Härom helgen suktade vi plötsligt efter kanelbullar och eftersom storkusinerna var på ingång fanns all anledning att baka. Några vildjästbullar fanns det dock inte tid för, så jag ringde bagaren Marqus som bakar på Rute stenungsbageri om somrarna och frågade om han hade deras vetedeg i huvudet. Det hade han.
Det är en väldigt enkel och pålitlig deg som man gör i två steg. En lös fördeg som får bubbla igång innan man tillsätter resten av mjölet, smör, socker och kardemumma. Fyllningen är min egen och samma som finns i boken. När jag skulle göra den funderade jag på de olika bullfyllningar som finns; kanel och socker, vanilj, kardemumma och mandelmassa … och så tog jag alltihopa.
RUTES BULLE MED MARTINS FYLLNING, 20–25 stora bullar
Fördeg
250 g vatten
250 g mjölk
50 g jäst
500 g mjöl
Blanda alltsammans tills det blivit en slät smet. Låt jäsa cirka 1 timme. Den ska bubbla upp ordentligt.
Bubblig fördeg. När man inte är van att baka med en massa jäst slås man av vilka superkrafter det kan ha. Man förstår att bagarna var entusiastiska när den kom i slutet på 1800-talet!
Deg
500 g vetemjöl
8 g salt
12 g kardemumma
200 g smör
200 g socker
Mortla kardemumman, skiva smöret (smält det inte) och blanda alltsammans i degblandare cirka 10 minuter. Nu ska den jäsa igen. Jag tog upp degen på bänken och slog ihop den till ett litet paket, så fick den ligga och jäsa så, men den kan förstås jäsa i bunken också. I Rute sätter de oftast in degarna i kylen i det här läget. Där får de stå tills det är dags att baka. (Jag tror också att det underlättar vid utbakningen att degen är lite sval.)
Före och efter.
Fyllning
200 g rumsvarmt smör
200 g strösocker
10 g vaniljsocker
20 g kanel
10 g kardemumma
---
50 g mandelmassa
Under tiden degen jäser gör man fyllningen. Blanda ihop allt utom mandelmassan och vispa det fluffigt med en träslev.
God smet. Låt den stå lite varmt så blir det lättare att bre på.
Och nu, dags att baka ut bullarna. Dela degen i tre lika stora bitar. Kavla ut den ena till en rektangel, så jämn som möjligt. Jag brukar vända på den då och då och mjöla lite så att den inte fastnar. Bred på fyllningen och se till att det kommer hela vägen ut i kanterna. Smula på mandelmassa och vik den en gång så att formen blir mer lik en kvadrat och jämna till den så gott det går.
Skär strimlor av degen, gärna med en sporre och gärna med en rundstav som linjal (jag tar pinnen som sitter i kaveln). Sen ska de snurras. Nu är inte jag någon snitsare på det där, men såhär kan det se ut på ett ungefär.
Lägg bullarna att jäsa på en plåt och sätt ugnen på någonstans mellan 225 och 250 grader (är det väldigt stora bullar 225 grader, annars tycker jag det blir fint med 250). Låt jäsa 45–50 minuter.
Vår Ture är äggallergiker så hemma hos oss penslas bullarna med vatten. Vill man pensla dem med ägg kan det vara bra att blanda ägget med lite vatten och en nypa salt så blir det lättare att pensla på. Strö på vad du vill (här använde jag råsocker) och skjutsa in bullarna i ugnen. Sätt en klocka på 8 minuter eller så, men håll koll på bullarna. Det går otroligt snabbt på slutet.
När bullarna ser färdiga ut ovanpå, ta då en titt på bullens undersida. Har de lite lagom färg tar du ut bullarna. Är de för bleka får man baka dem en stund till. Lägg då aluminiumfolie ovanpå så blir de inte brända.
Man kan baka bullarna direkt på bakstenen om man har en sådan, men risken finns att de blir tråkigt brända undertill då.
Det var det. Servera med mjölk. Förstås.
