tisdag, februari 09, 2010

Två platser på kursen 19-20 februari

Två kurser har jag haft på matlabbet nu. Väldigt roliga kurser faktiskt. Vi har pratat om surdeg och bakat bröd med surdeg. Levain, rågbröd och honungsbröd närmare bestämt.

Till nästa kurs, den 19-20 februari, har det kommit två återbud. Den som är intresserad av en plats kan maila mig. Kursen hålls över en kväll och en dag, 18–20.30 på fredagen och 8-15 på lördagen. Inga förkunskaper krävs. Det kostar 1750 kronor och då ingår, förutom det vi behöver för att baka bröden, fika på fredagen samt frukost och lunch på lördagen.

Uppdaterat: Platserna är tagna nu (men det kommer snart datum för fler kurser).

Full fart på Matlabbet.

22 kommentarer:

Anonym sa...

Attans, då kan jag ju inte... (när)blir det fler kurse? *hoppashoppashoppas*

/ Michelle

Anonym sa...

Hm...matlabb, ja det lät intressant :-) Kan du laborera fram ett recept till mig med lågt GI? Har fått detta på hjärnan med nyttigare bröd. Både med vanlig jäst och med surdegsmetoden. Måste erkänna att jag inte provat surdeg än, men ska. Läser på din sida och blir oerhört sugen. Har precis flyttat och ska bara bringa lite ordning, seeeeeen ska här bakas :-)
Tack för en trevlig blogg.
hälsn. Lotta

Patrik sa...

Ser ut som att ni har det riktigt trevligt på kursen.

Anonym sa...

Här kommer en lite ovidkommande fråga som någon kanske kan hjälpa till med.
Jag tycker det är lite krångligt att få in bullar och bröd på stenen i ugnen utan att man slår ner jäsningen. Därför brukar jag ta ut den heta stenen och lägga upp bröden eller bullarna på den och sätta sätta in den i ugnen igen. Någon som vet om det påverkar bröden/bullarna negativt att göra så här. Bakade ett bröd häromdagen som du hade på den sida(nattjäst succe), där jag också tog ut bakstenen och lade bröden på stenen innan jag förde in den i ugnen igen. Bröden flöt ut direkt och blev ganska platta. Någon som har något tips, eller som vet om det påverkar bröden att göra så här?

Nille

Anonym sa...

Jag bor i Skåne och skulle gärna vilja köpa lite surdeg av dig är det möjligt ?

Kerstin

Lilian sa...

Nille: Jag har en bricka med bakplåtspapper på, i ungefär samma storlek som ugnen. Låter bröden jäsa på den, sen är det bara att fösa över dem på bakstenen i ugnen, med papper och allt. Fungerar precis som en bakspade.

louise sa...

Ah! Du vet inte vad ditt inlägg hjälpte mig. Inte det här jag kommenterar på, utan det som heter "mer bilder från bageriet". Jag läser organisationsteori, och det kanske inte har så mycket med bröd att göra. Men jag har ett fall om ett bageri att skriva om, och jag hade ingen aning om hur det fungerar på ett bageri, förrens nu, nu har jag fått lite mer insikt. Tack! :)

Anonym sa...

Lilian: jag ska prova detta exempel, men undrar om det påverkar brödet negativt att göra så som jag gjort.

Nille

Anonym sa...

Tack för det glutenfria surdegsförsöket och tipset om gf-bloggen.
En fundering om min vetesur som jag startade upp för ett par månader sedan: de senaste veckorna vill den gärna skikta sig i kylen,men jag matar den och den kommer igång fint. Provade att baka levain (utan jäst) och den är liksom inte riktigt 100% fart i - jäser inte helt optimalt. Kan man rädda den /trimma upp den/ på något sätt eller ska man slänga och sätta en ny?
Tacksam för svar.Mvh Maria

gitman sa...

Nille: skokartong sägs fungera bra, annars är ju inköp av en brödspade alltid en bra investering. Att ta ut stenen gör egentligen inte så mycket. Men förutom att du får ont i ryggen...så släpper man gärna ut lite för mycket varmluft ur ugnen om man tar ur stenen (svårt göra det snabbt). Flyter bröden ut så prova rundriv bröden (lite beroende på brödtyp) innan jäsning i korg, eller så är degen något för vek (ex. vid mycket dinkel etc)

Kerstin: prova sätt en egen surdeg, väldigt enkelt med lite tålamod. Testa rågsurdeg först, det är enklast. Annars finns det givetvis ex. på Hedhs bageri Olof Viktors i Glemminge (de söker föresten bagerichef!)

Maria: prova med lite olika jäsningstider i fördegen, jäs varmare eller minska proportionerna i Martins sista steg. Men har man inte ordentlig fart på vildjästen från början är det svårt att få till. Ett tips är att prova sätta en ny vildjäst på fikon (saltå kvarn) och svensk honung. Låt stå 27-30° tills det bubblar rejält (4-5 omskakande dagar).

Anonym sa...

