torsdag, november 08, 2007

Två sorters bröd

Krogkommisionens hyllning av Mathias Dahlgren (är det ett bra namn på en restaurang?), där de bland annat sägs servera en fantasiskt "brödrätt" med rostad levain och danskt rågbröd sererat med en klick baconfett, får mig att tänka på en episod som utspelade sig på en mindre fin krog i Stockholm förra hösten. Jag hade precis börjat intressera mig för att baka och var fylld av nyfikenhet på allt som rörde bröd. När servitrisen kom med brödkorgen frågade jag således vad det var för bröd som serverades, varpå den unga flickan svarade, "Vanligt – och knäcke."

10 kommentarer:

Anonym sa...

Fråga om annat, eftersom du enl uppgift äger Amerikanska bakböcker.
(hittade ingen epostadress för frågan)

Har en gång i tiden läst i matartikel att man i Kaliornien serverat soppa i brödskål (typ urgröpt fralla).

Skall detta fungera bör det ju ha varit någon form av välgräddad surdegsfralla med kraftig skorpa

Intresant fråga för Dig?
Hittar Du någon form av bekräftelse och bakningsinstruktion för tänkbart bröd?
Tackar på förhand

Livet i träsket sa...

Din blogg är bara för underbar!! Har just hittat hit och tycker hemskt mycket om den!!

Martin Johansson sa...

örjan: Något särskilt recept för soppskåls-frallor har jag inte snavat på tyvärr, och hittar inget i den amerikanska brödboken (the Bread Bible av Rose Leny Beranbaum) … Men det borde ju gå att göra med nästan vilken (ljus) deg som helst.

En gång när jag var i Polen så serverades jag en sur, mycket sur, kål- och korvsoppa i en jättestor urgröpt fralla. Det var inte så värst gott, men det såg kul ut!

och Kristina: tack, det var roligt att höra!

Anna sa...

Jo, det ska vara surdegsbröd, googla på "clam chowder" och "sourdough", man får enorma mängder träffar, det finns säkert nåt recept där.

Och så håller jag med föregående talare om din fina blogg, jag gillar speciellt bilderna, den inuti surdegen var underbar!

Kurt sa...

Surdegsfrallor med Clam Chowder är mycket välkänt i San Francisco. Det är en form av surdeg som är mycket väl studerad, den består av en symbios mellan bakterien Lactobacillus sanfranciscensis och jästsvampen Candida milleri

http://en.wikipedia.org/wiki/Lactobacillus_sanfranciscensis
http://www.usablogg.org/2007/08/15/utan-semlor-i-san-francisco-surdegsbrod-vid-fishermans-wharf-i-varldens-vackraste-stad/

Anonym sa...

Även på Gotland äts det soppa i brödskålar.

Anonym sa...

Hihi, ditt inlägg påminner mig om en liknande upplevelse då jag frågade servitrisen om hur länge de lät pizzadegen jäsa: "Åh, den är jättefärsk och fin, bara någon timme!"

Anonym sa...

Anna och Kurt
Tack för länktips.
Visste inte att clam chowder även var vanlig på Västkusten. Jag förknippar den med New England.
Förstår att det bör vara en soppa med den konsistensen för att inte blöta igenom brödet direkt

Anonym sa...

Anna och Kurt
Tack för länktips.
Visste inte att clam chowder även var vanlig på Västkusten. Jag förknippar den med New England.
Förstår att det bör vara en soppa med den konsistensen för att inte blöta igenom brödet direkt

Åsa sa...

Hej!

Var i San Fransisco för en månad sen och nere i Fisherman´s wharf är det jättestort att äta clam chowder i surdegsbröd. Skulle inte kalla det en bulle eftersom det får plats en hel portion soppa i ett knappt urskuret bröd. Ett otroligt slöseri med mat, allt detta bröd som används som sopptallrik och sedan slängs i de allra flesta fall (man blir väl helt enkelt för mätt?). Väldigt synd eftersom brödet i sig är ruskigt gott, till skillnad från de flesta andra sötsliskiga bakverken som de har i det landet...
Detta är firman nere i hamnen som påstår att de serverar originalet, de har ett stort bageri där bagarna bakar för öppen ridå, iaf ett stort glasfönster mot gatan och högtalare som för ljudet från lokalen ut till åskådarna. De har även guidade turer i bageriet. Samt gott bröd!
http://www.boudinbakery.com/Boudin_SF