onsdag, juni 03, 2009

Apparatspecial

Så här var det. I slutet på förra året någon gång började plötsligt min Electrolux-assistent att krångla. Hastigheten började svaja och den inbyggda timern tappade helt stinget, fem minuter blev tio. Ingen ordning alls. Jag var mitt uppe i provbakningen för boken, så det var ju inte så lyckat förstås. Jag kontaktade Electrolux och frågade om man skulle få låna en apparat under tiden man hade sin egen på service, men det lät svårt, kanske kunde man hyra en.

Jag kontaktade då Bosch och frågade om jag kunde få provköra en av deras maskiner medan jag hade min på service. Jag förklarade att jag bloggade lite om bröd, att jag höll på med en bok och att det ju var intressant att provbaka recepten med olika degblandare. Och här var det annat ljud i skällan. De svarade snabbt att de gärna skulle sponsra mig med en maskin. Jag tackade för erbjudandet och förklarade att jag gärna skulle ta emot en, men att jag inte lovade någonting i gengäld. Bosch var nöjda ändå och skickade en röd maskin i stor kartong.

Det jag säger om apparaten gör jag alltså för att jag vill, inte för att göra Bosch glada. Det får ses som en ofrånkomlig bieffekt. Med det sagt; nu ska jag berätta om en röd Bosch Mum 8.

Den stora skillnaden mellan den här och Assistenten* är att den här har en degkrok som rör sig inuti en stillastående bunke. I Assistenten är det bunken som snurrar mot en stillastående krok eller en särskild spole som får fart mot degen.

Och det är just den där kroken som gör att jag gillar den här apparaten bättre. När man blandar rågdegar är skillnaden inte så stor, men när man blandar ljusa degar som man vill ha bra fjong på tycker jag att Boschens degkrok får bättre tag i degen än Assistentens spole. Det känns som att den spänner degen på ett bättre sätt. Jag har använt den i flera månader nu och är mycket nöjd. Assistenten har blivit stående med svajig snurr i rummet mot gatan.

Kroken.

Andra bra saker med Bosch Mum 8: Den har en otroligt stark och förtroendeingivande motor, den är tung och stabil och så den har en sladd som liksom dammsugarens kan rullas in i maskinen när man inte använder den.

Mindre bra saker med Bosch Mum 8: Bunken är lite, lite trasslig att sätta på plats, och så tycker jag den är onödigt liten, en deg på 2 kilo mjöl (ca 1,5 l vatten) vandrar ur bunken efter några sekunder. Apparaten saknar också timer.

Det ska också sägas att Boschen inte är tillnärmelsevis lika snygg som Assistenten, men den här gången har fåfängan fått stå åt sidan. För degens bästa.

*Assistenten är inte längre en Electrolux-produkt utan produceras nu av Ankarsrum Assistent AB. Den byggs dock i samma fabrik i Ankarsrum som tillverkat den för Electrolux sedan 1969.

76 kommentarer:

Martin J. Steer sa...

men, va fasen, här går man glatt iväg och köper en Electrolux (fick tag på en av de sista till ett rimligt pris) och dagen efter avslöjar du dig som Bosch-människa! :-)

Lotta sa...

Hej! Jag läser regelbundet din blogg och har lärt mig jättemycket genom det. Ser verkligen fram emot att köpa din bok när den kommer ut. Jag har en Electrolux assistent som jag använder när jag bakar. Jag blir dock inte klok på när jag ska använda degkroken och när jag ska använda den vita "skruven". Har provat båda på samma deg men jag vet ändå inte vad som är bäst. Har du möjligen något bra tips?
Hoppas gör Lotta

Fred sa...

Jag brukar använda rullen till degar med upp emot en liter vatten. För större degar tar jag kroken.
/Fred

Nils sa...

En av anlednigarna att jag valde Kenwood när jag köpte ny maskin var att den hade en 6,7 liters bunke (Titanium Major)samt att den har timer. Annars sneglade jag lite på Bosch som i övrigt verkar vara en trevlig maskin.
En bra sak till är att det sitter ett väl tilltaget skydd högst upp på degkrogen där degen stannar när man gör stora satser.
Största nackdelen med Kenwood är att den är hutlöst dyr om man köper i Sverige, men jag beställde från Tyskland och då var det nästan halva priset och frakten var inte dyr.

Anna sa...

Vadå inte lika snygg?! Den är ju jätteröd och fin och pryder vilket kök som helst! (ja, jag har en likadan och håller med allt annat. och mixerkannan är riktigt bra men hamnar lite väl högt upp när man monterat den)

Linda sa...