Gitman: Skokartong lät inte så dumt, det ska jag prova. Jag tror att degen var för vek. Provade att göra receptet som står på den här sidan någonstans,nattjäst bröd succe´. Jag kämpar vidare. Köpte förresten en baksten i granit på bauhaus 40x40x3, fungerar alldeles utmärkt och den kostade 49kr.

Nille

Daniel sa...

Hej!
Jag har beställt en baksten och har redan börjad fundera kring användandet av denna. Jag undrar hur länge ugnen ska vara igång (275 grader) innan stenen (2 cm tjock) är genomvarm. Peter skriver på sin blogg, Smakligt och gott, att det krävs minst 45 minuter på 275 grader. Hur länge brukar du köra?

Viveca sa...

Hej Martin,

Vill bara berätta att jag nu har bakat naturligt glutenfritt surdegsbröd. Det blev riktigt gott!

Dom glutenfria surdegarna uppför sig lite annorlunda än vanliga surdegar. Och dom naturligt glutenfria surdegarna uppför sig annorlunda än dom som är baserade på vetestärkelse. Så det blir mer expeerimenterande för att kkomma fram till vad som gör vad.
Måste också säga att jag blev sååå sugen på att gå en surdegsbakningskurs hos dig, men det är lite problematiskt när man som jag bor i Västerås. Men när det blir lite ljusare ute så kanske.. Om du kommer att ha någon kurs då?!

Martin Johansson sa...

Michelle: Det blir fler kurser. Håll utkik på bloggen.

Lotta: Jag är dålig på det där, men ett surdegsbröd sägs ju ha lägre GI än jästbröd.

Patrik: Japp, mycket!

Nille: Jag tror inte det beror så mycket på metoden man använder för att skicka in bröden i ugnen som på hur bröden/degen har jäst. Ett överjäst bröd som säckar ihop reser sig dåligt. Prova med lite kortare jäsning med andra ord.

Kerstin: Äsch, min surdeg är inte märkvärdigare än den du kan göra själv. (jag ger gärna bort surdeg annars, men jag skickar den inte på posten).

Louise: det var roligt att höra!

Maria: Att den skiktar sig ska inte vara något problem. Rör runt, häll bort allt utom lite i botten och mata den på nytt så kan den nog ta fart.

Daniel: Ja, runt 45 minuter kan behövas för att få stenen varm. (Och det gör absolut inget om den blir stående en timme innan bröden åker in.)

Viveca: Jo, det blir nog lite mer kurser framöver, jag meddelar här på bloggen när det är dags.

Anonym sa...

Hej!
Jag har två burkar levain på gång, den ena tänkt till brödet Folklevain och det andra på kanelbullar. Jag undrar hur det är att frysa surdegsbröd och bröd bakat på vildjäst, man kan ju omöjligt äta allt på en gång??
Tack för en väldigt inspirerande blogg!
Marielle

Martin Johansson sa...

Mariell: Det går lika bra att frysa som annat bröd.

Maria sa...

Hej! Är det enda sättet att få reda på om det blir fler kurser att hålla utkik här på bloggen? Det är min svärmor som undrar.

Martin Johansson sa...

Maria: Ja, jag kommer att säga till här när jag har bestämt nya datum. Det kommer inom kort.

mille sa...

Hur kunde jag missa det där?? Får skylla på att jag haft annan för mig än att läsa bloggar, på ett tag. Men nu är snart boksluten klara så nu har jag ett liv igen..
Hojta till när nästa kurs blir av.
Surdegen jag fick fr mässan, växte och blev en finfin limpa till slut :)
H-ar
Mille

A-K sa...

Hej!
Jag är nybörjare på surdegsbak men har hållit på en hel del att baka annat bröd innan.
Mitt surdegsbröd (enl. recept i Buffé) blev konstigt i ugnen... det blev en jättestor luftficka längst upp och degigt å platt längst ned. Men de blev fina och doftade underbart... ;)
Varför blir det en sån där luftficka?
Ha en bra dag!
//A-K

Martin Johansson sa...

A-k: Degigt är alrdrig kul En gissning är att degen helt enkelt inte hade jäskraft nog att resa sig … Jäste degen ordentligt innan den åkte in i ugnen?

Anonym sa...

HEJ !
NU HAR JAG BAKAT DITT BRÖD 3 GÅNGER
FÖRSTA GÅNGEN PLATT OCH SÅ HIMLA TUNGT ATT INTE ENS FÅGLARNA VILLE ÄTA AV DE.
NÄSTA GÅNG BLEV DE SÅ GOTT VI BLEV SÅ HIMLA NJUTBARA AV BRÖDET.
MED SMÖR PÅ .
IDAG SAMMA GREJ ALLT JÄSER MEN TROR DE ÄR FÖR LITE MJÖL DEGEN ,

BLEV IGEN PLATT MEN INTE SÅ SOM FÖRSTA GÅNGEN ,JAG FICK REK. AV DITT BRÖD AV MIN SON . HAN PRISAR DEJ AV DITT GODA BRÖD, VAD GÖR JAG FÖR FEL +


de tar ju en hel del timmar att få brödet klart.

mvh maysan i bromsten