Förra sommaren. Vi hyrde hus på Fårö. Annonsen på Blocket var fåordig, så man fick läsa mellan raderna. Vi läste: Uthyres. Litet men pittoreskt kalkstenshus, mitt i lammhage, nära havet och långt till närmaste hus. Vi borde ha läst ungefär: Hej, vi hyr ut vår friggebod. Låt er inte luras av det höga priset, den trånga boden är synnerligen charmlös, inredd med plastmattor på väggar och golv. Sängarna är mycket korta.
Men värst av allt, stugan saknade ugn! Den som är lite händig kan göra fina fiskgratänger i den där mikron, hejade hyresvärdinnan. Jo, men jag vill baka bröd! Jag hade transporterat min surdeg i en liten burk kors och tvärs över landet för att baka små gotlandslimpor där i det lilla huset bland lammen. Det hade börjat strapatsrikt. Vi skulle på bröllop i Vadstena, och de första dygnen skulle vi bo på hotell. Lyxhotell. Perfekt, tänkte jag, surdegen får stå i minibaren, då kommer den att klara ytterligare några dagar på vägarna. Men trots de påstådda fyra stjärnorna saknade rummet minibar. I dag hade jag inte hetsat upp mig, jag har förstått att en surdeg inte dör i första taget, men då var det hela lite nytt för mig, och jag var övertygad om att min surdegsgrund skulle dö av förruttnelse om den inte fick stå svalt de där nätterna. Jag fick be om is i receptionen som jag bäddade in bruken med. Hej igen, lite mer is tack, så varmt, oj oj, måste kyla läsken …
Surdegen överlevde fint, men till ingen nytta alltså. Fasen! Vi hade det fint på Fårö ändå. Väldigt fint. Och en mulen förmiddag tog vi färjan över till Gotland och köpte gott bröd i bageriet i Rute som vi bredde smörgåsar av och tog med oss till stranden. Som på bilden, Rutes surdegsbröd med makrill i tomatsås och purjolök.
Här är tre semestertips:
Bästa avstickaren. Den som åker E4:an får förstås inte missa Saltå Kvarns lilla butik i Järna, eller Ytterjärna för att vara exakt. Någon mil söder om Södertälje är avfarten. Kör österut, mot Ytterjärna alltså, och följ skyltarna. Bunkra med deras vetemjöl special (hopplöst svårt, alternativ väldigt dyrt, att få tag i på andra ställen). Jag använder mycket Änglamark-mjöl nu, men Saltås mjöl är ändå favoriten. Passa på att köpa upp dig på några fina jäskorgar också. En påse rostad mandel är perfekt att knapra på under bilfärden, hem eller bort. Bra fik har de förresten också, den varma laxmackan rekommenderas. Den lilla ettan på kartan är Saltå Kvarn.
Bästa sommardegen. Om det inte finns en degblandare i sommarstugan kan man få bra fjong på degen genom att först blanda mjöl, vatten och jäst, låta degen vila cirka 30 minuter innan man häller i saltet och blandar degen någon minut till. På så vis får man en spänstig deg utan att bli helt spak i armarna.
Bästa bageriet. Precis som förra sommaren tänker jag ha vägarna förbi Rute stenugnsbageri på Gotland många gånger. Det är bagarna Erik Olofsson, Tina Fernlund och Eriks sambo Helena Andersson som driver det finaste av bagerier. Bästa brödet, bästa mackorna, bästa stämningen och bra kaffe. Kör väg 148 mot Fårösund, 7 km efter Lärbro tar du höger mot Lergrav/Valleviken. Efter cirka 2 km sväng vänster mot Gerungs. Hoppas det inte blir för mycket folk bara, lagom lugnt och stilla är bäst.
Och med det ber jag att få önska en trevlig sommar!
Hej!
12 kommentarer:
Har precis hittat din blogg, och är överförtjust då jag funnit passionen för surdeg! Har dock en fundering; till många av dina brödrecept använder du hushållsassistent. Jag har tyvärr inte lyckan att äga en själv.. Hur kan man arbeta degen för hand så det blir samma resultat som om man hade en?