Jag läste att det finns en sädeslagskvarn att köpa till Bosch matberedare. Är det någon som har provat den?

Unknown sa...

1,5 liter vätska... mmh, då brukar jag få två problem.

1: Bunken på assistenten klarar det men det är lite mye.
2: Att hinna grädda allt. Det blir mycket bröd!

dvs runt en liter, lite mer, är lagom. det ryms på en plåt vanligtvis.

Och ja, den assistent jag har är väl lika gammal som jag. Tyvärr är bunken inte helt rund, den har hälsat på golvet någon gång. Den klarar allt! Äppelmos, korvstoppning och (någon annan) vet vad. Jag vet inte, vet bara att jag ärvt en massa tillbehör och en bruksanvisning som inte har alla sidor kvar.

Anonym sa...

Ett tips är att köpa en äldre maskin på loppis eller auktion. Har en Electrolux Assistent från
60-talet och två Hugin med 7 liters bunke från 70-talet. Motorerna är starka och de flesta tillbehör är av betydligt bättre kvalitet än de som tillverkas idag. Gav mellan 60-100 kr st med kompletta tillbehörspaket.

Båthuspernilla sa...

Skönt att höra att du sett ljuset. :-)

(Fast Kenwood är bättre, tycker ju jag)

Harald sa...

Jo, jag saknar verkligen att kroken inte snurrar på Assistenten, utan bunken. Man får inte samma schwung i vita degar..

Christina sa...

Linda: Min mamma har en stenkvarn som man kan montera på en klassisk Bosch degmaskin och hon var alltid nöjd med den. (Det är dock ca 15 år sedan hon använde den regelbundet.) Jag vet inte vilka mängder det rörde sig om men jag tror att hon malde både råg och vete och det bukade bli två (mycket) stora bröd.

L sa...

Jag har en Kenwood från 70-talet nångång. Den är toppen och klarar allt. Finns en herrans massa tillbehör också som jag aldrig använder.

Den har bara en nackdel, och det är väl mest grannarna som lider av denna. Det låter som om jag är ute och kör med en traktor i köket när jag blandar deg. Men, ingen har klagat på oväsen än sålänge!

Niclas sa...

Jag köpte mig en Kenwood Major Titanium och det jag upplever som ett problem är att degen fastnar och åker upp på kroken.

Martin Johansson sa...

Lotta: Jag har också använt snurran för degar på upp till 1 liter degvätska, och kroken på större degar. (För riktigt små degar, på ca 2,5 dl vatten, tycker jag dock att kroken funkar bäst.)

Linda: Bosch skickade faktiskt med en kvarn till apparaten, jag har bara inte hunnit pröva den. Men det ska jag göra en dag.

CrimsonAnna sa...

Ville bara sticka in huvudet och tacka. Tipset att bearbeta degen, låta den vila 30 minuter och sedan bearbeta igen om man saknar maskin fungerade bra.

blabarspaj.se sa...

Men jag köpte ju en Bosch efter tips från dig för typ ett år sen. Har jag drömt det? Den står onekligen i köket och är röd och funkar bra.

Jenny sa...

Finns det krok till Elektrolux? Jag trodde jag hade alla tillbehör, men nån sån har jag inte sett till.. Hur funkar det då, snurrar både bunke och krok?

Irma sa...

Snygg Kitchen Aid helt värdelös!
Har använt min Kitchen Aid och den är alldeles för svag för även mindre degar. Den går på samma hastighet oavsett vilken "växel" jag kör på. Ska sägas att det har varit mycket problem med den ända sedan den var ny. Köp inte den om ni ska blanda deg i den.

Mika sa...

Jag undrar om jag är den enda som har problem med att armen på Assistenten "slår" i sidled när jag använder rullen. När man låser den lossnar den ganska lätt av den anledningen. Det gör att jag tycker rullen är lite lurig att använda, gör jag något tokigt?

Åsa sa...

Jag har en Assistent från 70-talet. Timern slutade funka på den. När jag skulle köpa en ny timer som reservdel fick jag reda på att de inte såldes som reservdel längre. Å andra sidan gjorde det enligt återförsäljaren inte så mycket, eftersom de i princip inte kan gå sönder. Det är bara att pilla isär maskinen, ta ut timern, blåsa den ren med tryckluft och sen montera in den igen.
Så gjorde jag och maskinen blev som ny igen! Tog kanske en halvtimme eller så, det viktiga var tillgång till tryckluft (det hade fastnat en massa mjöl i timern, inte så konstigt).