70 kommentarer:
Fantastiskt bra med filmerna! Tack för att du tar dej tid att göra dom.
mumsigt bra om man inte har tid att vänta på vildjästen....MEN mitt första försök att sätta vildjäst är klart för att sätta till deg...så i helgen blir det både bröd o bullar.....supertack för en kanonblogg o även boken som numer kallas "Annicas bibel" av sambon :)
Fint! Man kanske skulle ta och baka lite annat än matbröd nån dag. Perfekt med filmerna!
Hmmm, bullar, det var en bra idé!
Superbra med filmerna :)
Bättre än så här kan det inte bli!
Du är superpedagogisk:-)
Kerstin
Åh!!! Jag har i flera dagar gått runt och funderat på hur de gjorde i Rute. Har längtat efter deras fantastiska bullar. Tusen tack för receptet, ska prova genast. Din blogg är underbar!
Hälsningar, Jenny
Detta kanske är en av de godaste bullar någonsin. Har försökt baka dom sedan rute i somras men inte lyckats få dom så bra.
Tack!
Jag önskar en "skriv ut"knapp under recpeten skulle vara kanon.
Kalle
En fråga! Hur länge ska degen jäsa när den ligger på bänken? tacksam för svar, blev väldigt baksugen!:) M v h/ Kristina
Fina bullar men jag undrar om degvätskans temperatur. Varmt, kallt eller ljummet?
Åh så gott det låter!
Vad menas med "slå ihop till ett paket"?
/micron
Härligt recept! Kul med lite annat än de vanliga kanelbullerecepten!
Jag har en fråga om salt.. Jag brukar alltid använda vanligt, enkelt havssalt till mina bröd. Men nu börjar den senaste förpackningen ta slut, och efter ha läst om ekologiskt salt i boken, så har jag blivit lite sugen att prova något finare salt. Har du något tips? Och är det värt det?
Kristina: Degen kan jäsa en timme ungefär.
Thea74: Kallt vatten går bra. Ta ljummet om du har bråttom.
Micron: Jag viker bara ihop degen från höger och från vänster och så uppifrån och nedifrån.
Johan: Jag har haft svårt att hitta något riktigt bra salt, de lite roligare sorterna säljs alltid i larvigt små burkar med kilopriser på flera hundra kronor. Men jag letar vidare! (Så länge använder jag fint havssalt på burk.)
Hej!
har inte provat dom här bullarna. Jag provade dock att göra surdegsbullar från Boken. Måste erkänna att de inte blev helt lyckade. Övriga bröd bakade därur har varit goda. Bullarna blev helt enkelt för sura. Vaffö då? Har du nått tips?
MVH
Göran, en surdegslärjunge.
Göran: Det låter inget vidare, sura ska de inte vara. Kanske stod degen för länge i något av stegen och att den därför blev alltför sur?
Jättebra med filmerna du lägger ut. Stort tack för dem.Bullarna ska jag testa med saffran.
En fråga; om jag ska mata mina surdegsgrundar(har 1 vete 1 råg)och vill ha dom lite större för att jag ska ge bort en del, vilka propotioner blir det? Jag har matat dom för 5 dar sen då från 50 gr surdegsgrund.Är det okay med 100/100 tilll vete och 60/100 till råg eller är det för lite "mat"
När jag har gett bort deg har jag tagit 50 gram av min surdeg, matat den som vanligt (100/100 eller 60/100) och gett bort.
Se till satt ha kvar 50g till dig själv så överlever din egen deg.
Har du något recept på croissanter? Har försökt efter ett recept på internet, men inte lyckats så bra. Blev visserligen goda gifflar, men det var liksom inte det som var meningen.
Hej Martin, jag har nyligen gett mig in i denna fantastiska värld av surdeg och inspireras stort av just din blogg och bok.
Bröden på vildjästen får jag till kanon men sedan kommer det till surdegen... Har börjat med rågsurdeg men varje gång degen ska bakas ut och läggas i jäskorgarna så får jag inte till det. Degen är som en extremt klistrig kaksmet som jag inte får någon ordning på. Den åker tyvärr i soporna eftersom den aldrig reser sig igen. Den verkar fin och spänstig när jag kört den i assistenten.
