torsdag, december 09, 2010

Årets lussekatt

Förra året bakade jag lussebulle på vetesurdeg, i år blir det en knådfri variant med jäst. Jag hade problem att få till en bra knådfri vetedeg ända tills jag blev tipsad om att man skulle banka smöret mjukt innan man blandar ner det. Och plötsligt föll bitarna på plats.

Jag gjorde en fyllning på fikon också, men den kan man förstås hoppa över om man vill ha en klassisk med russin istället. Det är en riktigt liten deg det här, men det är bara att dubbla om man vill ha mer bullar förstås.

SAFFRANSBULLE MED FIKON, en plåt

Degen
o,5 g (1 pkt) saffran
1 tsk rom (eller annan sprit)
100 g smör
250 g (2 1/2 dl) mjölk
10–20 g jäst (beroende på hur gott om tid man har)
400 g (6 1/2 dl) vetemjöl special
75 g (3/4 dl) socker
2 g (1 krm) salt
1 tsk hel kardemumma

Fyllningen
100 g torkade fikon
50 g smör
2 tsk rom

Först av allt: Blötlägg saffranet i spriten i minst 30 minuter innan du sätter igång med degen.

Lägg smöret mellan två bitar smörpapper eller bakplåtspapper och banka det sedan ordentligt med en kastrull eller något annat platt och hårt. Jag bankade tills det var knappt 1 cm tjockt. Stöt kardemumman i en mortel och blanda sedan alla ingredienser, inklusive blötläggningen med saffranet, i en bunke. Rör med en träslev eller med handen tills alla ingredienser blandats. Låt vila 1–2 timmar (beroende på jästmängd).

Den blandade degen före första vilan. Nu är den kladdig och osmidig, men den kommer att ta sig.

När degen vilat en 1–2 timmar ska du vika ihop den en gång där den ligger i sin bunke. Doppa handen i vatten och ta ett tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik den in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Fortsätt tills du kommit varvet runt. Nu ska degen jäsa upp ordentligt. Jag använde den mindre jästmängden, och då tog det runt 2 1/2 timme.

Under tiden degen jäser kan man göra fyllningen. Om fikonen är torra kan man lägga dem i hett vatten några minuter så blir de mjuka och fina. Hacka dem sedan fint och blanda med smör och rom. Vill man inte ha sprit kan man nog ta lite vad som helst, äppeljuice kanske. Det är bara för att göra fyllingen lite mer lätthanterlig.

Färdigjäst deg.

Nu ska degen bakas ut, och det gör man förstås precis som man vill. Jag gjorde såhär:

Först plattade jag ut degen en aning på ett mjölat bakbord, sedan vek jag ihop den på längden och bredden så att den bildade en ganska jämn rektangel. Så plattade jag ut degen lite för hand innan jag kavlade ut den till storleken av en vanlig plåt ungefär.

Klicka på fyllningen och vik sedan övre långsidan nedåt och nedre långsidan uppåt så att de överlappar varandra. Kavla ut den en aning så att du får en 15–20 cm hög och 50 cm bred deg.

Skär remsor som är cirka 3 cm breda med en kniv eller sporre. Rulla degremsorna till en lussebulleliknande s-form och lägg bullarna på ett bakplåtspapper. När alla bullar är rullade lägger du på en handduk och låter dem jäsa cirka 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader i god tid.



Och så skjuts in i ugnen! Baka av i cirka 15 minuter. När de fått lagom färg ovanpå kan man lyfta lite på dem och titta under. Har de lite färg där också är de klara, annars får de några minuter till. Är man rädd att de blir brända ovanpå kan man förstås lägga på lite aluminiumfolie på slutet.

Ta ut bullarna, pensla med smält smör och strö på rikligt med strösocker. Låt svalna under en bakduk. Värm glöggen.

24 kommentarer:

Anonym sa...

YES! Precis vad jag funderade på under dagen - lussebröd utan att knåda. Funderade på att plocka något befintligt bullrecept och putta i saffran.

Tack Martin provar i morgon (idag:)

/Riverman

Anonym sa...

Gräddar du dom på baksten eller plåt?

Micke

foodelicious.se sa...