Kanske du kan få snurr på din gamla maskin igen?

Anonym sa...

Assistent, vilken lyx. Använder degkrokar till elvispen. Inte så effektivt kanske, men det funkar än så länge. Å andra sidan hade det kanske fungerat ännu bättre med en assistent :-)

Unknown sa...

Jenny: Degkrok: http://www.electrolux.se/node323.aspx?wscid=5&wssubcid=4&wspartno=4350781003
Den sitter fast mitt i bunken och bunken snurrar. Tämligen effektivt vid stora degar. Inte testat med små då rullen duger.

Både rulle och krok kräver dock övervakning. Rullen för att den vandrar utåt i bunken och båda för att degen kan vandra uppåt i bunken och kanske smita. Samt ibland har bunken det svårt att dra runt degen och kan behöva lite hjälp.

Anonym sa...

Har en röd Bosch Mum86 och är nöjd. Klart bättre än den gamla, gamla Boschen som dock fortfarande tjänstgör utmärkt bra för korvtillverkning.
Det jag saknar hos Boschen, och jag vet inte om det finns hos någon konsumentmaskin, är steglös hastighet.

/Per

Harald sa...

Mika, min rulle vandrar åxo ut i bunken..du gör inget fel, tyvärr.

Åsa sa...

Steglös hastighet finns på Assitenten :-)

IdunVidarLoke sa...

Är jag den enda med en Kitchen Aid?

Den är ju liten i jämförelse. Rymmer 9,5 dl vätska... men jag gör inga jättedegar, så det passar oss.

I love it!

Ann Jolby Solander sa...

Hittade din blogg i dag och jag kan inte slita mig. Nu skall jag för första gången göra en surdeg och baka, så spännande.

Jag har verkligen inte tid att sitta vid datorn nu , men jag vill läsa ALLt du skriver.
Du är nu min nya brödguru.

Du skriver med sådan kärlek till livet så jag blir alldeles varm i hjärtat.
Din bok skall ligga framme i mitt kök så jag får lust till att baka mer.

Mvh Ann

Leif Lundgren sa...

Appropå Assisten-degkrok.
Jag har en gammal Assisten. Antagligen tidigt 60 tal. Den har en "plopp" längst ut på armen man fäster allt i. Så en degkrok som säljs idag passar inte till den. Någon som lyckats lösa detta på ett elegant sätt?
/L

Lilian sa...

Jag har också en Kitchen Aid som jag älskar och är väldigt nöjd med. Till normalstor deg funkar den jättebra. Degen kan dock vandra upp på kroken ibland, speciellt när den är lite lös. Men min mintgröna Kitchen Aid är så snygg så det har jag överseende med.

Pontus sa...

har en electrolux själv och har kommit fram till följande:
+ perfekt med timer. värd sina 800 spänn extra.
+ blir sjukt mycket bättre bröd än om man knådar för hand

minus då? jo en del faktiskt...

- den gick sönder för ett tag sen. kretskortet, gick loss på 1500 spänn. har använt den i ca 4-5 år, kring 1 gång i veckan. Lite dåligt för ett produkt som marknadsförs som "håller i generationer.."
- degkroken funkar ok, men degen har en tendens att vandra upp.
- väsnas en del
- vreden har noll kvalitetskänsla

Eva Stenvide sa...

Jag har bakat med 3 olika typer av maskiner, men äger idag "bara" Bosch och Kenwood. Elektrolux-assistenten kom jag aldrig överens med, trots att det blev en klar förbättring sedan de började sälja den rostfria, fasta kroken. Maskinen fick min bror överta. Kenwood Major eller även såld under märket Hugin Major är en slitvarg och bearbetar de flesta degar väl, särskilt ljusa matbrödsdegar, men stora degar har en tendens att klättra uppför degkroken och försvåra rengörningen, precis som fler andra upplevt.Till sockerkaka funkar Kenwood perfekt! Fast den allra bästa maskinen enligt min mening, som tål ex skållade svårältade degar är ändå Bosch-maskinen. Den med stora skålen och degkroken i botten. Inför julen bakade jag 20 st 2 kilos Gotlandslimpor för att ge bort till vänner. Hade 3 bunkar (har kommit över reservbunkar på loppis) på gång paralellt och maskinen en orange modell från 70-talet klarade arbetet galant. Och givetvis blev bröden en uppskattad julgåva.

Anonym sa...

