Min surdeg har inte varit sig lik sedan vi kom hem från Gotland. Den har funkat, bröden har jäst och så, men det har liksom inte varit någon skjuts i den. Lite som en bil som inte går på alla cylindrar eller en gammaldags kassettbandspelare som inte håller farten. Ni förstår.
När andra frågar vad det kan vara för fel på deras trötta surdegar brukar ett av mina första råd vara att köpa nytt mjöl. Man kan visserligen trixa med att tillsätta socker, yoghurt eller så, men det är ändå i mjölet som livet finns. Ett bra mjöl är en bra början.
Så härom dagen följde jag mitt eget råd och köpte en ny påse mjöl. Och se, det var där skon klämde! Jag passade på att mata surdegen med det gamla mjölet också för att se om det blev någon tydlig skillnad, och det blev det som ni ser. Till vänster det nya mjölet (Saltå kvarn), till höger det gamla (Änglamark).
Nu är det inte fullt så illa ställt med surdegen till höger som man skulle kunna tro, för under den platta ytan hade det trots allt börjag jäsa och bubbla lite, men det gick segt och blev aldrig nån riktig tjong i den.
Med gamla mjölet: Stumt.
När jag sedan, utanför bild, matade den pigga surdegen ytterligare en gång med det nya mjölet blev det än mer fart på det. Min surdeg är definitivt tillbaka.
Jag vill härmed inte ha sagt att Änglamark alltid är ett sämre mjöl än Saltå kvarns (för att fastslå det får man nog vara mer metodisk), bara att det kan löna sig att testa ett annat mjöl om man kör fast.
20 kommentarer:
Intressant!
Tack för påminnelsen igår på Twitter, mina var hungriga med och Änglamark var det jag hade hemma - trögt är det men det är kallare inne med.. Jaja, inte var dem döda iaf efter dryga sex veckor :)
Jag har samma erfarenhet som du, Saltå kvarns mjöl ger bäst skjuts både på surdeg och bröd.
Storhandlar alltid numera i deras butik när jag besöker huvudstaden.
Ha de gott. Catarina
Hade exakt samma problem hemma i förra veckan, trodde degen blivit trött av lite för lite uppmärksamhet i somras, den tog sig visserligen men det tog dubbelt så lång tid som vanligt. Änglamarks mjöl är tydligen lite trögare.
Jag har i flera år matat min surdeg med vanligt grovt rågmjöl, men hade läst att ekologiskt skulle vara bättre så jag köpte änglamarks ekologiska rågmjöl. Grymt besviken! Surdegen mådde inte alls som förut så jag har nu gått tillbaka till grovt rågmjöl och den bubblar så fint! Men man kanske skulle ge Saltå också en chans!
Gratulerar till att ha lyckats rädda surdegen. Har ni hört att Saltå Kvarn ska öppna butik på söder i Stockholm?
Har just kommit hem från kvarnen. Idag malde och packade vi siktat speltmjöl och fullkornsråg. Drygt 200 kg av varje. Hade vart kul om nån ville prova vårt rågmjöl till surdegen. Förutom vårt "vanliga" (allt är ekologiskt) rågmjöl har vi äntligen kunnat börja mala svedjerågen på stenkvarnen. I höst ska vi dessutom testa att mala av Smidtrågen, en 2,5 m hög gammal lantsort. Jag packar gärna en banankartong med valfritt innehåll och skickar till en busstation nära dig... kolla på wastgotarna.se
Intressant. Mina brukar alltid se ut som den högra ett par timmar efter jag har matat dem, de bubblar aldrig så fint som i det vänstra exemplet. Jag kanske borde prova Saltå istället...
Kan det bero på att man i saltå kvarn inte blåser runt mjölet med fläktar och därför gör att det blir mycket mer jäst och bakterier i mjölet.
Anders, jag använder Wästgötarnas rågmjöl och det funkar finfint, extra kul att använda närproducerat med.
Saltå Kvarns butik på söder ha redan öppnat, i lördags.
Ligger i korsningen renstienars g - bonde g. Den ser fin ut!
Kul, min surdeg har inte heller varit sig lik, men igår matade jag den med en alldeles ny påse mjöl och idag bubblade den så fint.
Jag har testat änglamark, och undviker den till surdegen... Saltåkvarnbutiken på bondegatan ryktas här på jobbet vara bra. Har bland annat 5kg-säckar med mjöl... (min sambo frågade surt " jaha, och art ska du ställa den där då?" =)
Hej. Hade liknande problem med vetesurdegen, löste med ny behållare, uthällning av allt utom 40 gr gammalt och laddade på med 100 gr vatten och 100 gram "gammalt" mjöl. En natt så var det full fart.
Fråga om du ser det här: Bread Bible - kul läsning, men har du löst vad tusan all-purpose flour är? Vetemjöl special? Och hur hantera hennes jästsorter med svenska sorter att tillgå?
Hälsningar
/Lilljocke
Har bubbelproblem med framför allt vetesuren...Bubblar lite lagom men jag lyckas inte få en sån fart att det reser sig dubbelt. Är det nödvändigt?
//skånesuren
Kan bekräfta att Saltå kvarn fint råg mjöl är mycket bättre för surdegen...
Tyvärr "ekologisk" stämpel räcker inte... Det borde finnas oxå en stämpel för "omsorg" "kompetens" "jag bryr mig" eller "äkta kärlek ingår".....
Går det att göra surdeg på glutenfritt mjöl?
Jag knatade ner till min icke-ekologiska bagare här i hornstull och bad honom beställa en 30-kilossäck med ekologiskt vetemjöl. Inga problem.
Det blev ett kap. Billigt för mig som bakar flera bröd om dagen.
Jag vill tro att ekomjöl funkar bättre i surdegen, men det kan vara min vilja och naivitet som får mig att känna så.
Holà, trevligt att se att man inte är ensam med sin surdegsom inte riktigt lyfter.
Min vetesur är den som strejkar för tillfället (spelt från Saltå), men som sagt, det är bara att testa på.
Vi har bakat surdeg under ett tag. Men det vad inte fören vi läste din bok och andras böcker som vi fick fart på det hela igen. Roligt att läsa på din blogg
Hej!
Jag har också haft problem att få igång surdegen med Änglamark. Provade med Saltå kvarns mjöl som jag hade hemma. Dock så blev det ingen vidare fart - så jag tog en tur till Saltå kvarn och köpte en ny och fräsch påse, gissa om det blev det full rulle!
/Riverman
Skicka en kommentar