Det börjar redan vattnas i munnen på mig...ser riktigt gott ut. Aldrig testat detta men ska definitivt prova det till Luciadagen, även med fikonfyllningen.

Martin Johansson sa...

Micke: På plåt. Man kan förstås baka direkt på stenen, men det är lätt hänt att de blir brända i botten då tycker jag.

Anonym sa...

Hej!

Jag tror det ska stå 75g (3/4 dl) socker. Inte smör.
Hoppas nu jag gör rätt, står och blandar degen just nu...

/Björn

Martin Johansson sa...

Björn: Javisst, socker ska det vara. Ska genast rätta till. Tack!

Anonym sa...

Toppen!
Då blir det nog en välsignad jul år ändå :-)
/Björn

glamflikka sa...

Kan man göra degen i en blandare? Jag har så himla svårt att blanda i mjöl bra sedan min elvisp la av.

Martin Johansson sa...

glamfikka: Ja det går fint att blanda den med maskin om man vill.

malin Fasth sa...

Oj, vad gott det där såg ut! Det får nog bli en omgång saffransbröd till!

Unknown sa...

Men, nu måste jag bara fråga...Blir lussebröden GODARE av denna knådfria process eller är det mer av en demonstration av att det fungerar?

Fast, nästan så jag får testa med ett par bullar, dvs samma deg minus dyra saffranet.

Karin sa...

Jag har ingen degblandare så jag tycker det är jättebra med knådfria saffransbullar! Om dom blir lika goda som dom man kör i maskin är det underbart. Glad Lucia!

jonas sa...

Receptet säger hel kardemumma. Menas då de gröna kapslarna (blir ju knöligt att slå sönder skalet) eller avses fröna?

Asal sa...

Idag har jag försökt mig på lussekatterna men hos mig blev det en annan variant.

http://asalnoorizadeh.wordpress.com/2010/12/10/sa-mycket-battre-att-julpyssla/

Och trots att jag gick exakt efter måtten blev min deg blötare än dig. Den ändringen jag gjorde var att byta ut rom mot juice.

Nu står de på sista jäsningen och jag ska snart sätt apå ugnen. Väntar spänt på resultatet.

Tack för en grymt bra blogg!
/Asal

denice sa...

Kanske har jag missat något här?

Men efter flera botten brända luciabullar kan jag bara konstatera att det inte fungerar med baksten att grädda degar med smör, temperaturen blir allt för varm då, eller?

-André

Cupcakesfluffan sa...

Så mumsigt, lussekatter är ju så himla gott

Petter sa...

Varför strävar du alltid efter knådfria bröd? Är det för att det är enklare och att fler ska kunna baka dem, eller beror det på någon annat?

Magdalena sa...

Brukar jäsa vanlig deg i dryga timmen, så kan man bara kavla ut och rulla ihop sina bullar,och låta dem vila på plåten ett tag. Men det är jag det

Ella sa...

Vi bakade de här bullarna på kafét i dag, och de blev fantastiska. kan hända att jag hade en gnutta mer av mjöl och mjölk, och def. mindre jäst, kyljäste över natten osv. Men bullarna blev spänstiga, göttigt smöriga, saffransrika och inte alls torra. dessutom var ju fikonfyllningen himmelsk! Morsan med gäster tackar ödmjukast.

Anonym sa...

Oavsett om det funkar eller inte så tycker jag inte att bakstenen tillför något när det gäller kanelbullar eller lussekatter.

Jag har ett par frågor dock. Vilken typ av smör använder du? Stöter du din saffran?

Monica Holmsund sa...

Igår bakade jag dessa saffransbröd med den mindre mängden jäst. Blev utsökt. Idag väntar painrichedegen på att bli vikt. Tack för en trevlig blogg och bra böcker!

LittlegirlJesus sa...

Näedu Martin! Varför duger det inte med ett mjukt smör? Varför måste det bankas?

Anonym sa...

Peter sa...
Jag bakade saffransbullar på ditt recept från förra året med vetesurdegsgrund (men jag tog trots allt kesella!). De blev otroligt bra! Bland de godaste jag någonsin ätit (om jag får säga det själv). Bra tips med "plasttältet" för att bullarna inte ska torka. Mina stod svalt över natten.

Louise sa...

Nä du, det här var ingen höjdare.