Hej alla! Vi fick en Bosch till bröllopspresent 1977. Den är fenomenal, urstark, jag har använt den till korvstoppning, gubben gjorde ett horn dom passar till köttkvarnen, passerat äppel och bär, vispat kakor och skivat och knådat 1,5 l degar. Kroken har två armar, rör sig, bunken står stilla. Den är en gudagåva. Bävar för den dag den ger upp. Har den på golvet när jag knådar så att den inte hoppar ner från bordet.. Den har också mandelkvarn och mixer men mixerskålen har gått sönder och jag har inte fått tag i någon ny till min trorjänare.

Anonym sa...

Har haft min Elektrolux sedan början av 80-talet. Varit enormt bra - men högljudd - gick sönder för några månader sedan. Nu knådar jag min surdegsdeg för hand och det är så skönt. Rent av meditativt. Brödet blir lika bra men tar naturligtvis min tid i anspråk på ett annat sätt än tidigare. Funderar på att lämna in maskinen på verkstad men är det värt allt buller? Skulle vara för att stoppa korv då.

Josefin Illergård sa...

Anonym som använder elvisp: det gjorde jag också, tills den dagen elvispen sa stopp, nu räcker det! Det blev helt enkelt för tungt för den =(
Då snodde jag min mammas Bosch-assistent.

Yvonne sa...

Hej Martin! Jag bakade surdegsbrödet (försökte baka...) men det blev som en sten :( Har dock använt surdegen (som blev bra) till ett bröd med couscous. Det är bland det godaste jag ätit. Jag har inte sett några recept på bröd med couscous i. Är jag den förste som hittat på det? ;)Det blir saftigt och mycket gott! Många hälsningar!

Henrik sa...

Äntligen! Jag har velat ha ett vettigt test av sådana här maskiner länge nu. Personligen har jag en Bosch "universal" står det på framsidan, inte så rysligt många år gammal, och jag är nöjd för det mesta. Den klarar vad jag pysslar med hemma, och även stora degar (stora med hemmamått).

Kan du inte övertyga de stora fabrikaten att låna ut maskiner till ett jättetest? :)

Saga sa...

Har hittat hit även jag. Borde hjort det tidigare dock, har köpt mig en kitchen aid. Dock är jag såld på skönhet *haha*

Jenny sa...

Kör med en Bosch från 70-talet som jag köpt på loppis för 300 kr, fick även en fungerande mixer och en köttkvarn för det priset. Mixern och degblandaren går varma hos oss. Den är ful, låter som fan men är fantstisk, jag gör så gott bröd i den att folk nästan smäller av! Kroken sitter i botten och det låter som en sån som Solveig oven beskriver. Motorn är urstark! Jag älskar den och hoppas innerligt att denna urstarka trotjänare hänger med i åtminstone 10 år till...Ser någon en sån på loppis, tveka inte, den är fantastisk!

Anonym sa...

Jag var aldrig särskilt förtjust i min Electrolux Assistent, den knådade in särskilt bra och även om den har ett visst skönhetsvärde, var det inte gott nog för att berättiga dess existens. Så jag köpte mig en Krups och är numera mycket nöjd och tillfreds med bakandet. Den är lite fulare men ack så mycket bättre : )

Anonym sa...

Fick ärva min mormors Elektrolux Nr 10, den där beiga 70-talaren. Hon bakade flitigt och nu är det min tur. Den tuffar på och jag har svårt att tro att dom kan (vill) bygga lika hållbara maskiner idag.

Anonym sa...

Hej!

På tal om aparater så kan jag reka vikings (länk: http://www.viking-inventum.com/mixer.php ) utklassar både kitchen aid samt andra assistenter på marknaden. Har även den starkaste motorn (1000w) Kan starkt reka denna produkt

hälsningar johan

Irma sa...

KITCHEN AID??
Är det flera av er som har K A som har problem med att sprinten som håller ihop maskins över och underdel vandrar ut när man kör deg?

Kan ni köra flera hasigheter?

Min går på samma hastighet oavsett om jag har den på 1 eller 10 när jag kör lite tyngre som deg t ex. Har ni samma problem?

Fabian sa...

Hej!
Vi köpte en ny assistent för 1,5 år sedan och då gjorde vi en lista i Excel (ja vi är tekniker ;-) på ”alla” maskiner med prestanda, volymer, pris, effekt, snygghetsfaktor etc. Tillsist kom vi fram till att det fanns 3 som vi tyckte passade våra krav. ”gamla” Bosch som min mor har haft i minst 35år, Electrolux som min flickväns mor har haft i minst 35år och så Bosch MUM86R. Eftersom barn inte vill göra som sina föräldrar så köpte vi MUM ;-) Dessutom tycker jag att den är snygg i sin röda färg så den kan stå framme hela tiden.

