Det har varit lite glest mellan bröden här en tid, men det betyder inte att jag inte bakar. Tvärtom, jag bakar som aldrig förr! Jag gör recept och skriver många texter om degar och om bröd, men jag skriver för den nya boken. På torsdag är det deadline och då ska allt vara klart. Texterna alltså. Sen blir det fotografering och formgivning och korrvändor fram och tillbaka några gånger innan boken går på tryck i slutet av maj.
Men på påsklovet tänkte jag ta lite ledigt från boken, och då kommer det något nytt bakbart här. Knäckebröd skulle jag tro. Kanske skorpor.
So long!
36 kommentarer:
Hvor dejligt :-)
Jeg lover at købe bogen når den udkommer......
Jag röstar på skorpor! Det känns så väldigt mycket lov över hemmagjorda skorpor (mormors, till en kopp varm choklad eller te, ur termos) och vad tror du om bagels på surdeg?
Heja! Här går det minsann undan!
Att det inte dyker upp så mkt recept gör ju att man kan gå tillbaka lite, och baka de äldre man inte hunnit med!
glad påsk! /michelle
Ser fram emot skorporna!!
Glad påsk!!
Jag behöver ett gott nytt knäckebröd resept :-) God bakst
Lycka till med slutspurten!!
Martin, jag bakade ditt levain bröd förra veckan och jisses så gott det blev! Det godaste brödet jag någonsin bakat och smakat!! Wow!
Här är inläggen på min blogg om brödbaket:
http://kalasgott.blogg.se/2010/march/martin-du-ar-ett-geni.html
http://kalasgott.blogg.se/2010/march/martin-det-har-ser-valdigt-lovande-ut.html#comment
Tusen tack för receptet!!
Ser fram emot din nya bok, fick din första i Lördags, och jag älskar den! En riktigt bra guide för oss hemmabakare, grymt!
Surdegsknäcke är en riktig hitt, lär oss hur man gör det, Martin! :)
Hello Martin!
I got a question because your
favourite bread (post:"Det godaste, ta mig tusan!") What do you mean with "Sirap"? Dark sirap or clear
sugar beet molasses? :)
Det kan nog bli både skopor och knäcke till påsk!
Kalasgott: Roligt att det smakade! Ska kika på länkarna.
About sirap in "Det godaste ta mig tusan": I would say it's clear sugar beet molasse.
Hej!
vill bara tacka för en jättebra blogg och en helt fantastiskt jättebra första bok! Jag har blivit helt biten av att baka surdegsbröd och ser med glädje fram emot din nästa bok! Tänk att ingen förut lyckats beskriva hur enkelt det faktiskt kan vara att lyckas med surdeg och få riktigt proffsiga och goda bröd.
Heja!!
//Anne
Hej
Har du en mail som tar emot eventuella pressutskick och pressinfo?
Maila mig på: linus.norberg@starpr.se
Tack för en bra och fin blogg. Ska nog bli en surdegsbagare vad det lider - det verkar både gott, roligt och intressant. Nya boken verkar ju som gjord för oss nybörjare. Den hamnar på min önskelista. Lycka till med den!
Mvh Helena, Gbg
Hey Martin,
thanks for your quick reply!
I got a few question left:
If you bake you favourite bread,
you do it into a plasticbox.
I don't know if I understood
it right: First you do it in that box, then you leave it to rise, then you bend it and then you let it rise again until it's twice the number? Is that the correct order?
I wasn't sure when exactly do you bend the dough.
And what is "special wheat flour"?
Are there any additions in it, except meal?
And does the dough have to rise in an angled box or is it also possbile to rise in a round bowl or something?
Sorry for my questions ;)
By the way I love your blog and
your bread!
Keep it up! :)
Hej!
Härligt med din bok så bra, har testat flera recept med mkt gott resultat
Favo är Gotlandslimpan är själv Gotlänning så jag kan jämföra.
Har nu en undran, har ett Dinkelmüsli
(Axa)som jag skulle vilja göra ngt med, har du något bra tips på recept? tar tacksamt emot i såfall.
Önskar dig en Glad Påsk!
Pia
Har precis, av en turlig händelse, sett ett inslag i programmet Martha Stewart show. Hon hade med en bagare, Jim Lehay, som bakar som du... lite jäst, lång jäsprocess och knådfria bröd. Hans senaste bok, "Bread" hade visst det ordet med i underrubriken om jag inte minns fel! Brödet de visade i programmet var med morotsjuice, korinter och valnötter. Han använde alltså juice istället för vatten... är det något du har provat på? Fick genast en idé om att prova tomatjuice i ett bröd, frågan är bara vad man kan ha i mer... fetaost är ju inte fel men det låter som en dålig idé att låta den ligga med och jäsa i degen i 12-18 timmar :-/. Oliver kanske?
Hur som helst, tänkte på dig och ditt bakande (och mitt eget som du är källan till)då jag såg inslaget!
Nu ska jag ta mig en skiva av ditt bröd "Långsamt, runt och ljust"!
/Marielle
Hej!
Kan man avgöra om vildgästen är för gammal innan man börjar baka med den?
Tjipp
L
Hi!
How big are your 3 little baking pans?
They are so cute ;)
Martin, här sätts ditt bloggande in i ett mycket initierat historiskt perspektiv:
http://www.svd.se/kulturnoje/understrecket/surdegen-som-inte-ar-nagon-surdeg_4509549.svd
Congratulations Martin!
I read your blog from Basque Country.
Thanks!
Hej!
Tipsar om det fantastiska knäckebrödet i Bergenströms valnötsträdsbok - om du inte redan bakat det såklart!
I'd loooove
to be able to read your blog! :(
look up here:
http://www.qianqin.de/qtranslate
Åh, så jag längtar efter nya boken!
