torsdag, januari 06, 2011

Ajöss jul, nu bakar jag ut dig!

Jag bakade ett platt och roligt bröd på lite av julens rester häromdagen. En slags vörtbaguette med frukt och mandel. Som gjort för ostarna som blev kvar från nyår. Segt och gott, nästan bara skorpa. Det är väldigt många ingredienser i brödet, men det viktigaste är nog rågsikten, vörten och honungen, resten kan man ta lite vad man råkar ha.

FRUKT- OCH VÖRTKÄPPAR, 6 långa smala platta bröd

På morgonen
3 g (3 krm) jäst
300 g (3 dl) vatten
360 g (6 dl) rågsikt
15 g (1 msk) honung
10 (ca 1 1/2 tsk) vört
50 (1 dl) sultanrussin
75 g (1 1/2 dl) solrosfrön
50 g (1 dl) skållad mandel
25 g ( 3 st) torkade fikon
2 krm malen ingefära
1 krm kanel

Rör ihop alltsammans i en bunke, täck med lock eller plast och låt jäsa under natten eller under dagen, cirka 8 timmar, i rumstempteratur.

På eftermiddagen
Skrapa ut degen på ett ordentligt mjölat bakbord. Dra ut degen till något som liknar en kvadrat och vik sedan ihop degen till ett paket; uppifrån och nedifrån, från vänster och från höger. Strö på lite mjöl om det behövs och platta ut degen med händerna. Gör en kvadrat igen, men var nu lite mer noggrann (så blir det mindre spill). Kavla sedan ut degen tills den är cirka 2 cm tjock och ungefär 40 cm bred och 30 cm hög.

Täck med en handduk och låt jäsa cirka 1 timme. Sätt ugnen på 275 grader med en plåt eller baksten på mittenhyllan och en oöm plåt längst ner.

Dela degen i 6 smala bitar och lyft försiktigt över till ett bakplåtspapper eller en bakspade. Enklast går med sporre tycker jag, men man kan förstås dela den med en vanligt degskrapa också.

Jag vet, det är en hopplös bild, men ni får ett hum om hur bröden såg ut innan de åkte in i ugnen. Lite olika längd, men det är inte så noga. Viktigare att de är ungefär lika tjocka så de blir klara samtidigt.

Och så skjuts in i ugnen! Har man bröden på ett bakplåtspapper får hela papperet åka in på den heta stenen/plåten, annars skjutsar man bara in dem direkt på stenen. Lägg några isbitar på den nedre plåten och stäng genast luckan. Sätt en klocka på fem minuter eller så. Eftersom det är så lite deg i bröden är det bara att hålla koll på bröden, tiden är inte så viktig. När bröden fått ordentligt med färg på ovan och undersidan är de klara. Ta ut och låt svalna på ett galler.

Servera med en gammal och god ost och lite marmelad.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Martin!

Jag har blivit ett stort fan of you och din blogg! Jag har inte kommit så långt att jag börjat baka ännu. Har satt min första rågsurdegsgrund, jag gjorde den i går morse och har nu stått 1½ dygn alltså, inte en tillstymelse till bubbla, istället har det lagt sig som ett extra lager "vätska" högst upp. Den står i en glasburk i mitt kök där det är 23,6 grader nästan konstant. Jag köpte nytt rågmjöl ska tilläggas. Handlar det bara om tålamod? Gjorde en förra veckan som jag slängde, jag missade nog att ta den när den var på topp, för den bubblade och blev som chockladmouse, men sen dog den liksom. Jag vill ju komma i gång och börja baka!

God fortsättning! // Lisa

[kjøkkentjeneste] sa...

Ser nydelig ut! Jeg leste om deg og bloggen din i det norske magasinet D2 for en stund siden og har fulgt med siden. Jeg baker masse brød, men har ennå ikke begitt meg i veg med surdeig. Du inspirerer meg imidlertid.

Hilsen fra Ina fra Norge.

Marion sa...

Mums! Ditt enkla bröd är det bästa. jag bakar knappt med surdeg längre eftersom det långjästa är så himla enkelt och gott. Inte en massa disk efteråt heller. Och alltid supergott, vilket mjöl man än använder och vilka ingredienser man häller i. Supergott.

olgakatt sa...

Antar att du menar 3 cm högt...

Tant Tagg sa...

Martin! Dina bröd blir bara bättre och roligare! Vörtkäppar vill jag också baka!
Annars har jag nyss bakat pizza från "Enklare Bröd". Jag gjorde en egen variant av pizzan också, med oliver och sardeller, och det blev också fint. Faktum var att maken sa att de här pizzorna var de bästa jag gjort, bakade i mitt kök i Röda Raden i Valleviken, Rute!

Martin sa...

Kul med nya grepp.

Det där kanske man kan se som en variant på knäckebröd. Eller en ovanligt krispig baguette...

/Martin
martinbakar.se

Lou sa...

Ikke als en "omöjelig" bild, den är så "äkta" på någet vis:)
Känns befriand at besöge din blogg, gosse du är så äkta, inge konstlat og tillgjart.....kun äkta kälighet og passion;)
Ångrar ibland jag ikke valde bageri som yrke, blev Kock i stället...men du har lärt denne kock et helt ennet synsätt på bakning:) Og det är endest din förtjänst:)
Nopp nu Ska här testes din omöjelige bröd;)

Tusen tack för en bästaste blogg/
Lou

Sebbe sa...

Kan vi förvänta oss en ny bok i år med superkomplicerade recept?

Jesper sa...

Jag testade att baka ditt sportbröd, men det jäste dåligt trots ett halv paket jäst för att hjälpa den på traven. Tog det väldigt långt tid i ugnen innan den får en innertemperatur på 98 grader, ca två timmar. Jag har en vanligt ugn utan krusiduller, är det vanligt att det ska ta så lång tid? Brödet får då en väldigt hård skopa vilket inte är så kul. Har du något tips?

Jesper sa...

Glömde säga att ugnen är bara 2 år gammal, så det är inget fel på den :0)

Martin Johansson sa...

Olgakatt: Nä, jag menar 30 x 40 cm (på ett ungefär) och 2 cm tjockt.

TantTagg: Roligt! Hälsa Rute!

Lou: Tack för de snälla orden.

Jesper: Oj, det var lång tid, två timmar ska det inte behöva ta. Törs inte säga vad som gick snett dock … hoppas du inte får samma problem med andra bröd.

Ida sa...

Hej Martin!
Nu kommer inte jag in på dessa bröden du visar här utan jag har fått igång en surdegsgrund som jag gjort på rågsikt. Den ser ut precis som den ska. Men, jag trodde ju rågsikt var samma som rågmjöl och kan jag sedan mata den med rågmjöl inte rågsikt eller måste jag hålla mig till rågsikt?

Super tack och denna sidan är verkligen kanon!!