Vad gör jag för fel? Har märkt att både surdeg och surdegsgrunden ibland kan skikta sig lite. Kan det var det? Gör jag fel med surdegen eller är det för varmt när den jäser? (Har den i ett pannrum när den jäser.)/ Marie
Ursäkta en urbota dum fråga:
Ska fördegen bara blandas ihop med resten av ingredienserna när den jäst färdigt?
//Anonym nybörjare...
Hej Martin!
Tack för en underbar blogg. Är fortfarande hög sedan bakkursen i Rute och bakar ett par olika sorter ur din bok varje vecka. Måste bara berätta att jag ikväll och imorgon har egen "bakkurs" för ett par kompisar så ikväll har vi pratat surdeg, luktat, ätit gott, druckit vin och satt surdeg som vi ska baka på imorgon. Har även gjort frukostfrallorna som vi ska avnjuta imorgon bitti. De verkar lika peppade som jag och om allt går som det ska kommer de gå hem imorgon med både Stureby Levain, Det suraste och Fikon Hasselnöt. Tack för att du förmedlade din surdegsentusiasm!!!
Hälsningar, Jenny
Bakade dina bullar idag med kanonbra resultat. Otroligt lättarbetad deg!
Tack Martin för att du fortsätter dela med dig och inte har blivit mallig bara för att du gett ut en bok!!!
Fina recept, filmer och tips - kanon! Är en trogen följare här på bloggen och har såklart din bok som används flitigt. Önskar dig allt gott!
mvh Lotta
ps. och förresten - du kan gott vara lite mallig, för du gör ett jäkla bra jobb!! :)
Ser riktigt, riktigt goda ut!
En generell fråga hur du lyckas få degen så smidig och spänstig utan att den kletar. Mina degar har alltid någon grad av kletighet. Vid sista brödbaket så provade jag att ha i mer mjöl, vilket gjorde att jag tyckte degen blev bättre, men degen hade svårt att resa sig ordentligt i ugnen och dessutom smakade dom inte alls så bra som dom brukar.
Birgitta: Vics metod låter alldeles utmärkt om man ska dela med sig av surdegen.
Anonym (om croissanter): Nä croissanter har jag aldrig bakat. Jag älskar att äta dem dock, så en dag ska jag nog lära mig.
Marie: Det låter inget vidare … Om din surdeg har rest sig och blivit luftig i konsistensen 8–10 timmar efter matning så är det i alla fall inte den som är problemet. Kanske blir den helt enkelt överjäst i det varma pannrummet? Det brukar märkas på att den tappar sin spänst helt och hållet. Testa att låta degen jäsa i rumstemperatur i stället. Hoppas det var till nån hjälp. Lycka till!
Anonym nybörjare: Japp, fördegen ska blandas med de nya ingredienserna (det var lite otydligt i receptet, jag ska ordna det).
Jenny: Hurra vad roligt att höra!
Lotta: Tack tack!
Robin: Om en deg är riktigt kletig kan det nog ha att göra med att surdegen (om man nu hade någon sådan i) har varit alltför sur. Då kan den liksom bryta ner degen så att den aldrig får den där spänsten man vill ha. Annars kan det nog handla en hel del om hur man hanterar degen. Om jag tar med en torr hand rakt i min deg så är den också kladdig. När jag viker degen tar jag alltid lite vatten på händerna, och när jag hanterar den på bakbordet ser jag till att ha ordentligt med mjöl på bordet (man ska förstås undvika att knåda in en massa mjöl, mjölet ska vara på utsidan, där gör det nytta).
En annan anledning till en kladdig deg kan förstås vara att den är bearbetad för lite. Tips: Kör degen 10 minuter, låt vila 5 minuter och kör en stund till. Man kan också låta degen vila i bunken en stund innan du tar upp den, då brukar den bli lite lättare att hantera.
