söndag, januari 13, 2008

Den godaste söndagsfrukosten

Då och då händer det att något jag bakar blir det godaste. Att jag tänker, det här måste vara det bästa brödet jag bakat. Det är inte ofta men det händer. Gateaus valnötsbröd är ett av dem.

Gateaus hemsida finns receptet på deras valnötbröd, men bara ingredienserna, ingen beskrivning. I veckan ringde jag därför till Gateaus bageri för att hör hur de gör. En snäll bagare som hette Jens berättade hur det går till och i går bakade jag vad jag närmast skulle beskriva som en succé. Det är saftigt och gott och får en svagt lila ton av valnötterna.

Brödet är bakat med enbart surdeg, helt utan jäst, så det gäller att man har en livlig surdeg. Jästiderna kan också variera en hel del, så lita inte slaviskt på siffrorna, utan känn dig för och låt jäsa lite längre (eller kortare) om det känns bättre. Bli förresten inte förskräckt av den stora mängden valnötter, det är helt i sin ordning.

GATEAUS VALNÖTSBRÖD, enligt Martin

Dag 1, kväll
100 g rågsurdegsgrund
100 g rågmjöl
200 g vatten

Blanda i en burk eller bunke och låt stå i rumstemperatur över natten. Den här surdegsstarten blir något lösare än de jag brukar göra, men för att få rätt mängd vatten i degen bör man göra starten så här, alltså med två delar vatten och en del mjöl.

Dag 2, morgon/förmiddag
500 g ljummet vatten
20 g salt
400 g valnötter
400 g surdeg av råg (blandningen från gårdagen)
400 g rågsikt
500 g vetemjöl (jag använde special)

Blanda allt utom valnötterna i ca 8 minuter på mellanhastighet. Degen är ganska vek/lös, helt i sin ordning. Häll i nötterna och blanda ytterligare ca 4 minuter på lägsta hastigheten, man vill inte att nötterna ska gå sönder för mycket. Plasta in och låt jäsa i bunken ca 4 timmar. Min fick stå i skåpet ovanför kylen där det brukar vara 21–22°.

Försiktigt, så de inte går sönder.

Dag 2, eftermiddag/kväll
1. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela i två. Degen blir ju lite speciell med alla nötter, men jag försökte rundriva mina till runda bollar så gott det gick. Strö på lite mjöl (jag tog lite vanligt rågmjöl). Lägg på en handduk och låt jäsa i ca 2 timmar. Efter ca 1 timme, sätt på ugnen på 275°.

Knöliga valnötsgranater på jäsning.

3. Snitta bröden några gånger, och så skjuts in i ugnen! Hiva in lite vatten (eller några isbitar) på en plåt i botten av ugnen. Skruva ner värmen till 230° efter ca 10 minuter, öppna luckan och vädra ut ångan ur ugnen. Jag tycker det är fint när bröd får ordentligt med färg, men lägg på lite aluminiumfolie om du tycker de börjar bli lite väl mörka på ytan. Efter 35 minuter hade mina bröd nått en innertemperatur på 98°, då tog jag ut dem (det där kan förstås variera från ugn till ugn, så har man en stektermometer är det praktiskt tycker jag).

Passar lika bra till lördagsmiddag som till söndagsfrukost.

72 kommentarer:

annamaria sa...

Jag förstår att du säger så...det bästa menar jag. Brödet ser fantastiskt ut! Valnösbröd är underbart gott!

Anonym sa...

Det ser underbart ut! Jag är beroende av valnötsbrödet som lux dessert och choklad bakar. Men efter att följt din blogg ska jag börja baka själv! Tack för all inspiration!

Anonym sa...

Vad är kännetecknet för en livlig surdeg?

Ska t ex blandningen från dag 1 ha fördubblats i bunken till morgonen dag 2?

undrar,

Eva

Anonym sa...

Det ser bra ut Martin. Jag provar det till helgen. Tack för all insperation.

LE

Anonym sa...

...inspiration!!

Johan sa...

Wow! Det här måste jag prova med en gång!

