Det här är mitt bästa bröd, tänkte jag när jag smakade den första skivan. Sen tänkte jag; det här är inte mitt bästa bröd, det här är det bästa brödet. Även om jag nog for iväg lite där, drogs med av det smältande smöret, så nog tusan var det ett riktigt bra bröd.
Jag skulle baka mitt vanliga Stureby levain, men vetemjölet tog slut så jag fick avsluta med 500 gram siktat dinkelmjöl. Och för första gången blev jag riktigt entusiastisk över dinkelmjölet. Alla säger det är så märkvärdigt, men jag tycker sällan det slagit ett lyckat bröd bakat enbart med vanligt vete. Förrän nu. Om det här brödet inte bara var ett lyckoskott, utan kan bli så här gott gång på gång, så tror jag det får bli mitt nya standardbröd. Här är receptet.
HÄLFTEN DINKEL, två stora bröd
Dag 1, kväll
100 g vetesurdegsgrund
200 g vatten
150 g vetemjöl special
50 g rågmjöl
Rör ihop i en bunke, täck med ett lock och låt stå över natten.
Dag 2, morgon
Surdegen från gårdagen
450 g vatten
250 g vetemjöl special
500 g siktat dinkelmjöl
25 g sirap
22 g salt (eller 20 eller 25, välj själv)
Blanda allt utom salt i degblandare på låg hastighet i fem minuter. Höj hastigheten och kör ytterligare 5 minuter. Häll i saltet när någon minut återstår. Efter de 10 minuterna var jag inte riktigt nöjd, så jag lät degen vila i 5 minuter innan jag körde 5 minuter till. Då var degen seg och fin.
Lägg över degen i en oljad plastlåda och låt stå 1 timme. Vik ihop degen några gånger, ovanifrån, underifrån, från ena sidan och från andra sidan. Sen ska den jäsa tills den uppnått drygt dubbel storlek. Min deg fick jäsa svalt, och jag tror att den långa kalla jäsningen var en av förklaringarna till att det blev som det blev.
Vi har en liten mysig matkällare där det är runt 15 grader såhär års. Där fick degen stå i ungefär 7 timmar innan jag var nöjd. Jag tycker nog allra bäst om när degarna får jäsa lite svalt, det blir oftast ett godare bröd och så blir man lite extra lugn när degen inte har bråttom. När degen ser ut att ha en trekvart kvar att jäsa ungefär sätter jag ugnen på 275 grader med en baksten i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedersta hyllan.
Jag bakade ut bröden som jag brukar, jag bara vänder upp degen på ett mjölat bakbord, delar den i två, viker ihop och så skjuts in i ugnen! Här finns den lilla filmen som visar utbakningsmomentet. Jag langar in några isbitar på den nedre plåten och sänker genast värmen till 250 grader. Efter 15 minuter öppnar jag ugnen och vädrar ut ångan och sänker temperaturen till 200 grader. Den där vädringen kan man med fördel upprepa några gånger, den ger brödet en knaprig skorpa. När brödet stått inne totalt 30 minuter är det klart (eller när innertemperaturen är runt 96 grader). Ta ut och låt svalna en aning på ett galler innan du skär i det.
Heja dinkel!