Tack för svar! Funderar på det det med allt för sur surdeg. Det kanske inte är omöjligt då det är ganska varmt där jag brukar "starta" den. Finns det något sätt att "avsura" den?
Robin: Ja, det gör det faktiskt. Ge den lite mjöl (kanske 100 gram till en surdeg på ca 500 g) och låt stå några timmar innan du går vidare och bakar med den. Tänk då på att ta bort lite av mjölet i steg 2 eftersom proportionerna annars blir lite galna.
Fantastiskt bra deg att arbeta med, och bullarna blev jättegoda! Vi gillar varken kardemumma eller mandelmassa, så jag körde min vanliga fyllning med smör, råsocker, mörkt muscovadosocker och vaniljpulver. Även vi har ett äggallergiskt barn - skönt med ett äggfritt bullrecept som verkligen funkar!
Tack för svar det låter bra om man ska dela med sej. Men jag undrar också vidare om man kan göra en dubbel sats när man matar degen?Alltså om jag inte tar bort 50 för att mata den utan tar undan 100 och vill mata den?Ska jag då ta dubbelt av mjöl och vatten?Vete; 200/200 och Råg; 120/200?Kan surdegsgrunden få för lite "mat" och går det att fixa till?
Bigitta: Jag är lite osäker på vad du menar, men du kan utan vidare göra en dubbel sats även med 50 gram som grund. Alltså 50 gram grund + 200 mjöl, 200 vatten (eller 120/200 om det är rågsurdeg). Du får fråga igen om det inte var svaret på din fråga.
Så här gjorde jag:På torsdagkväll matade jag mina surdegsgrundar men då fick jag för mej att göra dubbel sats för att ha mycket till helgen att baka av. Då tog jag all grund istället för att ta 50 som jag brukar.Kollade inte ens hur mycket jag tog(du hör ju hur snurrigt bara det) utan gissar på ca 150 gr. Matade med 100/100 för vete och 60/100 för råg. På med plast på de varma skålarna och in i bakskåpet.På morgonen bubblade de fint och jag ställde in degarna i burkar i kylen.Glad! för nu skulle jag kunna testa alla bröd jag ville i helgen.Inte förrän jag var på jobbet slog det mej hur ogenomtänkt alltihopa var.Nu blev jag rädd att jag dräpt ut mina degar, jag hade låtit de svälta ihjäl!!!För ett par timmar sen tog jag ut de ur kylen och tog 50gr ur varje och har nu matat dom som vanligt. Får se om de överlever. Vetesuren såg ut som den brukar när jag tog ut den från kylen men rågsuren hade skiktat sej en aning.
Kommer att rusa upp imorrn och kolla hur de "mår" men man vet väl inte om dom funkar förrän man har satt en deg antar jag.Tack för svaret hur man dubblar en sats. Så ska jag göra hädanefter.
Hej Martin!
Jag bakade dina bullar igår, och de blev jättegoda!
Eftersom det är så mycket smör i degen så behövde jag inte mjöla vid utbakningen. Det gick bra ändå, degen släppte fint.
Tack för din inspirerande matblogg!
Jag har en fråga om surdegsbak i största allmänhet som jag funderat mycket på: Surdegsbröd ska ju vara nyttigare än annat jäst bröd pga GI osv.
Förstörs eller minskas den "nyttigheten" om man har in lite (säg 5-10g) jäst bara för att helgardera sig?
Kan ju vara bra att veta om man vill "fuska" lite...
Någon som vet?
/Michelle
FANTASTISK film!!!! Nå skal jeg bake boller :)
Halloj! Tusen tack för en underbar blogg, jag använder så gott som uteslutande dina recept! Nu till min fråga-jag ska baka bröd till en föräldrafest på dagis, det ska ätas risgrynsgröt och skinka. Jag tänkte mig levain, mest för att det är så gott, men har du ngt annat tips på bröd som passar till skinkmacka?
Familjen skogstokig: Martins vörtbröd är gudomligt till skinkmacka!
Fina bullar blev det! Tack för bullrullarfilmen också - skönt att slippa gamla rulltårteprincipen.