Jag har sneglat på receptet på deras hemsida flera gånger men det har aldrig slagit mig att man kan ringa och fråga hur dom göra. Strålande!

Emma sa...

Vad vackert det med den mörka skorpan! Gillar bröd med hård skorpa och som är mjukt inuti.
Som du säger, mängden valnötter låter mycket men jag antar att det inte kändes som för mycket?
Du fick ju förresten till fina hål också!

Jag har en fråga till dig också. Hur gör man för att behålla skorpan på brödet till dan efter?
Den mjuknar alltid för mig. Jag har ju sett att det finns sådana där speciella påsar men jag vet inte riktigt hur bra de är, det är ju bara en plastpåse inuti?!

Jag har till exempel gjort ett surdegsbröd nu, och enligt receptet är det gosast dan efter men jag vet inte hur jag ska förvara det för att skorpan ska vara lika god dan efter också?

Sedan måste jag hålla med Rebecca också, din blogg är verkligen inspirerande. Har insett hur kul det är att baka olika sorters bröd tack vare denna blogg!

Johan sa...

Jag brukar vira in brödet i en torkhandduk istället för att lägga det i en plastpåse. Då håller det sig fint i några dagar. Om det bara ska stå till dagen därpå brukar jag ställa det upp på högkant så att den öppna ytan är ner mot bänken.

Martin Johansson sa...

Eva: Jag brukar röra lite i surdegen och smaka och lukta på den. När den smarkar syrligt och är lite skummig i konsistensen brukar det vara bra fart på den. Den här surdegen fördubblar sig inte (inte min i alla fall), tror det har att göra med hur mycket mjöl man har i förhållande till vatten, och den här har ju förhållandevis lite mjöl.

Emma: Jag har inga särskilda påsar (men tycker det vore trevligt med bruna papperspåsar, det ska jag försöka få tag i!). Jag brukar göra som Johan, vira in den i en handduk, åtminstone första dygnet, sen får den åka plastpåse. Om skorpan blir mjuk och trist kan man ju alltid langa in brödet i ugnen några minuter, då blir den knaprig igen.

Anonym sa...

I princip bör man kunna få surdegen att jäsa och expandera.

Under förutsättning att man har en relativt tjock surdeg, som man rör kraftigt, så att glutentrådarna börjar utvecklas.

Lite åt levainhållet till (enligt Johan Swanljungs definition)

Fördelen skulle i så fall vara att man klart ser att degen är aktiv, eftersom den höjer sig.

Om detta skulle ha några nackdelar vet jag ej.

Anonym sa...

Kanske en dum fråga - men förvarar du den första blandningen övernatten i kylskåpet eller i rumstemperatur?...

Martin Johansson sa...

tiv: Inte alls en du fråga. Jag har den framme i rumstemperatur över nattten.

Christopher Håkanson sa...

Har också funderat på att baka ett av Gateaus recept från sajten. Det luriga med surdegsrecept tycker jag ofta är definitionen av surdeg/surdegsstart. När är det surdegsstart och när övergår det till att bli surdeg?

I receptet ovan blandar du din rågsurdegsgrund med 1 del mjöl och 2 delar vatten. Men enligt Gateaus recept så står det att deras rågsurdeg har 5 dl mjöl o 5 dl vatten, dvs 50-50. Var det något som den snälla bagaren avslöjade eller har jag räknat fel?

Anonym sa...

Tack för du svarade om surdegen. Enligt dina mått så har jag en väldigt livlig surdeg. Tror jag blev knäckt när försökte mig på Riddarbageriets surtorpeder. Nu ska ner till Hötorgshallen och köpa valnötter.

Eva

Martin Johansson sa...

christopher: håller med om att det är lurigt och lite rörigt med olika benämningar av surdeg och surdegsstart..

Förhållandet mjöl/vatten: Man måste skilja på mängden mätt i vikt och volym. 1 dl mjöl motsvarar ca 60 g, så 5 dl mjöl och 5 dl vatten blir 300 g mjöl och 500 g vatten, alltså närapå en del mjöl och två delar vatten. Hänger du med? (jag mäter det mesta i vikt, det blir mycket enklare i längden.)

eva: lycka till!

