa...

Oj vad roligt! Kan man få köpa de där snygga förklädena? Skulle inte va så dumt o ha ett...
Kul att man inte fick ha surdeg på planet... Haha.

Kurt sa...

Så länge man inte tänker äta surdegen rå så utgör den ingen som helst hälsorisk ens för gravida.

Stefan sa...

Angående bakterier, de som finns dör väl i ugnen? Har svårt att tänka mig att de klarar över 90 grader, som brödet är när man tar ut det.

Martin Johansson sa...

Oskar & syster Karin: De där förklädena går tyvärr inte att köpa. Det var förlaget som tryckte upp ett antal till kursen. Men det var länge sedan jag hade nåt i min webshop, så det kanske börjar bli dags att ordna nåt …

Calle sa...

Tack för en bra blogg. Jag bor sedan några månader tillbaka i Norge och använder exakt samma recept som i Sverige, men med norskt mjöl. Och det blir inte samma resultat. Vad kan det bero på? Degen blir mycket mer kladdig. Högre vattenhalt i Norge (15%)? Lägre falltal? Har du provbakat igenom recepten med norska ingredienser?

Martin sa...

Det blev ju ett mycket finare omslag på den norska upplagan.

Jag förstod aldrig varför det skulle vara en så rysligt trist framsida på Enklare Bröd!?!

Surdegsbröd - den första boken - var bättre. Skulle jag påstå.

/Martin
martinbakar.se

bridesmaids dresses Toronto sa...

oh
my dream! to cook own bread