onsdag, april 01, 2009

Det största brödet

I dag blir det officiellt, jag ska vara med och baka världens största bröd! Det är den norske konstnären Aaland Moen som dragit igång projektet som går ut på att baka en enorm surdegslimpa. Det smått vansinniga projektet är finansierat av olika intresseorganisationer, bland annat svenska Brödinstitutet och Lantmännen, och EU-bidrag.

Från Sverige deltar jag och Enok Manfredson från Salta kvarn. Vi kommer att ansvara för att koordinera surdegarna som blandas av olika bagerier i Europa. Brödet kommer att ställas ut i den norska paviljongen vid Biennalen i Venedig med början den 7 juni.

Det kommer att bli ett väldigt stort bröd. Exakt hur stort vet vi inte än, men tanken är att man ska kunna gå in i det, och och det går som Aaland vill kommer man även kunna att boka övernattning i brödet. Degen som kommer att väga uppemot 10 ton, blandas på olika orter för att sammanföras och gräddas i en ombyggd hangar i Hannover. Därefter transporteras brödet med långtradare till Italien.

Mer fakta om brödet:
• Till degen kommer det att gå åt minst fem ton vetemjöl special, 3000 liter vatten och 150 kilo salt.
• Provbakningar har visat att hålen i brödet kommer bli uppemot en halv meter i diameter.
• På brödets ena kortsida kommer det att finnas en servering där det serveras bröd och vin (brödet bryter man själv från serveringens väggar).

Mer om världens största bröd kommer under eftermiddagen läggas ut på projektets webbplats, www.dergrossestebrot.eu. Och så kommer jag förstås berätta mer här på bloggen. hej!


27 kommentarer:

anna sa...

men jösses, det låter ju helt otroligt! vilket roligt projekt. typiskt norrmän.

Hej Knekt! sa...

Vad är det för datum idag?

med nål och tråd sa...

hmm första april...

Men ganska intressant om EU-pengar gått till en sån sak, hade inte förvånat mig.

Örjan sa...

Undrar vilket betyg Du hade i tyska.
Inte kan det ha varit en femma.

Martin J sa...

Bäst idag :)

Unknown sa...

Så skall det se ut!

Härligt projekt - har du plats för fler?

Jag kan baka cafédelen!

Anonym sa...

bra!!!!

Barbro sa...

När har du tid att fundera ut sådana här ideer??
Jag slukade allt med hull och hår!

Elisabeth Björck Orvehed sa...

Fy fan, vad kul! Blir man hungrig när man sover över i brödhotellet kan man ju ta sig en tugga ;-)

Anki sa...

Tänk att få somna på kvällen till så ljuvliga dofter....
Bäst idag!...

epim sa...

Wow, mäktigt!
Men tror du inte det blir lurigt med surdegsjäsning på ett så stort bröd. Ett tips är att ladda med riktigt mycket reservjäst och kornmalt och nyponmjöl för att få den riktiga farten.
Och kanske sänka hydreringsgraden till och med strax under 60% för att få det så luftigt som möjligt?

Sen måste du ha skrivit fel; det ska väl vara Manfred Enokson och inte Enok Manfredson?

Harald sa...

Jag gick på det tills du nämnde ombyggt hangar :)...

Unknown sa...

Det vore intressant... kan någon fundera ut hur man skulle gå till väga för att grädda ett bröd av denna dignitet.

Tror att det på något vis finns en viss storlek som blir bra, större och brödet håller inte ihop, det flyter ut/tappar formen.
Om man nu lyckas knåda ihop brödet, lägga det i en form som ger det höjd nog för det som önskas blir det nog problem med gräddningen...

Dels blir tyngden av degen säkert för stor, några hål i degen kan det nog inte bli. Sedan blir nog skorpan på brödet väldigt tjock och gärna bränd.

jadu, om nu projektet var verkligt skulle jag följa det med stort intresse men tyvärr, ingen är galen nog att göra detta. Inte ens en dag som denna.

Martin Johansson sa...

Peter: Du är välkommen! Det är inte så bra betalt, men alla som är med och bakar får gratis boende (i brödet) och man får äta hur mycket (bröd) man vill.

Anonym sa...

Jag tänkte först: Wow! Seeen kom jag på vad det var för dag idag.

April, april på mig. ;)

Peter den andre sa...

Haha!! Enda skämtet som jag blivit lurad av idag. Kom till Hangar innan jag kom på vilken dag det är! Men om du ska ta tag i det kan du väll göra en kanelbulle istället! Kanelbulle på surdeg är smaskens!

Ulla PE sa...

Och jag som läser den 2 april kan också skratta gott (!)

Anonym sa...

ojdå....well okay, blev lurad ENBART på grund av det att jag inte visste vad ordet hangar menar. ENBART på grund av det.
Har någon annan ännu kvar huvudvärkstabletter från förra året?

Erik sa...

Hehe, vart lurad rejält.
Tills jag lässte vilket datum det var.

förresten Martin, en debattör i lokaltidningen skriver om bloggar och nämner din blogg, http://www.vt.se/debatt/fritt/artikel.aspx?articleid=4721854

Emma sa...

aprilskämt?

Anonym sa...

är det inte miljöfarligt? med tanke på all den koldioxid mängd som bildas vid jäsningen?

Kurt sa...

Du respekterar väl påskens bud?

"Från kvällen den fjortonde dagen i första månaden till kvällen den tjugoförsta dagen skall ni äta osyrat bröd. Under sju dagar får ingen surdeg finnas i era hus, ty var och en som äter syrat bröd skall utstötas ur Israels menighet, vare sig han är invandrare eller infödd." - 2 Mos 12:18-19

Sven sa...

Självklart här blir det bara osyrat bröd för hela slanten i en hel vecka

Jessica sa...

OK, så sent som i söndags berättade jag om det här för min svägerska. Hon var klog nog att fråga vilken dag det var jag läst det. Fem dagar tog det innan jag insåg att jag var fetlurad!

Anonym sa...

Har du månne blivit inspirerad av en viss film där man runt ett konferensbord talar om vad man ska ge chefen i present. "En stor bulle som man kan gå in i och så blir det svart"

Kul var det :)
Du har en fantastisk blogg.

Anonym sa...

April April

kalle sa...

Jag gick och småkokade i några dagar medan jag grubblade på om jag verkligen skulle sticka ut hakan och göra mig ovän med en favoritbloggare när han bestämt sig för att ge sig in i ett förskräckligt slöseri med spannmål när det finns så många hungrande i världen... När jag till slut ventilerade med min sambo märkte jag liksom själv medan jag berättade om projektet hur fantastiskt knäppt det var. Men tills dess svalde jag det alltså, med hull och hangar.