Vi tyckte inte Kenwood var så snygg och att den har lite för stor bunke. Vi ville ha tillräcklikt stor bunke så man kan baka flera bröd men inte en där man måste baka flera.
Kitchen Aid hade alldeles för liten bunke, ingen mixer, svagare motor och är väldigt dyr. Men jag håller med om att den pryder sin plats och den var länge med bland kandidaterna.

Nackdelen med MUM är att jag tycker kroken fungerar dåligt om man endast vill baka ett litet bröd, så det blir alltid 2. Eftersom vi bara är två så hinner det andra brödet bli lite ”gammalt”. Nu har vi löst detta genom att jag går till någon av våra grannar med ett nybakat bröd och så kan jag baka nytt igen.
Jag saknar också timer.

Men efter 1,5år så är jag super nöjd! Nu är jag dock sugen på att köpa kvarnen.

peek sa...

Irma, jag har en Kitchen aid och tycker den fungerar perfekt. Det låter som det är något fel på din? På min är det 10 olika hastigheter och det är väldig skillnad i fart mellan 1 och 10. Jag har inga problem med att "armen" skulle gå upp av sig själv.

Tycker Kitchen aid är perfekt för oss, bakar mkt bröd och den är stark och uthållig, och den kan även användas till en hel del annat. Vill inte ha större bunke för då blir det svårt om man vill baka mindre degar eller vispa en skvätt grädde eller så. Ett stort + är att den är så lätt att göra ren, bara bunken och ett visptillbehör.

Anonym sa...

Starkaste motorn. Ha. Min Bosch Mum86R1 har 1600 w och skryter, med banner på bunken, att den är "der stärkste Küchenmaschine der Welt!".
Sug på den!

Per

Lilian sa...

Irma, jag tror också att det är något fel på din Kitchen Aid. På min maskin är det stor skillnad på de tio hastigheterna och någon sprint har heller aldrig i vandrat iväg.
Den används till brödbak ett par gånger i veckan och jag är hur nöjd som helst. Mycket maskin och lite disk som Peek påpekade här ovanför.

Kinna Jonsson sa...

...och jag har en riktigt gammal elektrolux från 40-50-talet någon gång, den ljust gula. Den fungerar fortfarande som en klocka med lite service då och då.

Martin Johansson sa...

Wow! Det här blev bättre än Råd & Rön!

blåbärspaj: Det har du nog drömt, jag fick apparaten runt nyår.

Mika: Jag håller också med om att armen på assistenten åker fram och tillbaka hela tiden. Man måste ha koll på den hela tiden …

Åsa: Pilla isär och blåsa rent låter som ett bra recept!

Yvonne: Bröd med couscous låter gott!

Eva Stenvide sa...

För er som förstår lite tyska kommer här länk till en tysk test av köksmaskiner från 2002, bla Bosch, Kenwood och Kitchen Aid. Förvånande nog får även bla Kenwood, Krups och några till anmärkning på högt motorljud. Att min 20-25 år gamla Kenwood väsnas är en sak, men att utveckligen inte gått längre med nyare maskiner är bedrövligt.
http://www.test.de/filestore/t200201056.pdf?path=/protected/46/51/5b44dd22-f10e-4d24-ac3a-e6ba6c35d9cf-protectedfile.pdf&key=E4BBAC1D5618EFDC03590CEAB32CD91971ECAC5F

Anonym sa...

Har någon testat Electrolux Köksmaskin AKM3110 om mán inte vill läggar 6000 på en Kitchenaid...?

Anonym sa...

Någon som har testat den nya Assistenten? Jag tycker att den är riktigt snygg. Dessutom svensktillverkad och med 800 Watts motor.

Anonym sa...

Vad ska man med en maskin till?
Tycker det går bra att slå degen med baksidan på en träslev i bunken.
I italien bakar 80åriga kärringar fantasktiskt gott bröd med bara sina händer, och dom gör det DAGLIGEN inte några ggr i månaden som endel "hemmabagare" som behöver maskinell hjälp. Nä vi har blvit för lata helt enkelt. Tycker själv att brödet blir fan bättre ju mindre man jobbar med det. Sen att baka ut all luft och låta det jäsa en gång till, varför?
Röra så lite som möjligt och låt den få jäsa sakta i kylskåp. det räcker.
/johan

Anonym sa...

