tisdag, december 15, 2009

23 av 23 bakade

Peter i Växjö har bakat sig igenom hela boken nu – kronologiskt och noggrant, och fina bröd har det blivit! Han har skrivit om alla bröden på sin blogg Smakligt och gott. När han först satte igång lovade jag honom ett pris om han skulle ta sig genom hela boken, och det ska han förstås ha – ett bokpaket från Natur & kultur kommer på posten. För mig har det varit jättespännande att se hur bröden blir hos någon annan. Tack Peter!

Här finns en sammanfattning av Peters bakande.

11 kommentarer:

Peter Sjögårde sa...

...ett bokpaket, spännande! Jag väntar otåligt!

Tack för alla fina recept!

Ralf sa...

Jag håller faktiskt också på med det....:-)

http://raffesbrod.blogspot.com

Veronica sa...

Jag måste bara säga att både din och Smakligt och gott bloggen är mina två favoritmatbloggar! Herregud vad ni inspirerar. Jag äter såå gott ska ni veta.

Anonym sa...

Hej.

Jag bakar också dina bröd, Martin. Jättebra recept. En fråga: hur får man saker (vallmofrön, sesamfrön, solrosfrön, linfrön...) att sitta fast på bröd? Jag penslar med vatten och tror att den här gången sitter dom nog, men icke...

Anonym sa...

Jag undrar lite så här generellt hur långt bak i tiden du går för att svara på frågor. Är det bättre att ställa frågor i det senaste bloginlägget även om det handlar om något du skrivit i ett mycket tidigare inlägg?

Förresten, det skulle vara kanon om du lade upp lite fler länkar under "brödtips". Det blir något av en omväg varje gång man ska leta upp hur man gör vildjäst eller något liknande. Det skulle uppskattas i varje fall!

Martin Johansson sa...

Anonym (om frön): Jag håller med om att de lätt sprätter av om man bara strör på dem. Men om man först rullar brödet/degen över en riktigt fuktig (oanvänd) wettextrasa och sedan rullar den över fröna så brukar de sätta sig fint tycker jag.

Johan L: Min ambition är att svara på alla kommentarer, även på gamla inlägg, men jag har halkat efter lite nu på sistone. Bra idé med mer länkar under brödtips, det ska jag ordna inom kort. hej!

Anders E sa...

Jag är inte lika stringent och ambitiös som Peter, bakar lite här o där, har väl gjort ca 15 bröd så jag gör lite egna noteringar i boken.
Det är intressant att man har så olika favoriter och öht bedömer bröden väldigt olika. Men där finns onekligen något för alla smaker.
Och nu trillar det in lite julbröd här på bloggen - vilket bonus!

Helen sa...

Din bok är fantastiskt! Äter bara hemmabakat surdegsbröd numera! Hade också ambitionen att baka igenom alla recepten, har bakat ungefär hälften nu men har börjat baka om vissa bröd för de är så goda!!!
Tusen tack för en underbar bok!

Anonym sa...

Hej MartinBra bakbok. hela familjen uppskattar dina bröd. Men jag har ett litet problem. Det första brödet jag sätter i ugnen jäser fint och blir lätt o luftigt men bröd nr 2 som sätts in 20 sek. senare jäser inte alls lika bra utan blir mindre och mer kompakt. jag har bakat ditt Levain med jäst (sid 77) och Stureby levain (sid 75) Är jag för långsam med bröd 2 eller har du någon ide om orsaken. Hilsen Rolf B

Martin Johansson sa...

RoffeBe: Jag har tyvärr ingen bra förklaring på det där. En orskak skulle kunna vara att degen är på gränsen att vara överjäst, då kan degen var mycket känslig och lätt säcka ihop när det åker in i ugnen. Ett överjäst bröd reser sig mycket dåligt i ugnen. Kanske nåt sånt …

Jan sa...

Idag i Coop Forum, Vällingby (Stockholm) hittade jag Manitoba Cream (2 kg-påsar, Finax)!! Samma pris som Vetemjöl Special.
Hoppas på snar spridning till flera butiker.