Idag när jag vaknade och kände mig graviddeppig trodde jag att detta skulle bli en kass dag, men när jag en timme senare plockade ut ett par surdegsbaguetter ur ugnen och njöt dem med apelsinmarmelad och drottningssylt... oh... Då njöt jag bara. Och sen skickade jag några kärleksfulla tankar till dig som lärt mig uppskatta surdegsbakning!
Titta in hos mig där finns något till dig!
Ser fram emot både skorprecept, knäckebrödsrecept och den nya boken.
Glad påsk
Loutine
Anne: Det var roligt att höra, tack!
Anonymous: First i knead the dough in a stand mixer, then I move it to a plastic container where I let it rise. Dirung rising, I fold the dough three times. When it's more than doubled, i divide it into two breads that go straight into the oven.
Special wheat flour is a high protein flour with no additions.
The dough can rise in whatever container you like.
Good luck!
Pia: Jag kan bara gissa att man kan göra goda rågmjöl där man blandar i müslin. Kanske 300 gram rågmjöl, 300 vetemjöl och 300 müsli (och kanske runt 800 gram vatten och 20 salt). Sirap kan du nog blanda i också. Och så jäst eller surdeg förstås.
Marielle: Nä, jag har sällan annat än vatten i degen, ibland fil eller yoghurt. Men Jim Lahey är en favorit ändå!
L: Enklast är nog att sätta en liten fördege med den. Kommer degen igång funkar vildjästen.
Anonymous (about baking pans): They contain 1 litre each.
Jonas: Ja visst var det en bra text!
Ulla: Tack tack!
I've heard there was yeast or something in the special wheat flour ... But if not it's good :)
Vad roligt med ny bok. Det ska bli spännande att se vad du kommer med nu. Vi ska också sätta igång med en ny.
Ser fram emot boken. Har en fråga som någon kanske kan besvara. Varför spricker inte mitt/mina bullar längre? Tycker att jag bakar på samma sätt som tidigare, men i början sprack de på ett sätt som gjorde att de såg väldigt aptitliga ut. Någon som vet vad det är som påverkar huruvida bröden spricker eller ej.
Nille
Vart tog du vägen? Hoppas det inte gått som för bagare Bengtsson?
(Bagare Bengtsson han e dö
Han har brännt sig på ett brö
Å nu vilar han bland....)
Näe - så är det nog inte - bara lite påskledigt?!
Och du - vad med pavébröd? Kanske inte något för den lite "enklare" boken, men kan man hitta recept någonstans?
Hej Martin! Gillar skarpt din blog. Har dock vissa problem med mina bak. Jag föredrar oftast bröd i bullform, som kan förvaras i frysen till lämplig frukost, alltså inte stora bröd utan som ex dina http://paindemartin.blogspot.com/2009/12/god-jullovsfrukost.html. De flesta av dina recept är större bröd. De gånger jag försökt göra mindre portionsbröd av ett större rågbröd blir de ofta torra och inte så kul. Har du några generella tips att tänka på om man vill baka mindre bröd av ett recept för stora bröd?
Måste dessutom berätta om påskhelgen. Jag var uppe hos mina föräldrar i Malung. Min mormor har en stor vedeldad bakugn i källaren där vi tidigare bakat tunnbröd. Jag och min fru hittade ett recept som vi testade. Det blev fantastiskt bra! Provade dessutom att baka av ett gäng surdegsbullar!
Fotobevis: http://www.flickr.com/photos/49077527@N02/sets/72157623790309738/
Ha det gott och lycka till med nya boken!
Mvh Robert
Nille: Tänkbara förklaringar på att brödet inte spricker: Degen är så lös att brödet av sig själv flyter ut och tar det utrymme det behöver, eller så kan brödet ha jäst för länge innan det åker in i ugnen.
Bäst effekt får man också om man spänner degen ordentligt när man formar brödet.
Kerstina: Pavé ska jag kolla upp!
Robert: Hmm, ett tips kan ju vara att baka dem på riktigt hög temperatur så att de får färg snabbt och itne behöver stå inne så länge att de blir torra. Fina vedugnsbilder!
Hej och hallå! Jag provade ditt enkla surdeg som var med i tidningen buffe nr 2. Gjorde detta förra veckan och det blev så himla gott och surdegen jäste så fint också. Har skrivit om detta "exteriment" på min blogg (hoppas det är okej, har din blogg upplagd där också) och tänkte även lägga ut ditt recept där och sprida lite "surdegsglädje"! Grattis till jubileet och lycka till med boken! (Min dröm är också att ge ut en bok i framtiden men jag har en bit kvar till de där tusen bröden...)MVH/Nellie
Mayday mama: Kul att det blev bra! Det är klart att du ska skriva om det på din blogg!
Nu tänker jag vara lite grinig men det får du stå ut med, jag är trots allt en av dom som kanske kommer köpa boken.
1. Boken går att förboka nu, fantastiskt klantigt av dig att inte skriva en blogpost om det eftersom dina fans i många fall vill ha boken så fort som möjligt + att det ger en rykande start så det blir lättare att få ut boken i butik. http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9127129500
http://www.bokus.com/b/9789127129504.html?pt=search_result&search_term=9789127129504
2. Hallå, bloggen... Någon där?? Helt seriöst så snubblade jag på den nya boken och hoppade in på bloggen, i övrigt har den varit så tyst att jag nästan glömt bort att den fanns. Vist är det recepten som är huvudtemat på bloggen, men även t.ex. misstagen skulle vara intressant att läsa om, framför allt dom där du vet vad som gick fel och kan förklara det. (konsten att göra rätt handlar ju oftast mest om att undvika att göra fel.)
Skicka en kommentar