Anonym sa...

Ditt Valnötsbröd ser helt fantastiskt ut! Hade gärna smakat det också! / Rosendalsbagarn

Anonym sa...

Hej, tack så mycket för hjälpen! Jag har med valnötsbrödet i åtanke idag bakat ett bröd som är det närmaste ett grand blanc jag någonsin kommer att komma. Stora hål, lite fuktigt, tungt, underbar färg och skorpa och superdeliciöst. Imorgon ska jag göra det igen-skrev tyvärr inte upp hur jag gjorde. Än en gång-Tack!

Anonym sa...

Bakade valnötsbrödet igår. Det blev verkligen fantastiskt gott (även om jag fuskade och använde ett par gram jäst då jag hade bråttom)!

Efter att ha läst dina poster ett tag har jag ett par frågor:

- Varför brukar du blanda ner saltet i slutfasen av knådningen, och inte i början?

- Finns det en anledning till att du inte använder dig vare sig av olivolja eller jästmat (sirap, socker, etc.)i dina recept?

Johan sa...

Martin, har du någon erfarenhet av att baka med torrjäst? Vad är egentligen fördelarna med färsk jäst? Torrjäst verkar väldigt smidigt och många recept i amerikanska brödböcker innehåller bara torrjäst så varför är vi så färskjäst orienterade i Sverige?

Många frågor inga svar :-)

Cecilia N sa...

En dum en funderar över handduken som du jäser på. Sen flyttar du över brödet till en plåt när du gräddar? Eller åker handduken med in i ugnen? Varför handduk under
och inte över ?

Martin Johansson sa...

josh: det sägs finnas två fördelar med att blanda ner saltet senare: dels för att det drar ur vatten ur mjölet (och det vill man ju inte), dels påstår Rose Beranbaum (amerikansk kak- och bröddrottning) att saltet inte bör komma i direktkontakt med jästen (att det skulle förstöra jästbakterierna).
Att jag oftast inte använder sirap eller socker är nog för att jag vill se vad man kan åstadkomma med så små medel som möjligt.

johan: nä, jag aldrig begripigt fördelarna (eller nackdelarna) med färsk jäst. Har förutsatt att den torrjäst som går att köpa här i butikerna inte är samma som de använder i Amerika, men jag vet inte. Ska undersöka det där en vacker dag.

cecilia: Jag har en sten i ugnen som jag gräddar bröden på, så jag langar in bröden direkt på den. Man kan också ha en vanlig plå stående i ugnen, funkar det med. Bröden langar jag in med en bit kartong eller en bakspade som min pappa gjort åt mig. (så fort jag tagit kortet på de jäsande bröden lade jag en handduk ovanpå också. Handduken ska inte med in i ugnen :)

Cecilia N sa...

Oki, då är jag inte så dum längre, tack.
Jag tror jag fortsätter att jäsa direkt på plåten som jag brukar och skjutsar in hela paketet.

Det som jag kallar surdeg är en ganska lös soppa som luktar äppelsyrligt. (Lika volymer rågmjöl och vatten med en gnutta honung i.) Din surdeg verkar vara något man kan ha i handen utan att det rinner ut mellan fingrarna.

Går det att få nån sorts redogörelse för likheter/ skillnader, "omvandlingstabell" om det behövs?

Jag tänkte nu på morgonen att jag skulle starta det här valnötsbrödreceptet, men jag inser att jag nog ska vänta tills ikväll.

Anonym sa...

en undran från svedmyrakullen( inte så sugen på att exprimentera med den 1:a jäsningen...).
om man sätter degen kväll 1, funkar det att låta den stå och jäsa till sen eftermiddag/tidig kväll ? nu sätter jag den på kvällen i kylskåpet och tar ut den kvällen efter. gott blir det hur som helst, men det KAN ju bli godare kanske ?

Martin Johansson sa...

