Tre av fyra bröd jag bakar här hemma bakar jag enbart på vetemjöl. Just nu handlar det om att baka ett lika härligt segt och saftigt vetesurdegsbröd utan degblandare som jag kan baka med degblandare. Jag är inte riktigt där än, men jag är på god väg. Jag skulle förstås kunna ta fram degblandaren igen och bara dra igång, men det är någonting med det här superenkla bakningen som tilltalar mig. Jag har en synth i källaren men föredrar att sitta med mitt munspel på övervåningen. Jag bakar om och om igen med små, små variationer i jäsning eller utbakning. Eller med olika mjöltyper. En dag ska jag rapportera vad jag kommit fram till. (Dagens bröd, som syns ovan, bakade jag på Saltås vete special vilket jag inbillar mig ger saftigare bröd än Icas ekologiska vete som jag ofta använder.)
Men det var egentligen inte det jag skulle säga, jag skulle istället tipsa er som inte har min bok om ett enkelt men lyxigt bröd till en av årets absolut mysigast morgnar – vasaloppsmorgonen! Frukost framför teven praktiskt taget hela dagen. Här är mitt tips (ni som har nya boken hittar det på sidan 38) :
Utgå från 300 g (3 dl) vatten, 390 g (6 1/2 dl) vetemjöl eller siktat dinkelmjöl, 3 g (en liten hörna) jäst och 9 g (1 1/2 tsk) salt. Sen stoppar du i vad du har i torkad frukt-, nöt- och fröväg hemma. Grovt hackade torkade fikon tycker jag är bland det bästa man kan stoppa i brödet, men russin, aprikos, dadlar och torkade jordgubbar går också fint. Kombinera med till exempel pumpafrön eller rostade hasselnötter. En rejäl näve torkad frukt och en liten näve nötter eller frön kan vara lagom.
Rör bara ihop degen ikväll, täck med lock eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur över natten.
På morgonen sätter du på ugnen på 250 grader och bakar ut degen på valfritt sätt. Ofta brukar jag hälla ut degen på ett mjölat bakbord, vika ihop den till ett paket och låta den jäsa medan ugnen blir varm. Sedan skär jag bara av små bitar som jag skjutsar in i ugnen. Ett ännu enklare sätt är att klicka ut degen på ett bakplåtspapper där de får jäsa lite medan ugnen blir riktigt varm, mellan 30 och 60 minuter. I ugnen behöver de inte mer än 10–20 minuter beroende på storlek. När de har fin färg runtom kan man räkna med att de är klara. Här är förra årets vasaloppsbullar med fikon och pumpafrö.
Lustigt med vasaloppsmorgnarna förresten. För några år sedan tyckte jag det var så ohemult tidigt att stiga upp till halv åtta när tv-sändningen börjar, idag har jag redan druckit min andra kopp kaffe så dags.
Ett annat tv-tips: I torsdag pratade jag om surdeg med Malou i Tv4. Finns att se här för den som vill.
30 kommentarer:
Så gott bröd! :-)
Hembakat är alltid godast.
Här har vi bakat en jordnötspaj med chokladfudge toppat med pistagenötter.
Kanske inte lika nyttigt , men gott det också :-)
Trevlig Lördag
Så gott bröd! :-)
Hembakat är alltid godast.
Här har vi bakat en jordnötspaj med chokladfudge toppat med pistagenötter.
Kanske inte lika nyttigt , men gott det också :-)
Trevlig Lördag
Mums :)
Är brödet i första bilden för övrigt det brödet som du klllar "ljusa enkla..." i din bok? Såg iaf väldigt trevligt ut :)
Det kan väl inte skada om man slänger i en klick rågsur också?
Det där brödet gör jag ofta, himla gott :-)
Har du mascara på dig i tvn??
Ser bra ut!
Vad har du för brökniv?
Hej! Mumsat vasaloppsbullarna idag:) Men jag tyckte de var lite för salta för min smak. Gör det nåt om man minskar på saltet? Eller är jäsningen beroende av den mängden??
Tack för recept! / c
Intressant att du håller på och experimenterar för att få fram ett lika bra bröd utan degblandare som med... Jag står nu i tagen att köpa en degblandare... kanske ska jag också försöka se om jag hittar ett bra recept ändå.
Vi blev så oerhört besvikna på Willys som slutade att sälja brödet Pave Marseille, som är ett segt, mörkt bröd med surdeg i som är väldigt gott, så nu måste jag försöka se om jag kan baka ett sånt bröd!
Måste bara få säga att din bok "Enklare bröd" är en guldgruva! Jag har provbakat flera av recepten och alla bröd har blivit såå bra. Tack för "bakhjälpen" :-)
Kanonbröd :) Har bakat lite bröd på surdeg ur din bok men börjar bli nyfiken på vetesurdeg. Finns många recept men i alla används en matassistent. Så jag tänkte använda ditt recept för levain på rågsur ur boken. Kan man byta ut rågsurgrund mot vetesurgrund rakt av eller bör man justera något? Toppenblogg för övrigt! :)
Brödet blev jättegott och rolig rafflande slutstrid med de 4 :D
Du har lyckats med något så svårt och ovanligt att få 10 minuter i Malous V.S sällskap uthärdligt. Du har ju en otrolig pedagogisk talang. Allt gott och så syns vi när vi syns.
Jag bakade frallorna idag till Vasaloppet och oj så gott! Jag har boken Enklare bröd men ser nu att många bröd är med vetemjöl special som jag inte använder eftersom jag inte vill använda askorbinsyra. Går det att använda nyponmjöl eller kanske kornmalt istället och isf hur mkt på dina degar med 300 gr vätska?