Förslag till nästa film: Jag läste vid något tillfälle att du använder en tandad kniv för att snitta bröd, men jag skulle gärna vilja veta mer. Tycker det är svårt att lyckas med stiliga och ändamålsenliga snitt. Rädd för att punktera brödet, etc.
Har snart mjölat ner varenda uppslag i boken. Ligger alltid framme ...
Ha en bra dag/Henrik
Toppen! Vad roligt med ett bra bullrecept. Jag låg och funderade på om det inte fanns varianter även på vanliga bullar, och det är klart det gör.
Vad säger du om att hitta på nåt kul med lussebullar? Visst måste det gå att få dem lite mindre torra utan konserveringsmedel också?
Vilken toppenblogg. Nu ska jag sprätta upp paketet med din bok! Det var långa dagars väntan på den.
hej martin. jag undrar om du vet om man kan kalljäsa en deg från fredag eft.middag till måndag morgon. jag jobbar i ett kök mån-fre.och vi skulle behöva baka ett gott bröd på måndag morgon. Mvh/jonte
Hej!
Låter toppen-mumsigt... Tips för äggallergiker: Pensla med filmjölk, det blir glansigare än bara med vatten. Man kan också ha en skvätt sirap i filmjölken för att få det extraglansigt.
supergoda bullar. kul med omväxling! nästa gång blir det med vildjäst ist.
Suveränt goda bullar! Jag tar mig friheten att länka till receptet i min egen blogg!
Tack för en fantastisk blogg :-) provade detta receptet men utan kardemumma, med saffran...kalas lussekatter!! Rekommenderas !
Vilka goda bullar!!!
Bullarna ser jättefina ut =)
Vill pasas på att tipsa om Saltås bullrecept- det är super! Tror det är receptet som även finns i boken, fastän jag har ett löst papper från Manfred. Receptet som ligger ute på deras hemsida har jag däremot inte prövat.
Tack för en trevlig blogg! Jag har en liten undran, äger nog Sveriges sämsta våg (inköpt på Lidl)och den tar inte gram! Hur mycket är tex 8 gr salt? Kan jag chansa med grammen när det är så lite, eller är det jätteviktigt att det blir exakt?
Hej igen Martin
Gör nu ett tredjeförsök med attstarta en vetesurdeg här i Indien. Hr provat med yoghurt och med äpple men båda möglade. ittade nu stenmalet vetmjöl. Det började bubbla men luktar bedrövligt! "Vad är det som luktar spya i köket" undrade sonen. Ingen frisk lukt som fr rågsurdeg. Tror du den är riktig? Luktar verkligen snuskigt?!
Hälsningar Åsa
Hej Martin!
Har köpt din bok, och nu väntar jag bara varje dag på att få anmäla mig till kurs hos dig till nästa vår. KOmmer du att ha någon bakkurs, skulle vara så kul att gå.
PS Hur tror du laktosfri mjölk eller sojamjölk fungerar i kanelbullereceptet istället för vanlig mjölk?
Ann
Michelle: Det är en bra fråga. Ska försöka ta reda på saken.
Familjen skogstokig: Jag håller med Angelica om att vörtbrödet nog kan göra succé. Potatislimpan och sportlimpan skulle nog bli goda skinksmörgåsar de med.
Henrik: En bra idé. Ett brödsnittartips kan vara att doppa kniven i vatten innan du snittar.
Anna-karin: Jo, lussebullar ska det nog bli framöver.
Brödare: Oj, det var lång tid … Men om ni har en kall kyl, gärna sådär 4 grader tror jag, kan ni förstås testa. Gissningsvis skulle det kunna funka med 2 gram jäst per kilo mjöl. Ni skulle kunna testa så här ungefär:
Fredag: 750 g vatten, 2 g jäst, 1000 g vetemjöl och 25 g salt. Rör ihop lite snabbt och ställ sedan i kylen. Måndag morgon häller ni ut degen på ett mjölat bord, viker ihop den en gång och strör på lite mjöl (eller frön). Låt degen vila medan ugnen blir varm och dela den sedan i bitar och skjutsa in den i en riktigt het ugn. Men det var en gissning som sagt. Kanske kan funka!
