Jag har världens bästa storebror, och nu ska jag berätta hur jag kan vara så säker på det. Förra helgen då vi var bjudna på omelett och prinskorv hos mamma drog jag min gamla idé om en liten konstruktion som skulle förvandla vår spiskamin till en vedeldad stenugn att baka bröd i. Kaminen var en öppen spis en gång i tiden, men de förra ägarna monterade in en sådan kamininsats med lucka. Först tänkte vi plocka ut insatsen eftersom det verkade mysigare med en riktigt öppen spis. Men förnuftet segrade till slut, elda för kråkorna och så ni vet …
En dag, sa jag till min storebror, kanske du kan hjälpa mig att svetsa ihop någon slags mojäng som jag kan ställa i kaminen och lägga stenskivan på?
Vi tackade för omeletten och åkte hem. Och knappt hade vi hunnit packa upp Ture förrän det knackade på dörren. Och där stod storebror Oskar med den här:
20 x 20 cm stenugnsmojäng. Hur snygg är den inte! Nu ska jag bara
ta mig till en byggmarknad och införskaffa lämplig sten.
Sen blir det baka av!
17 kommentarer:
Kul,nu är du nära att halka dit i ugnsträsket.
Jag tycker mig se att du snart är där. kul.
Här är en globformad variant.
http://se.youtube.com/watch?v=TSwCL60uCa4
Tompa Öland
Fast perspektivet spelar mig nog ett spratt för den ser jekligt sned och vind ut vilket den säkerligen inte är...
Snygg är den... Vad har din bror för profession?
Hej!
Istället för att kommentera det här inlägget måste jag fråga en sak:
Jag har blivit inspirerad av din sida och satte igång en surdag för ett par veckor sedan (med lite äpple i), hann baka med den en gång (och det blev väldigt gott resultat!) men när jag skulle mata den några dagar senare hade den lilla rackaren möglat!! Är inte det mycket märkligt?! Har det någonsin hänt dig?
Vad häftigt, nu får du ännu godare bröd. Snäll bror!
Min dröm gick i uppfyllelse idag: jag fick ( efter 8 månaders knådande för hand) en egen grafitgrå Electrolux! så midigt! Men jag måste läsa på lite....
vi har redan bakat lite lussebullar och ikväll ska jag friska upp surdegarna för en Grand Blanc!
Tack för inspirationen. Hade jag inte hittat din blogg i april så hade vi fortfarande ätit Skogaholms limpa!
Det är ju helt självklart att du har världens bästa bror. Utan att du behövde tjata ens en gång.
Nu vill jag inte vara den som regnar på din parad (eller pinkar i din pool, för den delen), men jag tror det kan bli knepigt att elda under stenen...stor risk att den spricker. Hoppas dock att det funkar och kommer följa experimentet med spänning...*sneglar lystet på braskaminen*
Hur stor får stenen vara? Jag har en över som är lite för stor för min gasugn.
Hanna, det är hårt. Surdegen är vårt alldeles egna husdjur, vår lilla tamagotchi. Matar man den inte korrekt, förvarar man den fel, då blir den ledsen och ger upp i tystnad.
det kan hända.
TomasR: Nä, den är inte så skev som den ser ut. Bror min är ljudtekniker, men även en klippa på ett svetsa!
Hanna: Absolut, surdegar har möglat även hemma hos oss. När en surdeg är ny kan man nog mata den ganska ofta, var tredje dag eller så, då blir den stark och klarar sig bättre mot mögelangrepp
Magdalena: Grattis till maskinen!
Håkan: Min tanke är att elden liksom ska kunna åka runt stenen, på sidorna. Men man får väl se om det funkar …
K: Inte så stor, cirka 25 x 30 cm. Men jag tänkte nog jag kunde kapa den till rätt storlek med vinkelkapen … Har du en sten liggande så köper jag den gärna av dig.
Heja bröderna Johansson! Det ska bli spännande att höra hur det går.
Det är en marmorsten på 345 x 450 x 30 mm. Du kan få den om jag får ett bröd och ett ex av den kommande brödboken av dig.
K: Taget. Jag hör av mig.
Hej Martin,
precis som många andra har jag blivit helt brödfrälst efter att ha läst din blogg. En liten fråga bara. Jag har försökt baka med min levain två gånger och misslyckats båda gångerna. Allt ser bra ut tills dess att degen ska jäsa i den inoljade lådan. Där vill den nämligen inte jäsa alls utan ligger bara där och glänser fet av oljan. När jag ändå bakar ut den sen blir den kompakt och ganska så oätlig. Måste jag köra den ännu längre i maskinen, eller är det jäsningen det hänger på tror du? Det åker ju in väldigt mycket olja i degen när man drar i den inuti lådan också, kan det bli för mycket? /Pia
Tack Martin!
Var tredje dag alltså, då ska jag ge mig på ett nytt försök!
i huset jag bott i större delen av mitt liv så finns en enorm mur, som vi kallar den, 2 eldplatser varav en är en djup en som det brukade bakas bröd i. huset är byggt kring 1900, min mamma bakade bröd i början efter att dom flyttat in i slutet av 70-talet, men man måste elda hela dan för att få bra temp så hon höll inte på särskilt länge.
Hej!
Borde det inte rent teoretiskt gå att elda direkt på stenplattan och sen fösa undan glöden på sidorna och grädda brödet?
Har vare sig stenplatta eller öppen spis så jag kan inte testa.
Precis som för Pia går det för mig när jag ska baka levainbröd efter dina recept! Det jäser bra fram till den oljade lådan, men där kan man jäsa hur länge som helst utan att det blir någon fart på det hela. Kan det vara så att vår maskin knådar för dåligt? Är det oljan som på något sätt kväver degen? Funderar på att tillsätta litet vanlig jäst inför det steget nästa gång, men det borde ju inte behövas - vildjästen får det hela att jäsa finfint innan...
Skicka en kommentar