Cecilia: Min surdeg blir också lite som en lös soppa, kan inte hållas i handen. Så det är nog bara att köra på! (Förhållandet mjöl/vatten: Man måste skilja på mängden mätt i vikt och volym. 1 dl mjöl motsvarar ca 60 g, så 5 dl mjöl och 5 dl vatten blir 300 g mjöl och 500 g vatten, alltså närapå en del mjöl och två delar vatten.)

henrik: skulle gissa att det funkar hur bra som helst att låta den stå i kylen. eventuellt ska du låta den stå framme en timme eller så innan du sätter den kallt, så att den kommer igång lite.

Anonym sa...

Apropå diskussionen med torrjäst och färskjäst, och hur det är i USA, så skiljer Peter Reinhart mellan "instant yeast", som han kan gärna använder eftersom den går att tillsätta direkt i mjölet, och "active dry yeast" som måste lösas upp i ca 40-gradigt vatten (motsvarar vår torrjäst?). Använder han active dry yeast ökar han mängden med 25% jämfört med instant yeast. Färskjästen är väl som vår egen, dvs att man tar tre gånger så mycket som vikten för torrjäst.

En fråga:
När man friskar upp eller matar surdegen, som man ska göra när surdegen förvaras i kylskåp, tar man då ut den och ställer den i rumstemp när man har "matat" den och att får stå ett dygn(?) eller åker den tillbaka in i kylskåpet direkt?

Martin Johansson sa...

håkan: förhoppningsvis hittar du svaret här. hej!

Martin Johansson sa...

håkan: … och tack för torrjäst/färskjästinlägg!

Anonym sa...

åååh. gateaus valnötsbröd är mitt favvobröd. mums.

surjanne sa...

Hej du!
Nu gick det åt skogen igen. jag är en helt ny surdegare. provade nu för 4 gången (2 missade försök och 1 lyckat). jag tog fram min surdeg i dag morse, började att baka enligt receptet. efter 1 timme så hadde det inte jäst överhuvudtaget. var rädd för att det inte skulle jäsa så jag slängde i lite jäst. fel???

Cecilia N sa...

Mitt bröd blev gott! Och med hål i! (Till skillnad mot de batonger jag vanligtvis tillverkar.)
Men det flöt ut och blev pladuskigt. Nåja. På't igen!

Det batongliknande brödet innehåller större andel rågmjöl än det här brödet: 1 liter råg och ½ liter vetemjöl.

Kan skillnaden i hål även komma sig av att jag aldrig använt assistent förrän med gateaubrödet? Annars knådar jag vad jag upplever "rejält". (Men är glad att jag inte försökte med det här. Jag hade nog blivit hysterisk ...)

Martin Johansson sa...

Cecilia: Jo, assistenten kan nog hjälpa till att få in luft i degen, det tror jag. hej!

Didda sa...

Hej, jag är en fullständig novis när det gäller surdeg men tämligen bra på att följa instruktioner tror jag... Jag har två nybörjarfrågor som jag hoppas du orkar svara på: Är det rätt uppfattat att du kör degen i assistent i totalt 12 minuter? Är inte det en enoooorrmt lång tid, och blir inte degen stabbig och trist då? Sedan undrar jag hur viktigt det är att temperaturen uppnår 98 grader? (jag har en ganska gammal och långsam ugn, borde jag då kompensera och köra längre på lägre temperatur?)
Och tack för en pedagogisk och informativ sida!

Martin Johansson sa...

Didda: Det är rätt uppfattat, 12 minuter ska det vara.
Och om brödet inte uppnår 98° blir det inte riktigt färdiggräddat, så ge brödet och ugnen tiden den behöver för att få komma upp till den temperaturen. Lycka till!

Anonym sa...

Tjena Martin,
har just matat upp en suris som ska bakas ut imorron, och ville bara tipsa om att jag testade att starta den på rågmjöl och svagdricka! Verkar funka fint, doftar sött och maltigt om smeten nu!

Tobias Grönberg sa...