Igår bakade jag äntligen det goda rågbrödet med hela korn! Mums vad gott! Och det tyckte även sex- och treåringen! Det blev lite "dinkigt" ... alltså lite för stabbigt typ. Skulle kanske varit inne längre men det var över 98grader. Inte sista ggn jag bakar det iallafall!
Tyckte att jag och min surdeg börjat bli kompisar, men verkar inte så...
Tänkte baka ett riktigt grovt rågbröd igår och började sätta en deg i går eftermiddag med rågkross och skållning och tjosan och livade samtidigt upp surdegsgrunden som var pigg och glad när jag rörde ihop själva degen nån gång efter midnatt. När jag vaknade hade den jäst bra och jag hade inte tid att baka ut den så den fick stå i kylen ett par timmar. Lades i formar kl 14 utan att röra särskilt mycket i den och jäste 4 h i rumstemperatur. Jäste då rätt ok för att vara ett så grovt bröd. Efter över 1 1/2 timme i ugnen var de två bröden platta och tråkiga, geggiga inuti (egentligen inga hål alls och luftficka under skorpan. Till komposten...
Mina hypoteser:
1. jäste för länge första gången
2. eller andra gången
3. skulle bearbeta den mer innan andra jäsningen
4. skulle bara jäst en gång
5. degen för blöt
Tankar och idéer? Tips från erfarna bagare?
mvh Linnéa
gäller detta goda vasaloppsbrödet att man ska ha vetemjölspecial?
Det låter vansinnigt gott, långa helgfrukostar med hembakat bröd är to die for...borde vara så varje helg :)
När jag växte upp var jag sommarbarn i Blekingeskärgård. Det här var på 50-talet. Familjen levde med ett självhushåll. Gris en eller två kor och en häst. Odlade grönsaker som de sålde, fiskade osv. Ingen ström, vatten i en brunn på gården. Familjen odlade sin egen säd, som de skär och band för hand. De kärnade sitt eget smör, ägg från egna höns. De bakade ett underbart bröd med en hård skorpa och en härlig och seg kärna innanför den fina skorpa. De köpte säkert inte jäst utan det var säkert surdeg. Jag har försökt baka detta bröd. Men inte lyckats särskilt bra. Jag har frågat döttrarna i familjen som är i min ålder, pensionärer, med de vet inte. Det var säker ett bröd bakat på rågmjöl och naturligtvis gräddat i ved spisen. Ty någon ström hade de inte.
Peter: Inte riktigt, men nästan (den här varianten har en hel del surdeg).
Josefin: Nejdå, kör på bara!
Oskar: Vår brödkniv är en Global. Rekommendear Fiskars annars. Mycket bra och mycket billigare.
Remsan: Mycket glädjande!
Peter: Det går fint att baka med vetesur också, du behöver inte ändra på något.
Daniel: Du är snäll du!
Nina: Saltå kvarns vetemjöler är utan askorbinsyra, (även deras vetemjöl special) så det kan vara ett tips.
Linnéa: Svårt att säga när man inte vet hur receptet ser ut, men en gissning är att de jäste för länge. Då har de ingen kraft kvar att resa sig i ugnen utan sjunker ihop och blir degiga.
emma: Jag brukar använda vetemjöl special om jag har det hemma, men det går bra med vanligt vetemjöl också.
Hej Martin. Det är så otroligt lite jäst i det här receptet. Tvivlar inte på att det funkar men händer om man tar för mkt jäst ? mvh / Isabell
ojoj..nu har jag tittat på tv4 inslaget. Fick du prata till punkt någon gång? Du skötte dig utmärkt iaf! Men varför kan inte gästerna hos malou få lite mer tid? Hon hade ju kunnat intervjua dig i minst 20 min till! / c
Isabell: Det är ingen katastrof om det blir lite mer jäst.
c: Nä, prata till punkt är de inte mycket för på tv.
Även fast jag bor i Mora så ser jag Vasaloppet från tvsoffan. Förstås med en uppdukad frukost. Testade den nya mjölmixen med kalljästa frallor från Kungsörnen. Tyckte väl dom var så där..
http://nebraskastable.blogspot.com/2011/03/vasaloppsfrukost.html
Hej Martin!
Ett insider-tips;
Köp inte på Dig för mycket mjöl den här veckan...
Vänligen
Anders Bergman
Wästgötarna
Din bok Enklare bröd är det bästa som hänt mig som amatörbagare. Brödet jäser bättre och blir godare än det mesta som jag bakat tidigare. Stort tack Martin och fortsätt att sprida ditt goda brödevangelium!
Martin, Global säger du. Ingen blyg kniv direkt ;) Men vi köpte en Iitalla-brödkniv i Gustavsberg på outleten. 350kr. Men jag vet inte jag... Hur rekommenderar du att slipa tänderna på en brödkniv? Lämna in? Vart i så fall i Stockholm?
Hej Martin!
Mjölpåsen som du har på bordet hos Malou, hur mycket betalade Saltå för att den skulle få vara med...?
Vänligen
Anders
Efterlyses!
Jag undrar om du har något bra recept på surdegsbröd som fungerar enligt nattjäsningsprincipen, som du skulle vilja dela med dig av? Idén är att jag ska kunna sätta en deg på morgonen och snabbt baka ut den när jag kommer hem utan vila-vika-processen som tenderar ta ganska lång tid...
Tack för en jätteinspirerande blogg!
Snart ska jag starta en surdeg, jag tänkte ta hjälp av dig! Det hör ska bli spännande!
Skicka en kommentar