lördag, maj 10, 2008

Vilken jädra sprutt!

Jag ber om ursäkt för språket, men de här fikonen var det en sån jädrans fart på! Efter bara fyra dagar bubblar min vildjäst som bara den, och doftar gör den som en hel spritfabrik. Precis som jag vill ha det.

Jag blandade den på samma sätt som jag gjort tidigare, men bytte ut de torkade aprikoserna mot fikon. Alltså:

125 g fikon (ekologiska)
50 g honung
25 g socker
250 g ljummet vatten

I fyra dagar har jag haft burken stående i vårt varma pannrum. Jag har med jämna mellanrum tagit ut den och ställt den i rumstemperatur eftersom jag har en känsla av att vildjästen utvecklas bättre om den får lite omväxling. (Troligast är nog att det inte har någon betydelse men det känns bra.) Och så har jag snurrat och skakat försiktigt på burken då och då.

Den här ska det alltså bakas bröd på. Olivlevain och kanske så småningom kanelbullar (det senare ytterst experimentartat).

Fikonen – som ju silas bort, det är själva vätskan som utgör vildjästen – bakade jag sockerkaka på. Hackade dem lite grovt och slängde ner dem tillsammans med två nävar hasselnötter i en vanlig sockerkakssmet. Rekommenderas!

När jag var liten var jag Ingarös okrönte juniormästare i sockerkaksbakning. Jag var inte så särskilt noggrann, men vansinnigt snabb. Smöret rationaliserades bort, det tog för lång tid att smälta. Så aningen torra blev de alltid. Nu har jag smör i smeten. Riktligt med smör.

4 kommentarer:

Jenny sa...

Smart att ha dem i ett sött bak!
Jag testade vildjäst enligt din metod med aprikoser och slängde ner några av frukterna i brödet också, men de var lite väl söta.
I ett bakverk kan jag tänka mig att de gör susen!!

Jenny sa...

Jo, just det, jag ville fråga också om fördelen med att jäsa i plastbunke kontra att låta degen ligga kvar i deg blandaren och jäsa..? Går inte det lika bra??

Martin Johansson sa...

Jenny: Det går nog lika bra att låta degen jäsa i blandaren, men det är rätt praktiskt med lådan tycker jag. Degen får lugn och ro och så är det lätt att hantera degen i den oljade plastlådan. Den fastnar liksom inte. Och så ser man genom lådan hur degen jäser.

Charlotte sa...

Gjorde min första vildjäst på fikon i söndags (idag är det tisdag) och gud va det bubblar i pannrummet! Här ska det bli Stureby-levain-limpa och bullar! Tack för en inspirerande sida, nu bakas det surdegsbröd varje vecka...