Hej Martin! Testade äntligen att baka valnötsbrödet idag, och allting gick lysande, ända fram till sista jäsningen. Istället för att jäsa på höjden jäste bröden ut på sidan och kletade ihop sig till en enda stor degmassa.

Nästa gång får jag använda brödkorg, men jag är fundersam på hur du klarar av att jäsa dem så fint på höjden? Kan jag gjort nåt fel? Skulle jag knådat i lite mjöl efter första jäsningen?

Unknown sa...

Har precis avslutat ett bak på detta bröd där jag tjuvade i lite jäst (15gram) samt 2 msk riktig honung. Uteslöt valnötterna eftersom jag helt enkelt inte hade några hemma! Det blev riktigt gott och krispigt. Enda minus var att degen flöt ut ganska mycket i sista jäsningen...brödkorgar hade nog behövts!

Anonym sa...

Hej Martin. Vill bara börja med att säga grattis! Det är du värd. Premar på fokus också och är väldigt nöjd. Idag har jag tagit mod till mig och har premiär för detta bröd. Jobbar vid Gallerian så det har blivit en och annan köpt valnötslimpa genom åren. Kl 16 i eftermiddag ska brödet vara färdiggräddat återkommer då med en kommentar till. Tack för en sanslöst bra blogg!

Martin Johansson sa...

Erik: Tack för det! Och hoppas valnötsbrödet blir bra. Själv har jag faktiskt dragit ner på mängden valnötter en aning, till 250 g, det blir så dyrt i längden annars ... hej!

Anonym sa...

Söndagsfrukost. Jag och min surdegskompis, Johan, avnjuter detta bröd under hummanden och spontana glädjetjut. Tog en promenad via Gateau i Ålsten och konstaterade att jag till och med fått till utseendet på mina valnötsbröd. Tack för inspirationen!

Anonym sa...

Då sitter man här en måndagskväll med nybakat bröd..mumma. Blev så gott...testa gärna detta bröd med getost och hjortronsylt :)

Anonym sa...

har precis bakat valnötsbröd. Jättegott tyckte barnen. Men när jag sedan tittar på fotot på ditt bröd ser jag att du har många fler hål i ditt bröd än jag fick. Vad gjorde jag för fel? Ska brödet varken knådag eller ens vikas, bara hällas ut på bakbordet och delas? Jag vek det lite, var det fel månntro?/ novisen

Johan sa...

Hej Martin!
Måste bara få instämma i hyllningskören till din blogg. Har inte bakat speciellt mycket innan, men nu kan jag inte sluta. Satte igång min första surdeg strax innan jul, och bakar nu som en tok. Har bl.a. testat valnötsbrödet och Folklevain. Sååå gott.

Anonym sa...

Bakade valnötsbrödet i går och kan meddela att det behövde vara inne i över 50 minuter innan tempen nådde 98 grader. Jag var lite nervig att det skulle bli för hårt eller knasigt på annat sätt men det smakade helt kanon och hade en god skorpa. Jag la aluminiumfolie på bröden när jag märkte att de skulle behöva vara inne så länge, annars hade de nog blivit brända. Bara så ni vet, 50 minuter kan vara rätt också.

Anonym sa...

Är man utesluten ur bakvärlden om man inte har en hushållsassistent? (bakmaskin)
Fungerar det utan karl alfreds armmuskelatur??
Jag vill baka valnötsbröd!

Martin Johansson sa...

Anna: Inte alls utesluten - kör igång bara! Det här brödet ska heller inte blandas så länge, så det passar fint att göra för hand.

Anonym sa...

om man tog lite jäst i valnötsbrödet (visste inte om surdegen var livlig)
kan man förkorta jäsningstiden då?
mvh

Martin Johansson sa...

mrs söder: absolut. lägg i sisådär 10 gram jäst så kommer degen nog att jäsa färdigt på ungefär två timmar. Eller lite mer så går det ännu snabbare (men ju snabbare det går desto mindre smak får du på brödet).

Christina sa...