Kommer definitivt följa din blog för mera inspiration!
Hälsningar Malin
I ICAs Ekosatsning ingår ett vetemjöl special. Har inte testat, är fortfarande kvar i Manitobaberoendet.
Ha en skön sommar,
Eva
Ha en skön sommar! Hoppas det mycket bad och bak!
Malin: jag har inte heller någon assisent, knådar med träslev samt för hand tills armarna domnar. Men det är härligt och bra bröd blir det. Ibland bakar jag mha autolys - läs om det här på Martins blogg.
Fin sommarhistoria!
Vi hade lite planer på att ta gotlandsturen och svänga in hos Rute i år men det får nog vänta tills nästa sommar. Det verkar iaf hur schysst som helst hos Rute. Kanske blir det vägen om Saltå kvarn istället. Tack för tipset. Provade ditt stora ljusa bröd igår, visserligen med vete special istället för enzymhistorian. Litade inte riktigt på mina surdegar så jag brassade i några extra gram jäst. Jäste otroligt bra. men blev lite för vek för att bli perfekta i ugnen. Gjorde samtidigt Hedhs tomatbröd som å andra sidan blev ruggigt lyckat. Jag skall ta mig an ditt stora ljusa igen...bra att ha några laddningar inför sommarens släktturné.
Vore kul om vi får se nåt bröd snart med lite spännande smaktillsättningar, du har ju massor med bra grunddegar att bygga på nu.
trevlig sommar!
Typiskt att råka på ett lite småtråkigt hus men du verkar ha fixat det fint...Stranden på bilden ser ut som stranden nere på österlen där vi spenderar sommaren. Då kan alla konstiga hus uppväga det mesta. Ha en superskön sommar!
Tack för den målande beskrivningen där vi läsare kan se din besvikelse mellan raderna, men surdegen dör som du säger inte i första taget, har ju inte alltid funnits is, kylskåp och sådant om man säger så.
Som Nötallergiker vill jag passa på att tipsa om Saltås kvarns russin, himmelskt goda samtidigt som de sopar banan med alla tillgängliga alternativ till både matlagning och bakning.
Hej!
Har noterat att du, precis som jag äger en e-lux. Jag tycker det är lite svårt att få styr på den.
Använder du kroken eller degrullen? Har du något knep för att hålla degen i rörelse? Ibland fastnar den för mig och jag måste stå och putta på den hela tiden.
Kanonblogg föresten!
M.V.H. Daniel
Verkar schysst. Skrevs väl om Rute i något nummer av Gourmet va?
hej
kul blogg, såg att du varit i Rute på bageriet, har du inte varit på Fårö`s underbara Sylvis döttrar och deras underbara Gotlandslimpa, Citron och basilika bröd, eller kanelbullar???
Hls Erik
Gud vad du är rolig! Önskar att jag vågat prata med dig då det begav sig. Minns bara att det bl a var Henriks överdådiga pajer i kollektivet i Bromsten som väckte matfantasten i mig.
Spelar du fortfarande ukulele?
Din strand ser nästan ut som min. =)
Malin: Det blir ju inte riktigt samma när man blandar för hand, men det funkar alla gånger!
Eva: Toppen att Ica börjat med eko-mjöl. Jag testade deras special på semestern och det var utmärkt.
Gitman: Vi får väl se om jag hittar till kryddhyllan i höst :)
Jonas: Tack för tips!
Daniel: Jag använder snurran för degar på upp till 1 kg mjöl ungefär, sedan kroken. För riktigt små degar tycker jag också kroken funkar bra. Men jag håller med om att man måste trixa och fixa lite ibland för att få fart på degen.
Fredrik: Flotta knivar ni har!
Erik: Ja, förra sommaren var vi på Sylvis Döttrar några gånger. Kanelbullarna gillar jag.
Space Babe: Pajerna har jag förträngt, men jag minns Henriks chiligrytor som var så starka att man knappt kom ur sängen dagen efter. ... och ukelelen kommer fram då och då, fast inte så ofta nuförtiden. hej!
Kinna: Mi playa es tu playa! Det ser verkligen fint ut där nere.
Skicka en kommentar