Assistenten har varit bra - men nu när man ska ha en ny motor är det tji! Vad är det för företag som saluför prylar och sedan inte kan klara av reservdelsförsörjningen?
Man kan inte ens få reda på om motorerna kan ersättas med senare modeller. Är det någon som vet vilka effekter de olika modellerna har haft? Jag har en N10, men alla senare modeller ?? Electrolux kan inte ens klämma fram dessa uppgifter. Inte heller Ankarsrum vill hjälpa till trots att de har byggt denna maskin och motorerna sedan lång tid tillbaka. Bojkotta sådana företag tills de kommer på bättre tankar!!!

Karin sa...

Hej Martin!
Jag vill köpa en köksmakin för att baka lite oftare...men är lite osäker vad jag ska välja för något...
Jag såg att du fick en Bosch för ett tad sen...Är du nöjd med den???
Jag tycker att Kitchen Aid ser ganska schysst ut och den har jag velat ha för ett tag sen...men jag hör både bra och dåliga saker om den.
Så egentligen funderar jag på Bosch Mum46, Bosch Mum 86 eller Kitchen Aid.Har du något förslag?
Det kanske är bra att tillägga att jag bakar enbart åt mig själv...så egentligen gör jag inte stora statser...men jag är lite orolig att välja fel och vara missnöjd!
Hoppas att du kan underlätta mitt beslut!
Schysst blogg...völdigt uppmuntrande!!!
=)
Tack på förhand!
Mvh,
Karin

Martin Johansson sa...

Karin: Jag är nöjd med Bosch Mum86, förutom att jag ibland önskar en lite större bunke (den rymmer 5 liter). Ska jag ge något råd så blir det nog att absolut inte köpa en med en bunke mindre än så. Det finns en apparat, kommer inte ihåg vilket märke det är (men det kan vara Kenwood) som har inbyggd våg, det låter himla praktiskt.

Bengt Jonsson sa...

Hej

Med en tillsats till assistenten kan man pressa olja ur raps solros sesam mm

http://www.oilpress.com/typ20.htm
Hälsning Bengt Jonsson

Gandalf sa...

Karin: Jag har en MUM46:a och den är kanon i ett mindre hushåll.

Anonym sa...

Har någon erfarenhet av bosch med krokar underifrån?

Köpte en electrolux assistent för 6 månader sen, men det vill sig inte. Får hålla på hur länge som hest, och degen blir ändå inte riktigt bra. Stuva degar är den helt värdelös på! de bara "åker med".
känns det igen?

Så nu vill jag ha ny maskin men känner att mum86 ligger utanför min prisgräns.../mika

Martin Johansson sa...

Mika: Håller med om att det kan vara svårt att få ordning på degarna i assistentetn, men jag tyckte nog att det gick lite bättre med tiden … Har tyvärr inte testat någon sådan Bosch.

Anonym sa...

Hej, vilken bra diskussion. Jag sitter och ska köpa en assistent och har belutsångest utan dess like. Jag vill ha en liten smidig, men samtidigt inget skrot. Just nu lutar det åt MUM 46. Gandalf du som har en sån. Går det att arbeta degar på 1 liter degvätska i den (orkar den då det inte är så stark motor i)? Och får det plats att jäsa den i bunken?

Anonym sa...

Peter Jägerbro på Taffel har också skaffat en MUM 46 (MUM46R1) nyligen:

http://kortomgott.taffel.se/2010/01/16/knadfest/

Den kostar ner till 1400:- på postorder, så det låter ju verkligen prisvärt för något som får bra betyg från så många håll. Jag tänker spana in den i alla fall.

CeeJay sa...

Vilken underbar konversation. Jag har själv en gammal Elextrolux assistent som jag har fått ärva av min saliga farmor. Den är säkert 40 år gammal. Jag har länge använt den medföljande rullen till mina surdegar, men en granne som är proffs (jobbar på Olof Viktors) sa att det måste vara en degkrok för att få ut potentialen i degen. Framför allt om man ska baka ljusa bröd med till exempel levain och om man ska kunna njuta Manitoba Cream till fullo. Hon hade själv en Kitchen Aid professional som hon var nöjd med motormässigt. Dock lite för liten skål. Jag tänkte ge min gamla Elektrolux en chans till. Jag hittade degkrok som tillbehör hos Bagaren och Kocken http://www.bagarenochkocken.se/shop/?artnr=K45WW Hoppas att den ska passa. 279 kronor är trots allt mindre än 8000 som en Kitchen Aid Professional kostar. Tack för en bra blogg - har googlat fyra olika bakningsrelaterade saker idag och hamnat här varje gång.

