Mina recept börjar nästan alltid på kvällen. Dag 1, kväll står det och så ska man blanda lite surdeg som ska stå under natten. Själva degen sätter man sedan på morgonen och så bakar man brödet under dag 2. Ska man kunna baka precis som det står i boken får det ju antingen bli på helgen eller så får man ta ledigt från jobbet. Och det är kanske lite väl.
Men det finns sätt att variera bakningen så att man kan få in det lite närsomhelst. Här är några olika varianter (och det här funkar praktiskt taget med alla mina recept):
Baka lite senare-varianten: Det här är den enklaste variationen. Blanda surdegen/fördegen på kvällen och låt stå under natten. På morgonen ställer du in den bubbliga surdegen i kylen och väntar på att det blir läge att sätta degen. I kylen klarar sig surdegen många timmar.
Nio till fem-varianten: Starta enligt receptet med att blanda surdeg på kvällen. På morgonen sätter du degen det första du gör och låter den jäsa en timme, eller en knapp, innan du sätter in bunken i kylen och går till jobbet. När du kommer hem från jobbet tar du fram degen och fortsätter bakningen. Har den inte jäst klart är det bara att låta den stå någon timme i rumstemperatur.
Om det är ett av de ljusa bröden som ska vikas i en plastlåda under jäsningen kan du göra en vikning på morgonen, innan du sätter den i kylen. Att degen får en lång kalljäsning kan uppväga det faktum att du bara viker den en gång.
Morgon till kväll-varianten: Börja tidigt på morgonen med steg 1 (alltså det som i recepten kallas Dag 1, kväll). Använd lite varmare vatten än vanligt så får surdegen lite extra fart. När surdegen kommit igång fortsätter du med det som står under Dag 2, morgon.
Om man gör på det här viset finns förstås risken att brödet är klart för ugnen väldigt, väldigt sent på kvällen, men då finns det en bra lösning på det. Banka ihop den färdigjästa degen, forma på nytt till ett bröd och sätt in det i kylen. Nästa morgon är det bara att skjutsa in den i ugnen.
Nattjäsningsvarianten: Starta med första steget på morgonen/förmiddagen så att den är bubblig och fin lagom till kvällen. Då blandar du degen som får åka in i kylen och jäsa under natten. Sen kan du välja om du vill baka av bröden direkt på morgonen, eller – om du ska till jobbet – knåda ihop degen, forma bröd som får jäsa i kylen under dagen. När du kommer hem sätter bakar du av bröden lagom till fiskgrytan.
Man kan alltid ta en paus i bakningen genom att knåda ihop degen och sätta in den i kylen. Där kan den stå och jäsa långsamt tills det passar att fortsätta. Om degen blir stående så länge att den blir överjäst är det bara att knåda ihop den och låta jäsa på nytt.
Och så sista tipset: Man kan alltid variera jästiderna med hjälp av temperaturen. Om man vill ha en lång natt med sovmorgon och frukost på sängen kan man ställa degen eller surdegen lite svalare bara, då tar den längre tid på sig. Blir natten kort kan man istället sätta surdegen på ett lite varmare ställe så går det fortare.