tisdag, december 23, 2008

Pain de Martins julkalender, lucka 23

Dan före dopparedan. Det är bara i Sverige som man använder uttrycket dopparedan. Det kanske inte är så vanligt nuförtiden, men enligt seden samlas man kring en gryta buljong eller soppa och doppar brödet däruti. Det hela kan vara en kvarleva från gamla hedniska offermåltider.

Men det har också haft praktiska orsaker. Under de sista hektiska julförberedelserna kunde det vara svårt att hinna med vardagsmaten. En skiva torrt bröd doppad i grytan som puttrade på spisen mättade då gott.

Dopp i grytan, maträtten, går kort sagt ut på att man doppar bröd i spadet som blir efter den kokta skinkan. Ett torrt bröd fungerar bäst, eftersom det suger upp mer spad än ett färskt. I norra Sverige har man en variant som kallas blöta, då man doppar tunnbröd i buljong eller varm mjölk.

Jag har aldrig provat dopp i grytan. Jag tycker inte heller det låter så gott om jag ska vara ärlig. I år gjorde vi vår skinka på Cajsa Wargs vis, med kryddtäcke i ugnen, så vi har inget spad att doppa vårt bröd i. Bröd har vi dock gott om, jag har just bakat åtta vörtlimpor och i en plastlåda i matkällaren står tre kilo levain och jäser.

5 kommentarer:

Unknown sa...

Är du sugen tror jag man kan blanda ut spadet som åker ut skinkan då den grillas i ugnen. Iofs blev det jag samlade upp i en burk ganska mörkt och jag har inte varit sugen på att smaka det än...

Unknown sa...

Blöta är en av julens höjdpunkter. Tunnbröd doppas i skinkspadet. Sedan äts det med en rejäl klick smör, ett par skivor skinka och en god äppelmos. Det låter inte så gott, men en gång per år är det gourmetklass på den rätten. Tunnbrödet är så klart bakat i bagarstuga och vedeldad ugn.

Anonym sa...

God jul!

Magnus sa...

Låt mig ändå slå ett slag för doppet. Det är en fantastisk jultradition och dessutom en högtidsstund för bröd- och skinkälskare.

Om man som du gör Cajsa Wargs skinka får man ett helt okej dopp genom att spä ut spadet som hamnar i långpannan under skinkan. Sedan kryddar man det utspädda spadet med ingefära, vitpeppar och julkryddor. Pappa gör så.

Själv kokar jag skinkan med lök, skivad ingefära, persiljerot, morot, palsternacka och rotselleri, lagerblad och kryddpeppar. Spadet jag får sedan reducerar jag till ungefär hälften. Det blir ett mumsigt dopp. Skinkan senapsgriljerar jag sedan.

I år doppade jag sedan ditt fantastiska vörtbröd. (Dock utan russin. Jag fixar inte russin i bröd - vet inte varför.) Servera med Halländsk långkål - grönkål som man förväller i lite av doppet och sedan steker med grädde, sirap och några tag med vitpepparkvarnen - skinka och en god stark och söt senap. En av julbordets stora höjdpunkter.

Förresten kan jag berätta att jag glömde att ha i 100g rågmjöl enligt ditt vörtbrödsrecept. Det gjorde degen kanske lite väl lös, men resultatet blev lysande. Vackert, håligt och mycket mycket gott.

Tack, och god fortsättning!

Anonym sa...

Hej. Läste att du inte får något doppaspad av Kajsa Vargs kryddskinka. Vi har gjort den i 20 år, typ och alltid fått doppaspad. Vi har skinkan i folie och späder sen spadet. Det blir ganska koncentrerat, det behöver inga extra kryddor. Smaklig dopp nästa jul.
Inger