Tack för det här underbara receptet -- det var mitt första försök någonsin att baka med surdeg, och det lyckades över förväntan bra. Jättebra också med så noggranna mängdangivelser, då behöver man inte undra hur packat mjölet ska vara etc.

Nu ska jag snart prova nästa recept...

Wilhelm sa...

nu står de i ugnen för sista minuterna! stort tack för att du sänker ribban att komma igång med dina enkla beskrivningar och din smittsamma entusiasm!

Linda sa...

Testade att baka det här brödet, så gott det blev! Hoppas det är okay att jag länkar till din fina blogg!?

Per sa...

Fick en surdegsmoder av en god vän för två veckor sedan. Har bakat brödet två gånger, första gången med valnötter enligt receptet, toppengott!! I går när jag bakade igen ersatte jag valnötterna med torkade aprikoser, hasselnötter och russin (Gateau-variant). Blev om möjligt ännu godare, det enda pålägg som behövs är smör. Skall bjuda släkten i Svedmyra på detta när vi träffas nästa gång, de har utvecklat ett beroende av Gauteaus original från Sockenplan, hoppas att de godkänner min variant.

Anonym sa...

Tack för en kanonblogg Martin, ser fram emot din bok!

Har gjort valnötsbrödet ett par gånger nu EXAKT enligt ditt recept ovan, men mitt blir extremt kompakt med väldigt lite bubblor (men ändå gott). Vad kan det vara jag gör fel, är det dåligt drag i min surdegsstart? Ska jag fuska och testa med lite lite jäst?

Khashayar sa...

Tack för en mycket fin blogg!
Jag stötte på Manfred Enoksson på matmässan häromveckan och fick då med mig två stycken finfina surdegar (en vete och en råg). Sen dess har jag hunnit göra ett par olika bröd efter dina recept.

Jag har däremot ett litet problem som förvirrar mig lite. Enligt min stektermometer var det här valnötsbrödet uppe i 98 grader efter bara 10 minuter. Jag testade till och med med två olika termomterar för säkerhets skull. Efter 17-18 minuter var brödet uppe i 101 (!) grader. Men i receptet står det att det tog dig ca 35 minuter innan du hade en temperatur på 98 grader.

Det kändes dumt att ta ut brödet efter bara 20 minuter, men det känns ännu dummare att ha en en temperatur på över 100.

Hur skall man göra?

epim sa...

Nu har jag nyss ätit detta bröd som är ett av de godaste jag någonsin bakat, ja kanske det allra bästa eftersom det avnjöts på en födelsedagsmiddag med grillat.
Och kanske för att jag använde ett stenmalet svedjerågmjöl och dyra ekologiska valnötter.
Det jäser långsamt, men 4+2 timmar var lagom.
Jag gräddade 43 minuter på 225 grader, varav de första 5 på 275 grader. Folie sista 10 minuterna, fast det hade nog gått bra utan.

Till Khashayar: troligen blev det nät knas med temperaturtagningen, kanske blev det ett stort hål som gjorde att den varma luften nådde stickan.
Jag har hört att bröd inte kan bli varmare än 100 grader, och definitivt inte så snabbt.

emmaw sa...

Jag bakade mitt livs första surdegsbröd igår, efter det här receptet. Det blev gudomligt gott! Jag förväntade mig inte att det skulle bli så bra första gången, särskilt som jag inte var så noga med mjölkvaliteten - gjorde surdegen på dinkelmjöl och rågmjöl som stått i skåpet rätt länge. Men vilken deg det blev, och vilket bröd! Det som är bra med den här bloggen, förutom de alltid lika inspirerande och välskrivna inläggen, är att kommentarerna hjälper till att räta ut de frågetecken man eventuellt hade.

Anonym sa...

Tusen tack för detta recept! Jag bakade det i helgen för första gången och det blev precis så gott som Gateaus egna! Min man tyckte att jag tjatade och skröt lite väl länge om hur lyckat det blev men jag var helt fascinerad av att det faktiskt blev så himmelskt gott. Tack!

Anders O sa...

