onsdag, december 22, 2010

Enklare vört

Här är ett vörtbröd som passar om man 1) saknar en degblandare att knåda degen med, och 2) inte har så gott om plats att rulla limpor på. Degen jäser över natten och sen klickar man bara upp den i formar. Inget kladd och stök. Det är ett bra och saftigt bröd med mycket smak. De hackade pomeransskalen gör det lyxigt.

MARTINS FORMVÖRT, två stora eller tre lite mindre bröd

15 g (1 påse) torkade hela pomeransskal
600 g (6 dl) kallt vatten
6 g (1 tsk) jäst (färsk)
1 tsk anis
1 tsk fänkål
1/2 tsk malen kryddnejlika
840 g (14 dl) rågsikt
60 g (2 msk) flytande vörtextrakt (här finns vörten!)
150 g (1 1/4 dl) mörk sirap
18 g (3 tsk) salt

På kvällen
Koka pomeransskalen 30 minuter. Skär bort och kasta det vita på insidan av skalen. Strimla och hacka dem fint. Rör ut jästen i vattnet och blanda sedan ner samtliga ingredienser. Degen ska inte knådas, det räcker att den blandats ordentligt. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur över natten (eller 8–10 timmar).

På morgonen
Sätt ugnen på 250 grader med ett galler eller en baksten på mittenhyllan. Smöra två brödformar och skrapa ner degen. Strö på lite rågsikt, täck med en handduk och låt jäsa 45–60 minuter.

Sätt in brödet i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Låt brödet stå inne 45-50 minuter. Sista kvarten kan man vända ur bröden ur formarna, då får de lite extra stadga. Om man som jag bakar i lite mindre formar är det klara lite tidigare, runt 40 minuter.

Ta ut brödet ur ugnen, vänd ur det ur formen och låt svalna på ett galler.

Jag sa tidigare att jag kanske skulle baka ett vörtbröd enbart på surdeg, men jag hinner nog inte med det experimentet innan jul. Måste börja baka till julbordet, det kommer gå åt mycket bröd!

19 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har bakat flera utav dina bröd i december och skall tina dessa på julafton. Hur går jag tillväga? Med eller utan plastpåse? Andra tips?

Tack för en bra blogg!

FF

Anonym sa...

Toppen med ett lite "snabbare" recept på vörtbröd, detta skall göras i kväll! Tror du att jag kan använda ihopkokt porter istället för flytande vörtextrakt? Hittar inte det. Tack för alla underbara recept i år och för jättebra böcker. Just nu "missionerar" jag dina bakidéer och säger åt alla som vill lyssna att köpa dina böcker! Ha en underbar jul och ett gott nytt år. Så hoppas vi på många inlägg på bloggen även nästa år!
Maggan

Jesper sa...

Jag testade att baka ditt vörtbröd från första boken med bara surdeg, en livlig bubblande surdeg. Det gick extremt trögt att jäsa, trots varmt och gosigt vid elementet. Efter 24 timmar hade degen jäst till det dubbla, men då hade jag inte tid längre så den fick gå i soporna. Om man byter sirapen mot muskovadosocker, funkar det bättre tror du?

Martin Johansson sa...

FF: Jag brukar tina bröd utan plastpåse.

Maggan: God jul du med!

Jesper: Det tror jag är ett bra byte. Så gör jag när jag bakar gotlandslimpa och med muskovadosocker jäser det fint.

Marion sa...

Hej!
Jag är helt facinerat hur enkelt man kan baka så underbart gott bröd. Baka nuförtiden nästan bara Dina långjästa bröd, så enkelt, så snabbt och såååå suupergoda. Jag bakar rågsiktsbröd till jul,med muskovadosocker för vi gillar inte vörtbröd. Det är redan utprövad och kanongott.
Tack för alla dessa fina recept och Dina fina böcker, och naturligtvis för denna kanonbra blogg. Ha en underbar god jul!

Anonym sa...

Observera att 60 g vörtextrakt är 0,6 dl som är 6 cl som är 4 msk och inte 2 msk!

Svalen sa...

Hei.
Tusen takk for at du er så snill og deler dine kunnskaper med oss!

Nå er jeg i gang med mitt første brød av surdeig. Det blir hvetebrød siden jeg ikke får tak i økologisk rugmel på mitt hjemsted.
Nå står deigen til heving, skal stekes senere i kveld.

Er det normalt at deigen skal være så seig som min? Måtte holde tak på deigen da jeg skulle vike den sammen.

Riktig god jul til deg og dine,
vennlig hilsen Svalen.

Holzdesign sa...

Önskar dig en riktigt god jul, och tack vare dig har vi sedan två år tillbaka en sur kille i kylen!!

Anonym sa...

Det låter som ett mycket gott bröd.

Anonym sa...

Tror du att det fungerar med torrjäst istället för färsk?

loba sa...

Fick inte tag i flytande vört, utan gjorde dessa på Santa Marias vörtmix och bytte ut vattnet mot en mörk, mustig julöl. Bröden gjorde succé på julbordet och beställningar gjordes på fler limpor. Tack för recept!

Anonym sa...

Hej Martin!
Jag bakade ditt vörtbröd på surdeg från din bok, helt underbart bröd. Ang flytande vört finns det att köpa på essensfabriken på Valingatan i Stockholm,
mvh Birgitta

Ida sa...

Hej, Har bakat en hel del nu av dina härliga recept, ibörjan gick allt som en dans men nu har de sista limporna blivit lite degiga, eller fuktiga inuti. De är inte döbakta och de har varit tillräckligt länge inne i ugnen, har provat både ock. Vet du direkt vad det kan vara för fel, blir tokig? Kan det var att brödet får för hård skorpa? för mkt surdeg? att jag låter de svalna under bakduk? eller??

Jonas sa...

Hej Martin!

Har du eller någon annan erfarenheter av hur det går att baka i en dubbelugn? Det känns ju hur praktiskt som helst att kunna köra två gräddningar samtidigt, men funkar det i praktiken? Det blir två mindre ugnar. Spanar lystet på en Electrolux, men vet inte om det är bra eller inte...

Ola L sa...

Hej Martin. Jag köpte en Kenwood för 1½ år sedan. Tyvärr så började det att ryka från den när jag bakade som bäst.Företaget som jag köpte den av, tog emot den och konstaterade att det inte var något fel på maskinen - endast ett överskott på olja som skulle försvinna i samband med att jag fortsätter att bakar. Efter ytterligare användning så skär hela apparaten ihop. Eftersom garantitiden var slut så bestämde jag mej för att kasta maskinen.
Nu vill jag veta: Vilken maskin ska jag köpa om jag vill baka bröd med stora luftbubblor? Är det viktigt med planetarisk rotation?
Tack på förhand, Ola L

Vegohimlen sa...

Gott med hembakt vört. Men vad planerar du för gott till nyår undrar jag..Själv håller jag på att fnula på förrätten just i detta nu. Lutar åt parmesangrissini med ansjovis&vitlöksdipp
http://www.ovanligtgott.se/2010/12/parmesangrissini-med-ansjovisdipp.html
Men du skulle dog trilla av pinnen om du såg hur jag fuskat med grissinin #skäms#
Jag lägger krutet på rörona i stället..

MM Cake Design sa...

Vilka läckra bröd recept!

Cool Chic Style Fashion sa...

Felice Anno Nuovo ♥
Stefania Italy
http://coolchicstyleconfidential.blogspot.com/

Ester sa...

Åh det här ska jag lägga på minnet till nästa jul. :) tack för tipset!