Ellen: Bra tips med filmjölken, det ska jag testa!
Anonym (med den dåliga vågen): Jag brukar räkna med att 6 gram salt är ungefär en tesked, så 8 gram blir då knappt 1 1/2 tsk. (20 gram salt är 1 matsked.)
Ekbergarna: Tappert! Du kan ju alltid testa att mata den några gånger: Häll ut allt utom lite på botten och mata med nytt mjöl och vatten. Efter några gånger brukar man kunna få ordning på den mest mystiska surdegen.
Ann: Jo, jag tror nog det blir någon mer kurs i vår. Håll utkig här på bloggen! Jag skulle tro att laktosfri mjölk fungerar utmärkt till bullarna.
Lussebullar på vildjäst? Funkar?
Lite bullar vore ju inte helt fel. Jag har kommit igång bra med bakandet nu. Till och med vildjästan funkar så jag är mäkta stolt!
Bullreceptet tänker jag pröva men jag tänker proppa i lite saffran från essencefabriken och köra en fyllningssmet med mixade russin och mandelmassa. Vad sägs om det :)
Helt rätt prioritering Martin, :) grattis till den nya lillkillen! Jag har själv just hittat till din blogg och den kommer nog hålla mig sysselsatt länge. Jag vill ge en stor stor stjärna på himlen för alla som du, som delar med sig av sina erfarenheter och är en sån stor inspirationskälla...det är vardagshjältar för mig!! :-) Mys nu med familjen.
Tack för kalasfin blogg! Mycket inspirerande! Tjusiga bilder och trevliga kommentarer!
Nu i juletider funderar jag på att göra surdegslussekatter. Har du ett bra recept/tips! Alternativt tänkte jag ta mindre jäst (kanske 10 g ist för 50 g) och jäsa 5 ggr längre. Kan det funka? Jag bakar aldrig söta degar annars så jag har dålig koll...
vetedegen är helt grym början till lussebullar, om man inte är ortodox av sig kan man ta bort lite av sockret och ersätta med lite mandelmassa. 1,5 gram saffran ger fin färg och smak
Jag undrar lite över kanelbullsreceptet på sidan 95 i boken om surdegsbröd. Saknas det någon tidsangivelse i receptet? Det inleds med rubriken "Dag 1, tidig kväll" men jag hittar ingen fler tidpunkt vilket finns i övriga recept. Vad är syftet med denna enda tidpunkt? Om jag börjar tidig kväll, typ kl 18 och bakar i ett svep så är ju bullarna inte klara förräns vid typ midnatt och det känns aningen sent. Jag får känslan av att något borde göras dag 2 men förstår inte riktigt vad. Om man nu ska göra allt i ett svep så borde det väl vara vettigare att börja vid lunchtid eller nåt? Då hade man ju iaf kunnat provsmaka dem samma dag. Vad har jag missat i tolkningen?
/Anders
Första bullbaket med ditt recept, kan ju tom konkurera med mors bullar nu. Tackar för receptet o inspirationen o osv osv. Tog tom kort på o lade ut på http://frykenmo.blogspot.com/
Dom blev supergoda och vi åt till frukost idag, tack Martin.
Frykenmo
Har återvänt från en resa till Thailand i 4 veckor. Surdegarna frös jag in. Vid hemkomsten tog jag fram dem och placerade dem i skåpet ovan kyl/frysen. Efter två dagar vaknade de till liv och de fungerade som förut.
Anders: Det där är helt enkelt fel, det ska inte stå någon tidsangivelse alls där … Ledsen om det lett till förvirring, jag ska se till att det stryks om det blir någon mer upplaga.
Frykonmo: Roligt!
Invar: Kul att höra att det funkar.
En sak jag funderar på när det gäller knådning av bulldeg. Ska man köra den lika länge som när man bakar bröd?