Bakade valnötssbrödet idag men tog bara 100g valnöter. När jag var till min lokala ICA handlare så tog 16kr för 50g valnöter!! Var kan man köpa billigare nöter?

Istället la jag i lite torkade fikon eftersom jag råkade ha det hemma. Hursomhelst det vart väldigt gott ändå.

Martin Johansson sa...

Anders O: Man får kika efter storpack med valnötter om man inte ska blir ruinerad av det här brödet. Exotic Snacks har påsar på 500 gram som brukar kosta runt 90 kronor.

Maud sa...

Hej Martin.

Nu behöver jag din hjälp??
Jag har bakat brödet med valnötter nu 3 ggr och jag får liksom ingen "fluffighet" i brödet, det blir endast kompakt och tråkigt men inget fel på smaken.
Vad är felet???

Jag tycker nästan att det verkar som att jag inte får nån vidare fart på surdegen, eller??????

Unknown sa...

Dags att skriva min första kommentar här... har bakat surdeg enligt dina recept nu sedan ett halvår, har inte köpt en limpa sedan starten.

Det här brödet får nog bli bjudbrödet ett tag framöver, vilken skönhet!!! Har ännu inte langat ut dem från ungnen men jag kan redan nu se att det är en riktig höjdare!

Grattis till alla framgångar!

PS. Fick boken i farsdagspresent idag!

MVH
Johan min miljö-sida

Unknown sa...

PS. Willys har 330 gram valnotter för 34,90 sek, brukar dryga ut det med hasselnötter...

Unknown sa...

vilket bröd! helt fantastiskt!! har många andra men detta var det bästa! tack å hemskt mycket för alla tips och idéer har inte köpte ett bröd sedan jag hittade din blog.

Maria sa...

Hej,

Jag har testat att göra det här brödet två gånger och även den andra varianten med frukt och hasselnötter. Fruktvarianten blir jättegod men när jag bara har valnötter i så tycker jag att brödet får en "bitter" smak.

När jag har köpt valnöttsbröd tycker jag att det är jättegott och inte alls bittert. Finns det något sätt att ta bort den här "bittra" smaken från valnötterna?

Tack på förhand!
Maria

Martin Johansson sa...

Maria: Vissa rostar valnötterna innan de blandas i degen, jag tror att det ger en lite mildare smak.

Maud: Det kan vara så att surdegen stått lite för länge och blivit alltför sur, då tappar den mycket av sin jäskraft. (men det kan också vara så att den stått för kort tid och inte mognat ordentligt, det kan också resultera i lite platta och tråkiga bröd. Sikta på att surdegen ska vara som chokladmousse i konsistensen när du gör själva degen.

Magnus Danielsson sa...

Ett helt fantastiskt bröd! Det bästa jag ätit faktiskt :) Mitt tips till receptet är att byta lite vetemjöl mot rågmjöl, ca 70-80g. Helt galet gott bröd med extra stark prästost på.

Viktor Ekblom sa...

Detta brödet var så gott så jag vet inte vart jag ska ta vägen. Tack Martin!!! :D

Martin Johansson sa...

Magnus: Bra tips!

Viktor: Det var roligt att höra!

Anonym sa...

Jag har en fråga, jag gillar Gateaus "Gateau-bröd". Det är rätt likt valnötsbrödet fast utan nötter, lagom surt och hållbart. Receptet på deras hemsida är lika hemligt som valnötsbrödets. Kan det receptet bakas på samma sätt som den här med valnötter? Har du testat? Vad är bagerisikt? Går det att ersätta?
Nästa vecka blir det semester och jag vill baka lunchmackor till alla barnen..
Tack för en toppenblogg!

/Frida

Linnea sa...

Kan man köpa färdig rågsurdegsgrund i butik någonstans?

Anonym sa...

Hej! Gillar verkligen din sida. Kan du få tag på Gateaus Hasselnöt- och aprikosbröds recept?
Stina

Anonym sa...

När du bara skriver "rågmjöl" menar du siktat eller grovt rågmjöl?
/Elisabeth

Anonym sa...

Kan man frysa bröden? /Anna