Martin Johansson sa...

CeeJay: Fantastiskt att Assistenten har sett ut som den gör så länge, och mycket praktiskt när man vill skaffa tillbehör. Hoppas du får fjong på degarna!

Anonym sa...

Hej!
Det var jag som frågade om mum46 för ett tag sedan. Det blev så att jag köpte en i alla fall. Hittills är jag jättenöjd. Jag har bakat på som mest 7,5 l degvätska, dock bara franskbröd som arbetades i ca 10 min. Det klarade den iallafall utmärkt utan att klaga. Skulle tro att det även går att arbeta deg på 1 liter vätska men den får då inte plats att jäsa i bunken. Jag har även vispat grädde, rivit ost, potatis och blandat pastadeg. Allt utan problem. Den är liten, smidig, relativt tyst, snygg och väldigt lätt att diska eftersom den lätt får plats i diskmaskin.

lise-lotte sa...

Bosch MUM 82, http://image75.webshots.com/75/7/35/71/2257735710053262391VSGArY_fs.jpg
Hej! Detta smycke till maskin köpte jag i april 2009, så snygg, så stark, sååå krånglig! Plasthöljet satt trögt så plasten gick sönder, degen gick upp i maskineriet, fick knappt på/av degkroken, det gick inte att vispa, degbunken fick en hinna på som inte gick bort, maskineriet började gnissla då etc.

Reklamerade maskinen i början av dec-09, fortfarande så har dem inte hört av sig från Bosch.
Jag har inte haft turen att få en maskin till "låns" heller som dig, har istället haft oturen att maskinen mer eller mindre har blivit kidnappad.

Har inte kunnat baka något på över 2 månader, snyft!

Det är tack vare dig som jag har börjat att baka på allvar. Din bok blev en självklar julklapp till många nära & kära. Tusen tack för din inspiration!

Oj, vad jag längtar efter maskinen och kunna baka igen!

Gudrun sa...

Hej!
Har precis köpt en gammal electrolux assistent, mycket gammal alltså som bara har en hastighet. Är nybörjare på området och provade den för första gången idag på en deg med jäst på fyra dl vatten med degrullen och skrapan. Emellertid det känns inte som att degen blev vidare knådad, den åkte mest runt där i bunken. Hur ska jag ställa in rullen och hade jag kanske en deg med för lite vätska för att rullen ska funka, borde jag haft en degkrok istället till en så liten deg? Dessutom, måste man ha olika hastigheter på maskinen eller kan det bli bra ändå? Kanske det finns nån som vet eller har tips!

Martin Johansson sa...

lise-lotte; surt ... hoppas du får apparaten tillbaka snart.

Gudrun: Det kan säkert gå bra fast du bara har en hastighet, bara den inte är alltför snabb (hellre långsam en snabb tycker jag). Och så tycker jag det låter bra att köra med rullen till degmängden du nämner. Håller med om att det ibland är svårt att få assistenten att blanda degen bra, men jag har siktat på att får rullen att sitta ett par centimeter från kanten.

Anonym sa...

Köpte en röd Bosch MUM 46 R1 (vad är det för knasiga namn dom har egentligen) på Clas Ohlson för 1500:- igår (vilket är vad en Assistent kostar begagnad, som billigast). Den ser ut precis som din röda Bosch MUM 8 på bilden; antar att MUM 8 bara har större effekt och större skål.

Den har funkat bra hittills (franskbröd). Dock får jag stanna den ibland, fälla upp den, och peta ner mjöl som fastnat på kanterna, och kanske även röra runt lite i degvätskan. Det är även lite svårt att tillföra mjöl utan att stanna och fälla upp den.

Men jag håller med om att den spänner degen mycket bättre än en Assistent, vad det nu spelar för roll.

De borde skickat med nån grej att ha alla tillbehör i. Eftersom de inte är märkta funkar det inte att ha dem löst; då vet man ju inte vilken av alla köksmaskiner de tillhör. :)

lise-lotte sa...

Hej Martin! Äntligen så har jag fått en ny maskin. Efter mycket krånglande så har fått en ny maskin, de klarade visst inte av att laga 82:an. Nu är även jag ägare till en Bosch mum 86 men en vit.
http://family.webshots.com/photo/2701343070053262391iXqtJf
Har nu bakat ett Dinkelciabatta bröd som blev mycket gott.
http://family.webshots.com/photo/2291177440053262391FdFCTh
Nu ska här bakas :-)

Unknown sa...