Anonym (om knådning): Jag brukar nog köra vetedegen lite kortare än en bröd deg, runt 10 minuter. (En ljus bröddeg kör jag ofta uppemot 15.)
Absolut dom bästa bullar jag har bakat/smakat.
Oj, oj, oj och tack, tack, tack säger jag som inte kan baka bullar och fick ihop det till supergoda bullar med det här receptet!
Två kommentarer har jag:
A) det skulle vara bekvämt med också volymmått på kryddorna. Min köksvåg vägrade mäta så lätta mängder...
B) Man kunde nämna att fyllningen skall bredas väldigt tunt, annars rinner den och bullen håller inte formen.
Här är mitt resultat: http://bakformen.blogspot.com/2010/04/rulla-rulla-liten-orfil-kanelbullar-med.html
ÅÅH vad goda dom blev! Detta trots att det nog inte var min bästa bakdag - började med att läsa fel (läs: inte läsa utan tro att jag kom ihåg) och bara använda vatten istället för vatten+mjölk. Och så la jag till syltade apelsinskal i fyllningen och inget vaniljsocker. Galet gott :) Tack för ett kalasbra recept!!
Superbra och pedagogiskt recept! Tusen tack! Favoritbullen enligt mig...
Stort tack för receptet, jag har sneglat på det sedan i somras efter att först besökt Rute Stenugnsbageri och sedan googlat efter receptet. Men ikväll blev det äntligen av! Jag passade dessutom på att blanda ihop degen till "Tredje försöket:Hej baguette!", men dem ska jag baka först imorrn.
Hur som, bullarna blev fantastiskt bra, trots att jag fick knåda degen för hand i tjugo minuter. =)
Jag valde att enbart ha kardemumma i fyllningen, vilket blev kanonbra.
Stort tack!
Hej Martin, är nyfiken på att testa baka Rutebullarna till kanel ullens dag, men du har inte skrivit hur lång jästid det är efter man blandat och knådat fördegen med resten av ingredienserna till degen (andra steget)
Lika lång jästid som fördegen? (1h)
Du skrev även att bagarna på Rute ställer in degen på jäsning i kylen, hur länge kan man låta den jäsa där?
Sätta degen på morgonen och låta jäsa över dagen ca 9h är det möjligt eller är det risk för överjäsning..?
Tack på förhand! :)
Danny, jag har utvecklat det där receptet och det finns med i min nya bok. Om du mailar mig din e-postadress så ska jag skicka över en pdf med bullreceptet. martinhugojohansson [at] gmail.com
Hej Martin!
Jag har gjort ett försök på fördegen, använder mig av jästen för söta degar.
Om jag läser ditt recept och även kommentarerna så behöver degvätskan inte vara varmt eller ljummet utan det går bra med kall mjölk och kallt vatten. Nu har min deg stått i drygt 45 minuter och än så länge finns inte mycket tillstymmelse till jäsning.
Hur lång tid kan/bör man vänta innan man ger upp och beger sig till ICA och köper ett paket färdiga bullar? Ska man förlänga jäsningstiden till 1,5 timmar eller tills det har bubblat upp ordentligt? Vid närmare inspektion så ser man att det visst fanns aningen små bubblor så kanske är det på gång?!
Tack för en superbra blogg, fina recept och bra videofilmer!
After getting more than 10000 visitors/day to my website I thought your paindemartin.blogspot.com website also need unstoppable flow of traffic...
Use this BRAND NEW software and get all the traffic for your website you will ever need ...
= = > > http://get-massive-autopilot-traffic.com
In testing phase it generated 867,981 visitors and $540,340.
Then another $86,299.13 in 90 days to be exact. That's $958.88 a
day!!
And all it took was 10 minutes to set up and run.
But how does it work??
You just configure the system, click the mouse button a few
times, activate the software, copy and paste a few links and
you're done!!
Click the link BELOW as you're about to witness a software that
could be a MAJOR turning point to your success.
= = > > http://get-massive-autopilot-traffic.com
Skicka en kommentar