Förra sommaren. Vi hyrde hus på Fårö. Annonsen på Blocket var fåordig, så man fick läsa mellan raderna. Vi läste: Uthyres. Litet men pittoreskt kalkstenshus, mitt i lammhage, nära havet och långt till närmaste hus. Vi borde ha läst ungefär: Hej, vi hyr ut vår friggebod. Låt er inte luras av det höga priset, den trånga boden är synnerligen charmlös, inredd med plastmattor på väggar och golv. Sängarna är mycket korta.
Men värst av allt, stugan saknade ugn! Den som är lite händig kan göra fina fiskgratänger i den där mikron, hejade hyresvärdinnan. Jo, men jag vill baka bröd! Jag hade transporterat min surdeg i en liten burk kors och tvärs över landet för att baka små gotlandslimpor där i det lilla huset bland lammen. Det hade börjat strapatsrikt. Vi skulle på bröllop i Vadstena, och de första dygnen skulle vi bo på hotell. Lyxhotell. Perfekt, tänkte jag, surdegen får stå i minibaren, då kommer den att klara ytterligare några dagar på vägarna. Men trots de påstådda fyra stjärnorna saknade rummet minibar. I dag hade jag inte hetsat upp mig, jag har förstått att en surdeg inte dör i första taget, men då var det hela lite nytt för mig, och jag var övertygad om att min surdegsgrund skulle dö av förruttnelse om den inte fick stå svalt de där nätterna. Jag fick be om is i receptionen som jag bäddade in bruken med. Hej igen, lite mer is tack, så varmt, oj oj, måste kyla läsken …
Surdegen överlevde fint, men till ingen nytta alltså. Fasen! Vi hade det fint på Fårö ändå. Väldigt fint. Och en mulen förmiddag tog vi färjan över till Gotland och köpte gott bröd i bageriet i Rute som vi bredde smörgåsar av och tog med oss till stranden. Som på bilden, Rutes surdegsbröd med makrill i tomatsås och purjolök.
Här är tre semestertips:
Bästa avstickaren. Den som åker E4:an får förstås inte missa Saltå Kvarns lilla butik i Järna, eller Ytterjärna för att vara exakt. Någon mil söder om Södertälje är avfarten. Kör österut, mot Ytterjärna alltså, och följ skyltarna. Bunkra med deras vetemjöl special (hopplöst svårt, alternativ väldigt dyrt, att få tag i på andra ställen). Jag använder mycket Änglamark-mjöl nu, men Saltås mjöl är ändå favoriten. Passa på att köpa upp dig på några fina jäskorgar också. En påse rostad mandel är perfekt att knapra på under bilfärden, hem eller bort. Bra fik har de förresten också, den varma laxmackan rekommenderas. Den lilla ettan på kartan är Saltå Kvarn.
Bästa sommardegen. Om det inte finns en degblandare i sommarstugan kan man få bra fjong på degen genom att först blanda mjöl, vatten och jäst, låta degen vila cirka 30 minuter innan man häller i saltet och blandar degen någon minut till. På så vis får man en spänstig deg utan att bli helt spak i armarna.
Bästa bageriet. Precis som förra sommaren tänker jag ha vägarna förbi Rute stenugnsbageri på Gotland många gånger. Det är bagarna Erik Olofsson, Tina Fernlund och Eriks sambo Helena Andersson som driver det finaste av bagerier. Bästa brödet, bästa mackorna, bästa stämningen och bra kaffe. Kör väg 148 mot Fårösund, 7 km efter Lärbro tar du höger mot Lergrav/Valleviken. Efter cirka 2 km sväng vänster mot Gerungs. Hoppas det inte blir för mycket folk bara, lagom lugnt och stilla är bäst.
Och med det ber jag att få önska en trevlig sommar!
Hej!