Hej Alla,
Mycket matnyttig info här tycker jag.
Är i köpartagen och var först inne på snyggingen Kitchen Aid som så många andra men med tanke på pris och effekt verkar det som en dålig idé. Vill nog inte ha en av typ Assistent då jag tycker det verkar sådär med en roterande bunke (utan att ha provat själv iof).
Vill inte lägga en förmögenhet på detta då jag är osäker på hur mycket jag kommer att använda egentligen. Hade jag en obegränsad plånbok skulle jag nog gå på Krups KA940 men tycker att det blir lite väl mycket. Har därför hittat Kenwood KM416, vad tror ni om den? Mycket talar för skulle jag säga: pris(2 800kr), effekt(750w) & storlek på bunke (4,6L). Eventuellt mot: Design, stor, tung & skrymmande?
Kom gärna med Synpunkter.
Tack på förhand

Daniel sa...

Baka? Det är bara kärringar med huckle som bakar. Ni måste förstå...

1, Att göra deg.

Mårtenssons kök sa...

Va bra att hamna här! Vi har funderat ett bra tag nu på att köpa en Kitchen Aid eftersom vår Bosch börjar bli utsliten efter sina 22 år i tjänsten. Men efter att ha läst alla kommentarerna här så inser vi att det kanske inte är ett så självklart val utan att vi nog ska ta och kika på andra maskiner också. Man vill ju ha valuta för sina pengar och det verkar lite tveksamt att man får det med en K.A, motorn verkar lite för svag i den, även om den är snygg. Får väl kolla lite extra på denna Boschen istället... Även Krups KA9070 med inbyggd våg i verkar bra. Ja, det är en djungel men vi hoppas vi hittar rätt.

Unknown sa...

Vi beställde precis en Bosch Mum 8400 för lite drygt 300 euro inklusive frakt från Tyskland. Det är mer än en tusing mindre än den billigaste webbutiken i Sverige. Kan rekommendera prisjämförelsewebbplatsen idealo.de. Hjälper om man kan lite tyska.

Tidigare erfarenheter av köksassistenter: En Bosch Mum 400-serien. Behändig, trevlig och snygg, men klarar inte av större och tyngre degar än högst 2 kg. Den gick sönder och returnerades ganska snart. Tyvärr är modellen lite plastig och för svag. Dock alldeles utmärkt för veka degar och lite mindre mängder. Sedan prövade vi en Bosch MUM i 6-serien. Helt värdelös om man inte gör gigantiska degar, över 3 kg. Degen fastnar i mittaxeln och knådas inte om degen är för liten. Den åkte tillbaka till affären efter ett bak.

Martin, tack för en trevlig och inspirerande blogg.

Lisa och Thomas

Anders sa...

Jag använder mig av nya Assistent vid bakning och är riktigt nöjd. Den klarar degar på långt över 2 kg och fungerar väldigt bra på exempelvis Manitoba creem. Fördelen är att degrullen knådar degen på samma sätt som man gör med händerna. Degen blir därför elstisk och jäser fint. Med en roterande arm (Kitchen Aid eller Bosch) tycker jag att degen slits sönder alltför mycket vilket ger ett sämre resultat.

Det krävs lite övning att använda Assistent, men när man väl fått in tekniken tycker jag att den är överlägsen. Jag använder rullen upp till degar på 1,5 kilo och när degen börjar bli fast låser jag armen några centimeter från kanten, vilket gör att degen knådas smidigt.

Jag brukar låta maskinen knåda degen under lång tid, gärna över 15 minuter. Maskinen klarar detta galant vilket jag tycker är imponerande.

Jakob sa...

Jag har ett problem. Jag har två maskiner, en Kenwood Chef samt en Bosch av den gamla sorten där man har en bunke med degkrok i botten. Jag min Kenwood i Stockholm och min Bosch i Norrbotten.

Det konstiga är nu att om jag bakar på 1000 g mjöl och 800 gram vatten så går det umärkt i Norrbotten, men i Stockholm blir degen en ohanterlig smet.

Jag fattar inte om det maskinen eller vattnet som orsakar detta. Vad har du kommit fram till?

Anonym sa...

Min köksmaskin har rasat och då funderar jag på att köpa en Bosch MUM86.
Maskinen tänkte jag förvara i en stor kökslåda.
Problemet är att det inte går att läsa någonstan vilka mått maskinen har.
Därför vet jag inte om jag får plats med den.
Har ett väldigt litet kök...
/Calle